Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Witte bloemen van de Choisya

De lente is het ideale moment om eens na te denken over de tuin of de potten op het balkon. Moet er hier en daar gesnoeid worden? Of komt er een heel nieuw tuinplan? Hoe dan ook, heerlijk om weer naar buiten te gaan en met de handen de aarde in te duiken. Wij vertellen je alles over het verzorgen van veel verschillende bloemen, planten en bomen. In bijzonder willen we je in dit artikel meer vertellen over de prachtige Choisya, ook wel bekend als de Mexicaanse oranjebloesem. Lees hier over de witte bloemetjes, hoe je ze verzorgt en hoe ze in je tuin te combineren.

De Choisya Ternata

De Choisya ternata is een prachtige heesterachtige (struik) die zijn oorsprong vindt in Mexico. Een exotische aanwezigheid voor in de tuin dus, met een drietallig glanzend blad aan de tak en geurende witte bloesem waar je van april tot en met juni volop van kunt genieten.

Deze heester wordt ongeveer een meter tot anderhalve meter hoog en is winterhard. De struik kan best tegen wat vorst (temperaturen tot -10 graden), handig voor het Nederlandse weer. En weet je wat helemaal mooi is aan deze Mexicaanse bloesem? Hij is wintergroen! De glimmende groene blaadjes behoudt de Mexicaanse oranjebloesem namelijk het hele jaar rond.

Lekkere geurtjes

Mexicaanse oranjebloesem dankt zijn naam aan de sinaasappel-achtige geur die hij verspreidt. Het blad van de Choisya ternata ruikt trouwens ook lekker. Wanneer je over het blad wrijft, of deze lichtjes knakt, komt een kruidig en dan weer beetje citroenachtig aroma vrij. Allemaal lekkere geurtjes dus! Daarnaast lijken de stervormige, witte bloemetjes van de Choisya niet alleen qua geur, maar ook qua vorm op die van de sinaasappelbloesem.

Veelgestelde vragen over de Mexicaanse oranjebloesem:

De verschillende soorten Choisya Ternata

Net zoals het geval met veel planten en bloemen, zijn er ook verschillende soorten Choisya ternatas. Hieronder lichten we de drie varianten uit:

 1. De Choisya aztec pearl

  Er bestaan een aantal veredelde soorten Choisya. De Choisya aztec pearl is een hele populaire, vanwege zijn sterke verweer tegen vorst (je zou deze soort nog winterharder kunnen noemen) en diepgroen gekleurde blad.
 2. De Choisya sundance

  Choisya sundance heeft een iets goudachtiger, gelig tot limekleurig blad. Deze soort wordt ook wel ‘Choisya Lich’ genoemd, omdat de blaadjes mooi oplichten wanneer de zon schijnt. De Choisya sundance kan in tegenstelling tot de aztec pearl juist minder goed vorst verdragen en wordt daarom vaak gebruikt als kuipplant. Deze kun je gemakkelijk binnen zetten, mocht het gaan vriezen.
 3. De Choisya apple blossom

  Net zoals we de Mexicaanse oranjebloesem met de sinaasappel vergeleken, kunnen we de Choisya apple blossomvergelijken met een appelboom. Choisya apple blossom heeft een roze knop en komt daardoor met tweekleurige, witroze, bloesem. Net zoals de bloesem van een appelboom. Een hele mooie versie van de Choisya Ternata!

Het verzorgen van de Mexicaanse oranjebloesem

Ben je van plan een Choisya bij jou in de tuin te planten? Dat is een heel goed idee en vergt echt niet meer werk dan de gemiddelde andere plant of struik. Houd rekening met de volgende punten en de Choisya ternata zal optimaal groeien:

 • Mexicaanse oranjebloesem kan tegen vorst, maar geef hem wel een beschutte plek, zodat hij niet te veel wind hoeft op te vangen. Daar houdt de heester niet van. De blaadjes kunnen dan verkleuren van groen naar lichtbruin, of soms zelfs lichtwit. Tip! Zet, als je daar genoeg ruimte voor hebt, en de Choisya toch zichtbaar kan blijven, voor de heester een aantal andere planten of struiken die de wind voor hem opvangen.
 • Zet de plant in het zonnetje, zoals hij dat van nature gewend is. Halfschaduw kan ook nog, maar een zonnetje heeft deze groene vriend wel nodig.
 • Zorg voor een goed doorlatend stuk grond en geef hem tijdens het planten in het gemaakte gat wat turf mee.
 • Vorst kan, maar als deze te streng wordt, is het aan te raden de Choisya in te pakken tegen de kou.
 • Je kunt deze heester ook op het balkon zetten. Gebruik dan alleen geen pot, maar een ruime bak.

De Choisya ternata snoeien

Het is erg aan te raden de Choisya te snoeien. Zeker direct na de eerste bloei, in juni. Het bijzondere aan de Choisya ternata is namelijk dat als je dat doet, er in augustus een tweede lichting bloesem verschijnt. Dat wil je niet missen! Snoei de heester tot ongeveer 25 centimeter en hij zal in de nazomer weer bloeien. Knip de struik ook na deze tweede bloei weer bij.

En zie je na de winter, in april, wat dode, aangetaste takken? Knip deze dan weg voordat de eerste knoppen weer opkomen. Is de Choisya ternata volgens jou te groot geworden, dan is april ook het moment om de struik helemaal weg te knippen, tot net boven de grond.

Tip! Wist je dat je bij Westwing naast tuinaccessoires ook tuingereedschap kunt shoppen? Maar dan met kortingen oplopend tot wel 70%! Registreer je daarom snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal.

De Mexicaanse oranjebloesem combineren

Zoals gezegd houdt Choisya Ternata niet van wind. Je zou daarom een combinatie kunnen maken met lavendel. Dit is een stevige plant die wel tegen een stootje kan, maar net als de heester ook van de zon houdt. Lavendel wordt redelijk hoog en heeft veel rechtopstaande bloemen. Daarnaast is het een hele zonnige combi: Mediterrane meets Mexico.

Gebruik de Choisya om de onderkant van een klimplant zoals de clematis montana te beschermen. De voet van deze klimmer heeft namelijk schaduw nodig en de Choisya vangt maar al te graag de zon op. De Choisya ternata is de ideale heester om een haag te vormen met andere struiken, zoals een fluweelboom (ja, dit is een struik) of een sneeuwbal.

Op zoek naar meer en andere combinaties?

Lees dan ook alles over de andere soorten voor in de tuin of op het balkon. Over kleinere planten (lelietjes-van-dalen of de monnikskap), of grote bomen (knotwilg, valse christusdoorn). Over klimplanten (kamperfoelie, passiebloem en de clematis armandii) of bodembedekkers (bergthee, kruipend zenegroen). In iedere hoek of plek, van licht tot donker, open of beschut, past een groen en fleurig wonder. Maak jouw eigen tuinplan en geniet het komend seizoen van alles wat tevoorschijn komt.

Tip: check ook deze zaaikalender! Zo kun je jouw agenda vullen en zie je meteen wat je wanneer in de grond moet stoppen.

Op zoek naar meer tuin en plant inspiratie? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!