paarse dahlia

Heb jij een heerlijke tuin bij je huis? Of je nu gek bent op tuinieren of je tuin lekker zijn gang laat gaan; je planten, bloemen en bomen zorgvuldig kiezen is een verstandig idee. Je kunt immers niet zomaar elke plant in elke grond neerzetten. Ook kunnen sommige planten elkaar in de weg zitten en staat de ene soort het liefst in de zon en is de andere soort een schaduwplant. Elke plant of bloem heeft zo zijn eigen wensen. Hier bespreken we alles over de dahlia. Een prachtige bloeier die in allerlei soorten en maten voor komt.

Over de dahlia

De dahlia is een bloem die een tijd een beetje uit de mode was. Maar dat is absoluut verleden tijd! De dahlia is momenteel erg populair. De bloem is sterk, rijk en bloeit lang. Hij bloeit in de zomer en dat gaat vaak zo door tot aan de herfst.

Hij komt voor in diverse prachtige kleuren en ziet er geweldig uit in een pot of in de volle grond. De dahlia is een zogenaamd knolgewas en groeit dan ook uit tot knol.

Oorspronkelijk is de dahlia afkomstig uit Mexico en dus is deze plant warmte en zon gewend. Plant een dahliaknol niet te diep zodat hij de warmte van de zon kan voelen.

Soorten dahlia’s

Er bestaan veel soorten dahlia’s. Vroeger werden dahlia’s vooral als snijbloemen gekweekt. Daarbij draaide het voornamelijk om de grootte van de bloem en minder om de plant als geheel. Bij nieuwere soorten zijn ook de stevigheid van de plant en het blad belangrijk. Er zijn veel soorten dahlia’s. Hieronder een lijstje met verschillende soorten.

 • Anemoonbloemige soorten
 • Enkelbloemige soorten
 • Dubbelbloemige soorten
 • Waterlelies
 • Dinnerplate dahlia’s
 • Cactusdahlia’s
 • Bladdahlia’s
 • Sterdahlia’s
 • Girafdahlia’s
 • Halskraagdahlia’s
 • Decoratieve soorten
 • Pompondahlia’s
 • Overige soorten en zogenaamde semi-cactusdahlia’s

Tip: Enkelbloemige soorten lokken veel bijen en vlinders je tuin in!

Onderhoud

Heeft een dahlia veel onderhoud nodig vraag je je misschien af? Dat valt erg mee! Het beste kun je de dahlia planten na de winter, als er geen nachtvorst meer is. Ideaal is het om de dahlia te planten in mei. Tot oktober kan de dahlia bloeien, daarna dient de bloem te overwinteren op een vorstvrije plek.

De dahliaknol is niet erg winterhard. Dahliaknollen bevatten namelijk veel vocht en bevriezen daardoor erg snel. Het beste kun je de plant uitscheppen, de stengels wegknippen tot 15 centimeter stengel aan de knol. Je kunt ze dan in een krant rollen en op een donkere plek wegleggen. Of je kunt ze ook in een kist leggen met droge turfmolm voor overwintering.

Je hoeft ze nu geen water te geven. Ook al drogen ze wat in, zodra je ze weer uitplant wanneer de temperatuur weer oploopt, zullen we weer water gaan opnemen en gaan groeien.

De dahlia vangt graag de ochtendzon. Ook staat hij graag in voedzame grond. Om de grond lekker voedzaam te maken, kun je potgrond mengen met organische mest voordat je de plant in de grond zet. In droge tijden dien je de dahlia te voorzien van voldoende water.

Grootbloemige soorten hebben zware bloemen. Deze kun je het beste ondersteunen met een plantensteun. Je kunt uitgebloeide bloemen het beste regelmatig wegknippen.

Tip: De dahlia is prachtig in combinatie met bijvoorbeeld de verbena bonariensis!

Potten van een dahlia

Je kunt de dahlia in de volle grond of in een pot planten. Het kan ook een goede optie zijn om de knollen in maart ‘te potten’ in een tuinkas. Zorg dat ze hier flink wat licht krijgen, vooral als ze zich boven de grond laten zien. In mei kun je de plantjes dan naar buiten brengen. Zet ze in eerste instantie simpelweg met pot en al buiten. Later kun je ze eventueel in de grond zetten.

Dahlia stekken

Een dahlia stekken is niet eenvoudig en kost ook wat tijd. Allereerst moet je de dahlia’s oppotten. Hierboven kun je lezen hoe je dat doet. Vervolgens kun je in april aan de slag met het stekken.

Ga als volgt te werk wanneer je dahlia’s wilt stekken:

 1. Pot de knollen op tussen januari en maart. Zorg voor een mengsel van 1/3 zand, 1/3 turfmolm en 1/3 humusgrond. Zet ze vervolgens op een warme plek (20 graden) met voldoende licht.

 2. Als er scheutjes uit de knollen komen, meestal rond april, kun je verder.

 3. Na 3 weken snijd je de eerste scheuten af met een scherp mes. Doe dat zo dicht mogelijk bij de knol.

 4. Je verwijdert nu de onderste blaadjes en halveert de bovenste.

 5. Nu kun je het stekje in ‘stekpoeder’ dopen en deze in een potje met stekgrond zetten.

 6. Je kunt het potje afdekken om te voorkomen dat er vocht verloren gaat.

 7. Het beste kun je het potje nu op een warme plek zetten en het stekje flink water geven.

 8. Groeit je plantje goed? Zet hem dan in een groter potje!

Dahlia beschermen

De dahlia is, net als andere bollen, erg aantrekkelijk voor slakken. Het beste kun je de plant dus als deze jong is direct goed beschermen tegen deze beestjes.

Dahlia snoeien

Als de dahlia 20 centimeter groot is, kun je de topjes uit de knoppen knijpen. Door dit te doen, zorg je ervoor dat de planten goed vertakken en ook meer bloemen geven.

Omdat dahlia’s ideaal zijn als snijbloemen, kun je heel goed veel bloemen afknippen om mooie boeketten van te maken. Als je dat doet, zal de plant bovendien langer en meer bloeien. Knip uitgebloeide bloemen sowieso regelmatig weg.

De dahlia is een prachtige bloeier voor je tuin die in allerlei soorten en maten voorkomt. Het is geen moeilijk te onderhouden plant.

Wil je meer lezen over andere mooie soorten voor je tuin? Lees bijvoorbeeld alles over ridderspoor, gipskruid, de trompetbloem, monnikskap, de clematis, de lampionplant en nog heel veel andere prachtige planten, bloemen en bomen. Veel plezier met tuinieren!

Geniet van je tuin vol dahlia‘s en andere bloemen! Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!