Een moestuin aanleggen: zo doe je dat!
Je eigen groenten, fruit en kruiden verbouwen? Wij zeggen doen! En om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij weten ook hoe! Zo kunnen we direct al een aantal mythes ontkrachten. Het is namelijk écht niet zo dat je een enorme tuin nodig hebt, het bakken met geld kost of dat je zeeën van tijd kwijt bent. Tuurlijk, een moestuin aanleggen en onderhouden heeft wat liefde en aandacht nodig. Maar hoe leuk – en lekker – dat je straks altijd een verse voorraad (gezond) lekkers binnen handbereik hebt! In dit artikel geven we antwoord op de hamvraag ‘hoe leg je een moestuin aan’ en geven we tips waar ook startende tuiniers mee uit de voeten kunnen.

Je eigen groenten, fruit en kruiden verbouwen? Wij zeggen doen! En om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij weten ook hoe! Zo kunnen we direct al een aantal mythes ontkrachten. Het is namelijk écht niet zo dat je een enorme tuin nodig hebt, het bakken met geld kost of dat je zeeën van tijd kwijt bent. Tuurlijk, een moestuin aanleggen en onderhouden heeft wat liefde en aandacht nodig. Maar hoe leuk – en lekker – dat je straks altijd een verse voorraad (gezond) lekkers binnen handbereik hebt! In dit artikel geven we antwoord op de hamvraag ‘hoe leg je een moestuin aan’ en geven we tips waar ook startende tuiniers mee uit de voeten kunnen.
Moestuin aanleggen: van A tot Z je eigen moestuintje
Voordat je de handen uit de mouwen kunt steken, is het eerst tijd voor een waterdicht plan. Een goed begin is nou eenmaal het halve werk, en de juiste voorbereiding helpt jou straks succesvol te zaaien, planten en oogsten. Waar je allemaal aan moet denken hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
De ligging van je moestuin
Een van de belangrijkste dingen om over na te denken is de plek. Factoren die je moet meewegen in je beslissing zijn bijvoorbeeld licht, wind en warmte. Kies voor een plek waar je zoveel mogelijk zonuren hebt en waarbij de noord- en oostkant van de locatie zijn beschermd tegen wind. Laat de zuidkant wel open zodat een zuidelijke wind wel warme lucht kan aanvoeren. Je plantjes zullen je dankbaar zijn! Nog iets om rekening mee te houden: laat het grondoppervlak lichtelijk aflopen naar het zuidoosten of zuidwesten. Dit helpt het regenwater makkelijker weg te lopen. Belangrijk, want veel planten hebben een hekel aan natte voeten. En nog iets: als je de liggen van de bedden van noord naar zuid laat lopen, kan de zon tussen de rijen doorschijnen. Dit is gunstig, want zo kunnen de gewassen gelijkmatiger groeien en rijpen.
Het ontwerp van je moestuin maken
Een vruchtbare moestuin hoeft echt niet een enorm oppervlak te zijn. Jij kiest hoe groot de ruimte is waar je straks groenten, fruit en/of kruiden planten gaat verbouwen. Dit kun je direct op het grondoppervlak doen, of in bakken (daarover later meer!). Een tip voor beginners is om klein te beginnen. Zo houd je alles overzichtelijk en kom je niet in moeilijkheden wanneer je eigenlijk te veel gewassen hebt voor het oppervlak. Als je ruimte over hebt kun je altijd nog bijplanten.
En dan nu het ontwerpen: zorg dat je de bedden niet breder maakt dan één meter en leg tussen de bedden paden aan van zo’n dertig centimeter breed. Zo kun je makkelijk bewateren, onkruid wieden en zaaien en planten. Verder is het nog belangrijk om duidelijke lijnen te zaaien zodat je alle planten straks goed uit elkaar kan houden.
Het plaatsen van de gewassen
Hoe je het indeelt is ook afhankelijk van het aantal gewassen dat je gaat verbouwen. Aan te raden is om verschillende vakken te creëren en deze toe te wijzen aan soorten uit dezelfde gewasgroep/familie. Denk aan een vak voor koolsoorten, vruchtgroente, knollen etc. Waarom? Ten eerste omdat elke groep baat heeft bij zijn eigen voedingsstoffen (zoals organische mest). Ook houd je je tuintje op deze manier overzichtelijk, kun je de gewassen die elkaar gunstig beïnvloeden bij elkaar zetten en je plantjes makkelijker verzorgen. Verder kun je met een vakverdeling – in combinatie met wisselteelt – ervoor zorgen dat je de grond niet uitput. Met wisselteelt schuif je simpelweg elk jaar de gewasgroepen een plaatsje op. Handig is daarom om een plattegrond van je vakindeling te maken en deze elk jaar te updaten.
Wanneer zaai je welk gewas
Wanneer je kunt starten met zaaien verschilt per soort en kun je opzoeken in onze moestuinkalender. In de kalender kun je ook opzoeken wanneer je de zaailingen kunt planten en – het ‘lekkere’ deel – mag oogsten!
Het aanleggen van de moestuin
Als je uit bent over de plek, het ontwerp en de indeling, kun je starten met het aanleggen. Maak het uitgekozen oppervlak vlak, spit de aarde om en verwijder al het onkruid. Vervolgens bedek je de grond met zo’n tien centimeter moestuingrond. Nu is het oppervlak klaar en kun je beginnen met zaaien en/of planten!
Moestuin aarde voor het aanleggen van je moestuin
De grond is bepalend voor de vitaliteit van je plantjes en zaden. Belangrijk daarom om te weten wat voor soort grond je in jouw tuin hebt, hoe je de grond moet voorbereiden en hoe bemesten de grondkwaliteit kan verbeteren.
Soort grond
In Nederlandse tuinen zijn er grofweg drie grondsoorten: zand- klei- en veengrond. Geen paniek, je kunt heel makkelijk toetsen welke grondsoort jouw tuin heeft. Dit doe je door wat grond te pakken en erin te knijpen. Valt het snel uit elkaar? Dan heb je zandgrond. Klontert het? Dan heb je kleigrond. Wanneer je een combinatie van beiden aantreft én de kleur zwart/bruin is, heb je veengrond.
Grond voorbereiden
Voordat het zaaien en planten kan beginnen, check je eerst de vochtigheid van je grond. Pas wanneer de aarde droog en kruimelig is kan het zaaien starten. Maak wel nog even de bovenste 5-15 centimeter goed los en vergeet niet het oppervlak na afloop te egaliseren.
Grond bemesten van de moestuin
Naast de speciale moestuinaarde hebben je plantjes ook baat bij het jaarlijks bemesten van de grond. Dit zorgt niet alleen voor een losse en luchtige bodem, maar stelt de bodem ook in staat om vocht en voedingsstoffen beter vast te houden. Deze voordelige eigenschappen bevorderen weer de groei van bodemorganismen en zorgen ook nog eens voor een gezonde wortelontwikkeling. Gebruik hiervoor het liefst organische mest – beter voor je plantjes én het milieu! – en doe dit jaarlijks in het voor- of najaar.
Een kleine kas maken
Ook leuk: zelf een kas bouwen. Als je de ruimte hebt, en een beetje handig bent, is dit zeker een aanrader. Een kas komt namelijk met allerlei seizoensvoordelen, onder andere dat je de gebruiksperiode van je groentetuin kunt verlengen. Want doordat een kas sneller opwarmt in het voorjaar, beter is beschermd in de winter en de hitte wordt versterkt in de zomer, kun je het seizoen vervroegen én de oogst verlengen.
Alternatief: moestuinbakken
Geen ruimte voor een (kleine) kas, maar wil je wel ‘net even wat anders’? Ga dan voor bakken! Een moestuinbak maken is helemaal niet zo ingewikkeld, maar geeft wel een super verzorgde en strakke indruk.
De benodigdheden voor het aanleggen van je moestuin
Met alle kennis in pacht, is het nu echt (bijna) tijd voor actie! Bijna, want eerst nog een boodschappenlijstje met de basisbenodigdheden:
- Biologische moestuingrond
- Plantenschepje
- Gieter of tuinslang
- Schoffel (voor het verwijderen van onkruid)
- Spade (ook wel steekschop genoemd)
- Tuinhandschoenen
- Zaden of plantjes
Kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan? Dan kun je vast wat handvatten gebruiken. Gelukkig vind je bij Westwing alles voor je tuin; van gereedschap en tools voor tuinieren, tot meubels en decoratie. Niks missen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je buitenruimte van alle gemakken te voorzien.