moestuin met een houten border

​Woon jij in een huis met een tuin? Lucky you! In de warmere maanden kun je heerlijk in de tuin genieten van de zon, maar ook in de lente of zelfs de herfst en winter is een tuin mooi. Maar nu komt de belangrijkste vraag; hoe groen zijn jouw vingers? Dát maakt eigenlijk helemaal niet zoveel uit! Of je nu een ervaren tuinier bent – of nog helemaal geen kaas hebt gegeten van tuinieren, snoeien en beplanten – een makkelijke moestuin aanleggen is voor iedereen geschikt. Want zeg nou zelf, wat is er nu lekkerder dan groenten, fruit en kruiden uit je eigen tuin? Je weet dan zeker dat alles super vers en onbespoten is. Enthousiast geworden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan ons artikel ter inspiratie!

Wat is een makkelijke moestuin?

Bewust eten is een trend. Mensen schrappen massaal e-nummers uit hun dieet en koken niets meer uit potjes, zakjes en pakjes. Ook is het razend populair om zelf je groenten, fruit en kruiden te verbouwen. Al helemaal sinds de makkelijke moestuin bestaat. Een tuin waarin je geen onkruid hoeft te wieden en niet hoeft te spitten? Kan dat echt? Jazeker. Het onderhouden hoeft namelijk echt niet moeilijk te zijn. Je kan het zelf zo gek maken als je wil.

De makkelijke moestuin is een concept waarmee tuinieren echt eenvoudig wordt gemaakt. In jip-en-janneke-taal wordt stap voor stap uitgelegd hoe iedereen, ja zelfs de mensen met geen spatje groen op zijn vingers, dit zelf kunnen aanleggen en bijhouden in een overzichtelijke bak van bijvoorbeeld 1,20 meter bij 1,20 meter. Binnen deze bak kun je behulp van rasters vakken van zo’n 30 bij 30 centimeter maken. Zo kun jij met je ‘kleine’ moestuin al zestien verschillende groente-, fruit- en kruidensoorten planten!

En ook als je geen tuin hebt, heb je geen excuus meer, want mensen zonder tuin kunnen dit concept gewoon op hun balkon uitvoeren. 

Voordelen van een makkelijke moestuin

Wanneer je voor de makkelijke moestuin gaat, hoef je zelf nauwelijks nog na te denken. Zo is de bak – door de grootte én de verschillende vakken – ontzettend overzichtelijk ingedeeld. Ook water geven en de planten onderhouden werkt door het compacte formaat super efficiënt. 

Een ander voordeel, minder tastbaar dan de eerdergenoemde, is de enorme voldoening die het aanleggen van je eigen groenten-, fruit- en/of kruidentuin geeft. Want hoe bijzonder (én lekker) is het als je dagelijks kunt genieten van je eigen verbouwde voedsel?!

Het doel van je eigen moestuin aanleggen

Wil je af en toe groente uit eigen tuin op je bord te kunnen leggen? Jezelf stimuleren om meer groente te eten? Elke dag verse sla uit eigen tuin op je bord en helemaal zelfvoorzienend zijn? Of vind je het vooral leuk als hobby en om lekker veel buiten te zijn? Welke reden jij ook hebt om te beginnen, geniet ervan!

5x vragen & antwoorden over de makkelijke moestuin

Hieronder vind je vijf vragen over het aanleggen van een makkelijke moestuin.

Vraag 1: wat wil je gaan verbouwen?

Wat je in je kleine moestuin zet, hangt allereerst af van het seizoen. Verder kun je allerlei groente-, fruit- en kruidensoorten verbouwen. Zo zijn bijvoorbeeld tomaten of komkommers ideaal om zelf te kweken bij de makkelijke variant.

Vraag 2: welke locatie kies ik voor mijn moestuin?

Qua locatie kun je het beste een plekje dicht bij huis en in de zon kiezen. De meeste plantjes hebben best wat zon nodig, wel zo’n 6 tot 8 uur. Het liefst kies je een plek die ook een beetje beschermd is tegen de wind. Bedenk bovendien goed hoe de verschillende seizoenen jouw gekozen plek beïnvloeden. Zorg ook dat de bak waarin je kweekt, het overtollige water kan afvoeren. Door de bak dichter bij huis of in elk geval in het zicht te zetten, zie je beter hoe de plantjes zich ontwikkelen.

Vraag 3: welk gewas zet je waar?

Welke gewas je waar neer zet hangt af van hoe hoog de plant wordt. Als een hoge plant bijvoorbeeld over een lage plant heen hangt, vangt de lage plant weinig zonlicht. Zet de plantjes dus van laag naar hoog in de bak en zet de lage planten aan de zonkant.

Vraag 4: wanneer kun je wat zaaien?

Dat verschilt echt per soort. Sommige gewassen zaai je in de winter en andere in de zomer. Knoflook plant je bijvoorbeeld het best in september. Wanneer je het gewas kunt oogsten, verschilt ook weer per soort. In de Westwing moestuinkalender vind je precies wel gewas je wanneer kunt zaaien en oogsten.

Vraag 5: welke grond moet je gebruiken?

Welke aarde je gebruikt is erg belangrijk. Kies voor een aardemix vol natuurlijke voeding. De aarde is luchtig en houdt vocht vast. Er bestaan speciale mixen, bijvoorbeeld de makkelijke moestuinmix, die bestaat uit een mengsel van vermiculiet, vezels en voedzame compost. Wij raden aan deze te gebruiken om een goede basis te leggen. De grond kun je aanvullen met voeding, zoals organische mest. Voeding zorgt ervoor dat je planten gezond en sterk worden. Het beste kun je na elke oogst de voeding bijvullen.

Oh, en ook niet onbelangrijk: de benodigdheden. Voor de makkelijke variant heb je slechts een houten bak nodig, goede grond, voeding, zaden, een schepje, een harkje, een emmertje, een bakje water, kweekbakjes en een schaar.

Onze tips voor een kleine moestuin

Voordat je start, realiseer je dan de volgende dingen! 

  • De gewone variant vraagt om veel meer onderhoud dan de makkelijke, kleine variant. 
  • Met plantjes beginnen is eenvoudiger dan met zaadjes. Het zorgt bovendien voor sneller resultaat. 
  • Door planten te kiezen die weinig zorg nodig hebben maak je het jezelf ook direct een stuk makkelijker. 
  • Lees je in en begin in één keer goed. Als de basis goed is (de plek, de grond, de indeling) is de kans van slagen een stuk groter.

Kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?  Dan kun je vast wat handvatten gebruiken. Gelukkig vind je bij Westwing alles voor je tuin; van gereedschap en tools voor tuinieren, tot meubels en decoratie. Niks missen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je buitenruimte van alle gemakken te voorzien.