clematis armandii

Kijk jij vanuit huis in de tuin tegen een kale muur of schutting? Dan is het tijd voor een mooie klimplant. Eentje die weelderig kan groeien en jou laat genieten van fleurige bloesem in plaats van baksteen of kaal hout. Denk je aan klimplant, dan denk je al snel aan de clematis. De clematis is namelijk een hele veelzijdige en wild groeiende, zelfstandige bosrank. Deze plant is er in ontzettend veel soorten, allemaal met een eigen kleur bloesem, verschillende vormen blad en bloem. Eentje steekt er echter met kop en schouders bovenuit en dat is de clematis armandii. Deze klimmer wint het in populariteit vanwege zijn winterhardheid en wintergroene blad, heerlijk ruikende bloesem en krachtige stengel. We geven je tips en adviezen voor het optimaal laten groeien en bloeien van de clematis armandii.

Clematis armandii: waar komt deze plant vandaan?

De clematis armandii is een bosplant en groeit van origine in berg- en heuvelachtige gebieden. De klimplant vindt zijn roots in het midden en zuiden van China en ten noorden Myanmar en kan voorkomen tot op een hoogte van 2400 meter. Deze clematis groeit hier in bossen tegen bomen en over struiken, een echte doorzetter dus.

En waarom heet deze clematis armandii?

Specifiek deze soort clematis werd armandii genoemd, omdat ze meegenomen is vanuit haar oorspronkelijke habitat naar Frankrijk. Plant- en dierendeskundige Armand David, verzamelde in 1900 de clematis in China en stuurde zijn vondst naar Parijs.

Clematis armandii: wat voor een soort plant is dit?

Deze clematis is een krachtige plant. Zijn takken en stengels zijn houtachtig en stevig en ook het blad is sterk, leerachtig van structuur en het hele jaar door groen. Tegen het voorjaar komt de bloesem tevoorschijn. Vanaf maart ontpoppen de sterretjes-achtige bloemen met puntige blaadjes. Deze zijn stralend wit, soms in combinatie met lichtroze en geuren vrij sterk. Deze bloesem is tot ongeveer mei te bewonderen.

De clematis kan heel groot worden, tot ongeveer vijf meter hoog, afhankelijk van zijn omgeving en de plek waar de plant tegenaan kan klimmen. In tegenstelling tot veel van zijn soortgenoten is de clematis armandii een echte volhouder in de winter en zou het in tegenstelling tot zijn groenblijvende soortgenoten de meest winterharde plant zijn.

De verzorging van de clematis armandii

Komt er een clematis armandii in jouw buitenverblijf? Mooi!

4x verzorgingstips:

 1. Schaduw-achtige plaats

  Zorg voor een schaduw-achtige plek voor zijn standplaats en ruimte waar de zon komt voor de hoog groeiende stengels, het blad en de bloem. De clematis heeft namelijk behoefte aan redelijk koele voeten, maar een zonnetje voor in het gezicht.

 2. Bemesten

  Clematis armandii houdt van voeding en een rijke bodem. Het is dus goed om de klimplant af en toe te voorzien van wat mest of turf.

  Tip: wil je de plant bemesten met korrels? Doe dit dan niet als je de clematis voor het eerst plant, maar alleen in het vroege voorjaar wanneer de plant begint te groeien.

 3. Klimplant

  Help de clematis aan het begin van de groei met klimmen, door een route uit te stippelen op de muur of schutting met klimhaakjes. Is de plant eenmaal op weg, dan kan hij het prima zelf en is het eigenlijk het mooist de clematis ook echt zijn eigen gang te laten gaan.

  Ben je op zoek naar nog een mooie klimmer voor je tuin? Lees dan eens ons artikel over de Wisteria Sinensis.

 4. Vorst

  Ondanks dat deze clematis goed tegen kou kan, is het geen slecht idee de plant tijdens strenge vorst te beschermen met wat bubbelplastic of stro aan de voet.

Tip: plaats bodembedekkers als bergthee of lelietjes-van-dalen onder en naast de clematis. Die zorgen voor schaduw, beschermen de wortels en hebben er zelf ook baat bij. Een ideale combi.

Hoe je de clematis armandii het beste kunt snoeien

Omdat deze plant zo lekker zijn eigen weg gaat en jij ook nog wel wat ruimte hier en daar wilt laten voor ander mooi groens, zul je de clematis armandii af en toe moeten snoeien. Dat doe je het beste na de groei van de bloemen, dus in het vroege najaar.

Knip takken en twijgjes terug tot op de hoofdtak. Daar groeien dan weer met evenveel gemak nieuwe takjes uit. De clematis armandii groeit zogezegd op meerjarige stengels, dus snoeien is echt geen overbodige luxe.

Meer tips voor het snoeien van de clematis vind je in ons artikel over dit onderwerp.

De apple blossom en andere soorten van deze clematis

De clematis armandii apple blossom

Zelfs binnen de clematis armandii bestaan er verschillende soorten. Vanwege zijn aantrekkelijke roze bloesem is de clematis armandii apple blossom waarschijnlijk de meest populaire. Superromantisch om deze over een pergola te laten groeien!

De clematis armandii snowdrift

Dit is de klassieke clematis armandii, met zijn kenmerkende witte stervormige bloemen.

De clematis little white charm

Deze clematis onderscheidt zich van de klassiekere clematis armandii door zijn net iets kleinere blad en bloem. Deze zijn ietsjes fragieler om te zien. De clematis little white charm vindt zijn oorsprong in onder andere Hong Kong (vanuit daar is hij in Nederland terechtgekomen). In al zijn bescheidenheid ligt zijn schoonheid verborgen.

De clematis armandii combineren

Klimplanten komen het best tot hun recht als ze gecombineerd worden met andere soortgenoten. Ze trekken zich aan elkaar op en geven een prachtig uitzicht in de tuin. Stel je eens voor? De witte pracht van deze clematis met een felrode klimroos. Of een combinatie met een andere soort clematis.

De clematis montana heeft roze bloesem en een ander gevormd blad. Ze groeien onder dezelfde omstandigheden (in de zon), dus laat ze maar lekker samengaan. Dat kan ook met de clematis jack manii, voor liefhebbers van paars.

Clematis in een pot

Dat kan! Heb je een balkon en wil je de muur aan de zijkant opvrolijken? Zet dan vooral een clematis armandii in een grote pot en plaats hem tegen een de muur of balustrade. Dat wordt in het voorjaar genieten.

Leer alles over planten en bomen

Verdiep je in de wereld van de flora en leer alles over het verzorgen van bloemen, planten en bomen. Of je nu een riante tuin hebt, of een klein balkonnetje, wij geven je advies voor het optimaal verzorgen en bijhouden van jouw buitenverblijf.

Raak geïnspireerd door verrassende soorten als bossalie, de lampionplant en kruipend zenegroen (ooit van gehoord?) en hou de zaaikalender bij, zodat je precies weet welke bloemen en groenten je wanneer in de grond kunt stoppen.

Helemaal in de ban van de clematis armandii? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!