planten van zaadjes in een potje

Zelf aan de slag met een (makkelijke) moestuin? Dan is het natuurlijk wel zo handig om te weten wanneer je welke groente of kruid kunt zaaien, planten en oogsten. Om je hierbij te helpen hebben we bij Westwing een moestuinkalender gemaakt. Bewaar de kalender op je telefoon of print ‘m uit zodat je altijd snel kan opzoeken wanneer het tijd is voor de volgende stap. Zo wordt het vooruitplannen en organiseren van je eigen groentetuin ineens een stuk makkelijker. Succes! 

Het overzicht bewaren met een moestuinkalender

Niet alle groenten en kruiden in je moestuin worden op hetzelfde moment gezaaid of geplant. Zo kan spinazie al in februari in de volle grond worden gezaaid, en aubergine pas in juni. Als beginnende moestuinder kan dit best even ingewikkeld zijn. Om het overzicht te bewaren maken tuiniers daarom al jaren gebruik van teeltkalenders. Handig, want zo zie je in één oogopslag wanneer je welk gewas kunt zaaien, planten en oogsten. In onze moestuinkalender gebruiken we drie verschillende symbolen, de eerste voor zaaien onder glas, de tweede voor zaaien in volle grond en de derde voor oogsten. 

Stap 1: zaaien onder glas

‘Zaaien onder glas’ staat voor het zaaien in een kweekkasje of bak, vaak binnenshuis op de vensterbank, in een serre of verwarmde kas. Bij zaaien onder glas ligt de temperatuur hoger dan bij ‘zaaien in volle grond’. Dit heeft het voordeel dat je eerder kunt starten met zaaien. Oh en trouwens, je kunt ook zelf een kas bouwen als je niet over een kas beschikt.

Tip: Gebruik speciale zaai- en stekgrond in plaats van normale potgrond. 

Stap 2: zaaien in volle grond

Met ‘zaaien in volle grond’ wordt het zaaien in een zaaibed of de moestuinaarde bedoeld. Bij een zaaibed kun je de zaailingen later verplaatsen naar hun definitieve bestemming. Wanneer je de zaden direct in de moestuinaarde zaait, zijn ze al in de moestuin en daarom op hun definitieve bestemming. Dit scheelt weer later uitplanten dus. Wel even duimen op goed weer zodat de zaailingen een vliegende start kunnen maken! Om ze hierbij te helpen kun je de grond voorbereiden. Dit heeft niet alleen een positief effect op de zaailingen, maar ook op de planten en de vitaliteit van je moestuin gedurende het kweekseizoen.

Tip: Zaai de zaadjes niet te diep in de volle grond. Het beste is om de zaden niet dieper te planten dan ze dik zijn. 

Stap 3: oogsten

Het makkelijkste – en lekkerste – deel is natuurlijk het oogsten. Deze periode kan een aantal weken beslaan. Om de productie van nieuwe vruchten of bladeren te stimuleren, doe je er goed aan om regelmatig te oogsten. Zo kun je niet alleen langer genieten van verse groenten en kruiden, maar heb je ook meer om van te genieten! De ene groentesoort pluk je in één keer, maar bij bijvoorbeeld broccoli kweken oogst je alleen de hoofdknop. Aan de overgebleven planten ontstaan zijknoppen die je later ook nog kunt oogsten. Hoe je precies de gewassen uit jouw moestuin moet oogsten, kun je dus het beste per soort even opzoeken.

Verder is het belangrijk om een rijp gewas direct te plukken. Hoe langer je ze laat staan, hoe meer smaak ze verliezen. Het plukken doe je voorzichtig met de hand of met een tuinschaartje. Het beste is natuurlijk om je oogst op de dag van plukken te eten, dan smaken ze het allerlekkerst!

Tip: het beste oogstmoment is de ochtend. De bladeren en vruchten hebben zich dan tijdens de nacht kunnen herstellen, waardoor ze ‘s ochtends weer fris en fruitig zijn!

Zaaikalender groente: zo ziet de groentekalender eruit 

Met tientallen groentesoorten om uit te kiezen, kan het best lastig zijn om een selectie te maken voor jouw moestuintje. Om deze beslissing iets te versimpelen, kun je je selectie ook afstemmen aan de hand van de moestuinkalender. Kijk wanneer welke soort gezaaid, geplant en geoogst moet worden en baseer daar je keuze op. Weg keuzestress!

Moestuinkalender voorbeeld: groentekalender

Zaaikalender voor een makkelijke moestuin met kruiden

Met verse kruiden smaken alle gerechten meteen een stuk lekkerder. Zelf kruiden planten of een kruidentuin aanleggen is gelukkig ook helemaal niet moeilijk. Een uitkomst dus voor startende moestuiniers die nog niet zeker zijn over hun groene vingers. Dat kruiden planten makkelijker is dan bijvoorbeeld aardappels poten heeft te maken met een aantal dingen. Ten eerste hebben kruiden maar weinig ruimte nodig, waardoor een kleine makkelijke moestuin of moestuinbakken al geschikt zijn. Verder hebben kruiden ook minder onderhoud nodig. Zolang ze water, licht en zon krijgen, zijn kruidenplantjes al gauw tevreden. 

Moestuinkalender voorbeeld: kruidenkalender

Tips moestuinkalender

Een gezonde bodem

Voor gezonde plantjes en zaailingen, zorg je ervoor dat de grond op en top in orde is. Zoek daarom goed uit wat voor grond je hebt (zand-, klei- of veengrond). Ook is het essentieel om de (volle) grond eerst voor te bereiden voordat je de zaailingen of plantjes gaat planten. Verder heeft je moestuin er ook baat bij wanneer je deze eens per jaar bemest. Dit doe je in het voor- of najaar. Organische mest zorgt voor een losse en luchtige bodem en stelt de grond in staat om vocht- en voedingsstoffen beter vast te houden. Een goed hulpmiddel dus voor een vitale moestuin!

Oogst bewaren

Kakelverse oogst smaakt natuurlijk het allerlekkerst op de dag van plukken. Maar op de momenten dat je bijna dagelijks kan oogsten, kan het voorkomen dat je te veel hebt om direct te consumeren. Handig dus om te weten hoe je jouw oogst het beste kunt bewaren.

3x tips voor het bewaren van je oogst:

  1. Invriezen

    Sommige groenten (onder andere paprika’s, erwten en tomaten) kun je ook in de diepvries bewaren. Ze behouden zowel hun smaak als textuur wanneer je ze later opwarmt voor een warm gerecht – bijvoorbeeld pastasauzen.

  2. Donker, koud en vochtig 

    Aardappels bewaar je in een donkere, koude en vochtige omgeving. Belangrijk is om ze echt in het donker te bewaren, want bij te veel licht wordt de aardappel groen en is het niet meer eetbaar.

  3. Droog (en koud) 

    Veel groentesoorten – waaronder bonen, uien en knoflook – bewaar je op een droge en koele plek, bijvoorbeeld de schuur. Onder de juiste omstandigheden kun je de groenten een behoorlijk lange tijd bewaren. Ideaal dus!

Zoals je ziet is er niet één antwoord. Als je twijfelt over het bewaren, kun je het beste per soort even opzoeken wat de beste omstandigheden zijn.

Kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan met moestuinieren? Dan kun je vast wat handvatten gebruiken. Gelukkig vind je bij Westwing alles voor je tuin. Niks missen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je buitenruimte van alle gemakken te voorzien.