ajuga reptans

Wat een gemakkelijke plant is kruipend zenegroen! Het is een sierlijke bodembedekker die zich niet uit het veld laat slaan door woekerend onkruid, om het even welke grondsoort accepteert en het hele jaar door groen is. Daarnaast vermeerderd kruipend zenegroen zich zo gemakkelijk, dat je na de aanschaf van één plant al heel snel kunt genieten van een veel grotere. Ideaal als aanvulling in een rotstuin of als randplant langs een aangelegde vijver. Lees hier wat voor een soort plant kruipend zenegroen (ajuga reptans) is en hoe je hem het best verzorgd.

Wat is kruipend zenegroen?

Ajuta reptans vindt zijn oorsprong in Europa en Azië. Het is een zogenaamde bosrandplant die je vindt in vochtige bossen (ook in Nederland) of langs het water. Kruipend zenegroen heeft het hele jaar door groene, ovaalvormige blaadjes aan een vierkante stevige wortel en stengel. Deze groeit tot maximaal 15 centimeter boven de grond.

De blaadjes zijn onderop groter dan bovenaan. Hier zijn ze kleiner dan de paarse bloemetjes die vanaf mei tot ongeveer juni bloeien. Tegen de winter krijgt het blad een diepere, paarsachtige kleur.

Singroone

Singroone is de oud-Nederlandse bewoording voor zenegroen. Het betekent ‘voor altijd groen’. En omdat deze zenegroen een enorm goede kruiper is, werd het ‘kruipend zenegroen’.

Ajuga reptans

De Latijnse naam voor kruipend zenegroen vertelt meteen de geschiedenis van het gebruik van deze plant. ‘Ajuga’ is een verbastering van het Latijnse ‘abigo’ en dat staat voor ‘wegdrijven’. Deze plant werd namelijk gebruikt om een abortus op te wekken. En omdat het plantje zo goed om zich heen slaat, is reptans toegevoegd, wat ‘kruipend’ betekent.

Ajuga reptans bij jou in de tuin

Kruipend zenegroen is een hele populaire plant in de Nederlandse tuin. Deze grondbedekker heeft namelijk heel veel voordelen.

5x voordelen van de ajuga reptans:

  1. Kruipend zenegroen groeit snel en verspreidt zich gemakkelijk. Met deze plant haal je dus op een hele voordelige manier veel fleurigs in de tuin.

  2. De blaadjes van deze plant bedekken de grond en weren op deze manier onkruid.

  3. Ajuga reptans siert de tuin het hele jaar door. Is het niet met de paarse bloesem, dan is het wel met de bijzondere tinten in het blad.

  4. De bloesem van kruipend zenegroen trekt ook veel bijen aan en dat kan onze natuur goed gebruiken.

  5. Deze plant kan tegen een stootje, tegen kou en groeit al snel in om het even welke grondsoort.

Kruipend zenegroen: wanneer planten?

Omdat deze plant een sterke is en heel gemakkelijk wortel schiet, maakt het niet veel uit wanneer je kruipend zenegroen gaat kopen en planten. Dat kan het hele jaar door! Zolang het maar niet vriest. Dat is alles.

De verzorging van ajuga reptans

Ben je van plan kruipend zenegroen te planten, zorg dan voor een halfschaduw plek, liefst niet in de volle zon. Dat kan deze kruiper wel aan, maar houdt dan het vochtgehalte goed in de gaten. Maak de grond goed los en strooi eventueel wat extra voeding in het gat dat je voor de plant maakt.

Zet de plant goed in de grond. Vanaf nu zal hij het heel gemakkelijk zelf doen. Kruipend zenegroen schiet namelijk heel snel wortel en kruipt letterlijk om zichzelf heen. Na verloop van tijd zul je kunnen genieten van een groot paars tapijt in de tuin.

Het snoeien van ajuga reptans

Kruipend zenegroen kan en hoef je eigenlijk helemaal niet te snoeien. Knip wel na de bloei (rond juni, juli) de resten van de uitgebloeide bloempjes weg. Omdat deze bodembedekker enorm hard kruipt, vind je misschien dat de plant iets teveel woekert. Je kunt hem dan heel gemakkelijk delen, door de plant te scheuren waar je het nodig vindt. Gooi het te veel niet weg, maar maak er iemand anders blij mee!

Het onderhouden van een volgroeid tapijt zenegroen

Heb jij het zover voor elkaar gekregen dat er een mooi paars tapijt van kruipend zenegroen is ontstaan? Het kan dan zijn dat er open plekken in zijn gekomen, omdat er bijvoorbeeld tijdens een seizoen net niet genoeg licht bij is gekomen, of omdat de plant wat verouderd. Deel dan het kruipend zenegroen aan de randen en plaats de afgescheurde stekjes op de open plek. Zo ‘verjong’ je het mooie tapijt.

Is kruipend zenegroen giftig?

De plant is familie van de muntsoort en werd met name vroeger in de medische wereld en onder kruidendokters gebruikt bij allerlei kwalen en verwondingen. Uit nauwkeuriger onderzoek bleek later dat sommige bestanddelen van kruipend zenegroen giftig kunnen zijn, maar dat de plant ook inderdaad een antibacteriële werking heeft. Overigens is de plant niet zo giftig dat het een gevaar voor in de tuin is. Zeker niet.

Andere soorten ajuga reptans

Er zijn best veel soorten kruipend zenegroen. Je kunt ook kiezen voor een roze of witte variant, zoals de ajuga reptans rosea of de ajuga reptans alba. Of combineer de soorten en geniet van een afwisselend kleurenpatroon.

Kruipend zenegroen combineren

Omdat deze plant een beetje schaduw wel kan waarderen, is kruipend zenegroen goed te combineren bij heesters (zoals een hortensia) en bomen. Of geef hem andersom de functie van schaduw-verlener voor klimplanten zoals de clematis armandii. De meeste soorten clematis houden namelijk van schaduw aan de voeten. Ideale combi met een bodembedekker dus.

Een tiptop tuin

Kruipend zenegroen is een heel gemakkelijke plant. Qua onderhoud, groei en het combineren met andere planten en bomen. Dat geldt niet voor alles in de tuin. Heb jij de lentekriebels en ben je van plan om jouw tuin of balkon eens goed aan te pakken en voor te bereiden op het komend seizoen? Bedenk dan eerst goed hoe je het buitenverblijf eruit wilt laten zien en wat daarvoor nodig is. Wanneer stop je bijvoorbeeld wat in de grond en op welke plek? Bekijk hiervoor onze zaaikalender.

En lees alles over verschillende struiken, planten, klimplanten, bodembedekkers en bomen die bij jou kunnen komen te staan. Maak mooie combinaties die elkaar opvolgen qua bloei zodat je het hele jaar bloesem hebt. Geniet in het voorjaar van de schoenlappersplant, in de zomer van de wilde wingerd en tegen de winter van de winterjasmijn. En kijk naar planten die de gehele winter in ieder geval hun blad groen houden, zoals bergthee of de laurierkers.

Schroom ook zeker niet om de mogelijkheden van mooie bloesembomen zoals de amandelboom en krentenboom te bekijken. Er kan meer dan je in eerste instantie zou denken! Helemaal in de ban van de ajuga reptans? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!