Een moestuinbak maken in vijf stappen
Gezond en lekker eten begint bij kakelverse ingrediënten. Hoe leuk is het daarom om je eigen groenten en kruiden te verbouwen?! En voordat je denkt dat je hiervoor een ster in tuinieren moet zijn óf over een enorme buitenruimte moet beschikken: beiden zijn niet waar. Tegenwoordig zijn er namelijk tal van manieren waarop ook beginnende moestuiniers hun eigen teelt kunnen starten. En om moestuinieren nog toegankelijker te maken, hebben we ook voor iedereen met weinig tijd en/of ruimte de ideale oplossing: zelf een moestuinbak maken. Wat dit precies inhoudt en hoe je er zelf één maakt vertellen we allemaal in dit artikel!

Gezond en lekker eten begint bij kakelverse ingrediënten. Hoe leuk is het daarom om je eigen groenten en kruiden te verbouwen?! En voordat je denkt dat je hiervoor een ster in tuinieren moet zijn óf over een enorme buitenruimte moet beschikken: beiden zijn niet waar. Tegenwoordig zijn er namelijk tal van manieren waarop ook beginnende moestuiniers hun eigen teelt kunnen starten. En om moestuinieren nog toegankelijker te maken, hebben we ook voor iedereen met weinig tijd en/of ruimte de ideale oplossing: zelf een moestuinbak maken. Wat dit precies inhoudt en hoe je er zelf één maakt vertellen we allemaal in dit artikel!
Alles over moestuinbakken
Een moestuinbak is een bak van hout of kunststof die aan de hand van een raster wordt verdeeld in een aantal vakken. De bak is ideaal voor de makkelijke moestuinder of voor wanneer je niet zo goed weet waar je jouw groene avontuur moet beginnen. De bakken nemen weinig ruimte in beslag, waardoor ook een gemiddeld balkon meer dan voldoet. En door het compacte formaat – dat ook nog eens is onderverdeeld in vakken – is het super toegankelijk en overzichtelijk tuinieren. De standaard binnenmaat van de bak is trouwens 120×120 cm en 20 cm diep. Kleiner of groter kan ook zolang het een veelvoud van 30 cm is. De vakken bij een makkelijke moestuin zijn namelijk 30×30 cm.
Met of zonder poten
Er zijn zowel moestuinbakken met als zonder poten. De bak zonder poten wordt ook wel kweekbak genoemd. Deze soort plaats je direct op de grond, of zelfs een klein beetje in de grond voor extra stevigheid. Een bak op poten wordt ook wel een moestuintafel of kweektafel genoemd.
Voordelen van een moestuinbak maken
De grond waarin je je zaden of planten plant bepaalt in grote mate de vitaliteit van het groeiproces. Bij een normale moestuin ben je aangewezen op de grond in je tuin en stem je de verzorging af aan het type grond (zand-, klei- of veengrond). Bij bakken daarentegen, begin je met een blank canvas. Een groot voordeel, want in een bak kun je speciale moestuinaarde gebruiken waardoor je de kans op succes vergroot.
Ga je voor een bak op poten? Dan komen daar nog een paar extra voordelen bij kijken. Ten eerste dat je niet hoeft te bukken en overal nog makkelijker bij kan. Ook kun je onder de bak nog spullen plaatsen zoals tuin tools, een gieter en zakken aarde. Verder kunnen slakken en rupsen jouw zaden en plantjes minder goed bereiken.
Voorbereiding moestuinbak maken
In principe spreekt het maken en gebruiken van de bak redelijk voor zich. Toch zijn er wel een aantal aandachtspuntjes. Dit zijn:
- De grootte: beschik je over een grote buitenruimte? Dan kun je er zelfs voor kiezen om meerdere bakken naast elkaar te plaatsen. Als jouw buitenruimte klein maar fijn is, is het slimmer om voor een bak op poten te gaan zodat je er ook nog dingen onder kan plaatsen.
- Het raster: bedenk voor het maken alvast hoeveel gewassen je wil gaan kweken. Wil je er negen? Of meer? Het aantal bepaalt in ieder geval hoeveel vakken en zo ook de afmeting van de moestuinbak. Goed dus om hier van tevoren vast over na te denken.
- Plantensoort: ga je klimmende planten zaaien? Of planten die heel hoog worden? Koop dan ook een klimrek om de stengels en bladeren te begeleiden. Ook zijn niet alle groente- en kruidensoorten even goede ‘buren’. Zoek dus eerst op of de soorten die jij wil planten floreren in elkaars aanwezigheid.
- De kwaliteit: goedkoop is duurkoop, en daarom kun je beter in één keer investeren in de materialen om nog jarenlang plezier van je bak te hebben. Dit is niet alleen de meest economisch slimme keuze, maar ook de meest duurzame.
Moestuinbak maken: een stappenplan
Volg de vijf stappen hieronder voor het maken van een moestuinbak.
Stap 1: locatie kiezen
Kies voor een zonnige en beschutte locatie. Ga je voor groenten en kruiden die ook van (half)schaduw houden? Houd hier dan ook rekening mee met het kiezen van de locatie. In de eerste stap denk je dus niet alleen na over de plaats, maar ook over de soorten en wanneer welke soort gezaaid en/of geplant moet worden. Ga je bijvoorbeeld gember kweken of kruiden planten? Voor een compleet overzicht wanneer welke groente of kruiden gezaaid, geplant en geoogst moet worden, kun je de Westwing moestuinkalender raadplegen.
Stap 2: afmetingen bepalen
We benoemden het al even, maar de standaard moestuinbak is dus 120×120 cm en 20 cm diep. Een ander formaat kan, mits het een veelvoud van 30 cm is. Als je je definitieve afmetingen hebt bepaald, vergeet dan niet om de dikte van het hout bij de afmeting op te tellen. Voorbeeld: een standaardafmeting van 120×120 cm met planken van 2 cm dik staat voor vier planken van 122 cm per stuk.
Stap 3: constructie bouwen
Met een koude hoekverbinding maak je de balken aan elkaar vast. Dit doe je zo: zet balk A loodrecht op balk B zodat er een t-verbinding ontstaat. Schroef beiden nu op elkaar met drie schroeven. Om de koude verbinding te verstevigen bevestig je nog twee hoekijzers over de hoekverbinding. Eventueel kun je dit ook aan de binnenkant bevestigen zodat de buitenkant er strak uit ziet.
Stap 4: bodem bedekken en bekleden
De bodem kun je maken uit één stuk, bijvoorbeeld waterbestendig MDF, of door verschillende planken te gebruiken. Een plank uit één stuk is de makkelijkste optie. Zorg er wel voor dat je zo’n 10-15 gaten in de plank boort om een goede afwatering te verzekeren. De binnenkant van de bodem bekleed je met worteldoek om onkruid te bestrijden.
Stap 5: inrichten
Voordat je kunt planten zijn er nog twee dingen die je moet doen: ten eerste de bak vullen met speciale moestuinaarde. Ten tweede een raster maken die je op de aarde kan leggen. Je kunt het raster maken van bamboestokken of houten latjes of een plastic materiaal. Hoe groot de vakken in het raster worden ligt aan de afmeting van de bak. Als je voor de standaardmaat gaat, maak je vakken van 30×30 cm. Zoals eerder gezegd leg je het raster dus los op de aarde zodat je deze makkelijk kan optillen wanneer je later nog organische mest wil toevoegen.
Moestuinbak op poten maken
In principe volg je bij een bak met poten grotendeels dezelfde stappen als bij een bak zonder poten. Het mooiste is om de poten van hetzelfde materiaal als de constructie te maken, maar dit is geen vereiste. Verder is de hoogte nog belangrijk om te bepalen. Oh en ook handig: bevestig wieltjes onder poten zodat de bak mobiel wordt. Zo kun je ‘m altijd rollen naar het zonnigste plekje in de tuin!
Vind je het idee van het zelf maken fantastisch, maar ga je in de praktijk toch liever voor een kant-en-klare? Dat kan natuurlijk ook. Veel winkels met een tuinafdeling bieden de bakken ook als bouw- of kant-en-klaar-pakket aan.
Geïnspireerd geraakt om direct aan de slag te gaan met je balkon of tuin? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!