dropplant

Wil je een bloeiende tuin vol prachtige kleuren, groene bladeren en mooie gevarieerde vormen en hoogtes? Dan mag de dropplant zeker niet ontbreken. De dropplant ofwel Agastache foeniculum, is een bijzondere soort die er niet alleen mooi uitziet, maar ook heerlijk ruikt. Deze plant wordt steeds vaker gebruikt in een border vanwege zijn prachtige slanke vorm. In dit artikel ontdek je waarom deze plant zo ontzettend populair is. We vertellen je alles over deze beauty: van het zaaien tot verzorgen. Ook lees je 4 tips voor het stylen van een kleurrijke tuin.

Wat is een dropplant?

De dropplant heeft als wetenschappelijke naam Agastache foeniculum en is een mooie plant met een anijsachtige geur. De indianen gebruikten de dropplant al als medicijn omdat het kruid een reinigende werking heeft, bijvoorbeeld voor luchtweg klachten. Tegenwoordig wordt het kruid ook nog wel gebruikt om thee van te zetten.

De dropplant is in staat om zichzelf flink uit te zaaien. Dat is fijn, want in de natuur leeft deze niet zo lang. De geur van de dropplant lokt ook veel vlinders, hommels en bijen je tuin in! Pimpelmeesjes vinden de zaden van deze plant heerlijk.

De dropplant heeft een slanke vorm. De stengels zijn hoekig en krijgen in juli of augustus tot september grote aren vol kleine paarse bloemen. De bladeren blijven lang zitten, soms tot in de winter en de dropplant kan ruim een meter in hoogte worden. De dikke kaarsen maken veel indruk in een plantenborder.

De dropplant kan eenvoudig met allerlei andere soorten worden gecombineerd. Wil je de dropplant combineren? Denk dan eens aan een mix met siergrassen, lavendel, prachtriet, vlinderstruiken en bergthee.

Oorspronkelijk komt de dropplant uit Azië en dan met name China en Japan, maar ook in Noord-Amerika was de plant te vinden. Sinds kort is hij ook in Nederland populair als vaste plant. Agastache foeniculum verliest zijn bladeren in de winter en is matig winterhard.

Tip! Wist je dat je bij Westwing naast tuinaccessoires- en meubels ook tuingereedschap kunt shoppen? Maar dan met kortingen oplopend tot wel 70%! Registreer je daarom snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal.

De verschillende soorten

De dropplant kent verschillende rassen de verschillen in kleur en blad. Vaak hebben deze soorten ook nét een andere smaak en aroma. Als je zaadjes gaat kopen kun je het beste even goed ruiken welke soort je het lekkerst vindt. Ook kun je kijken naar de kleur van de bloemen die de plant geeft. De kleuren lopen uiteen van wit en roze tot blauw en paars.

Is de dropplant eetbaar?

De dropplant dankt zijn naam aan de geur en smaak van anijs, de plant wordt ook wel anijsnetel genoemd. Je kunt deze plant, het kruid, dus eten of er thee van maken. De bloemetjes zijn lekker en mooi in salades, de blaadjes hebben een kruidige smaak en kun je prima gebruiken door gerechten.

De wetenschappelijke naam Agastache betekent ‘met veel stekels’. Deze naam kreeg de plant door de vorm van de bladeren. De bladeren hebben namelijk veel, niet scherpe, tandjes of stekels.

De dropplant verzorgen

Welke verzorging heeft een dropplant nodig? Met de juiste verzorging kan de dropplant een pareltje worden in je tuin. Kies allereerst een zonnige plek voor je anijsnetel. Voldoende zon is erg belangrijk voor deze soort, het is zeer zeker geen schaduwplant.

Zorg er bovendien voor dat de grond niet te nat is. Ook in de winter. Hij wil in de winter graag beschermd worden tegen te veel regen, kou en sneeuw. In de zomer is het juist zaak dat je plant niet uitdroogt. Geef je plant in het voorjaar mest en geef bij lange droogte voldoende water.

De dropplant leeft niet zo lang, maar kan door stekken of delen wel vermeerderd worden. Gelukkig zaait de plant zichzelf vaak wel flink uit!

Dropplant zaaien

Je kunt de dropplant zaaien in maart tot april. Het beste zaai je ze eerst in een pot binnen. Op kamertemperatuur gaat het kiemen sneller. Na 1 tot 3 weken kiemen de zaadjes en kun je ze het beste verplaatsen naar een koelere plek binnen.

Begin mei, wanneer de vorst helemaal uit de grond is, kun je de plantjes naar buiten verplaatsen. Zet ze dan in een grotere pot, of in de volle grond. De zaailingen zijn dan meestal zo’n 10 centimeter groot. Let in het begin goed op met slakken. Slakken vinden deze plant namelijk erg lekker.

Tip! In onze zaaikalender lees je wanneer in het jaar je allerlei soorten planten en bloemen het beste kunt zaaien.

Dropplant snoeien

In principe hoef je de dropplant niet te snoeien. Dat is niet noodzakelijk. Na de bloei hoef je de planten van je dropplant dus ook niet weg te knippen. Als ze zijn uitgebloeid, zijn ze namelijk nog steeds erg mooi om te zien. Als je van een opgeruimd beeld houdt, kun je ze na de bloei, in het najaar, natuurlijk wel afknippen.

Bescherm de plant in dat geval wel goed tegen de vorst. Bijvoorbeeld door afgevallen bladeren, dennentakken of stro neer te leggen rond de plant. Laat je de stengels zitten tijdens de winter, dan is de plant wel beter beschermd tegen de vorst.

Het kan wel slim zijn ze in het voorjaar af te knippen, tot zo’n 5 centimeter boven de grond. Dan loopt de plant opnieuw uit dat jaar. Doe dat pas als de vorst voorbij is om te voorkomen dat je dropplant bevriest.

4x stylingtips voor een kleurrijke tuin

De dropplant past perfect in een tuin vol kleur. Deze Texaanse beauty combineert prachtig met bijvoorbeeld een rozenstruik. Maar ook niet onbelangrijk: welke elementen passen perfect in een kleurrijke tuin? Hieronder lees je 4 tips voor het stylen van kleuraccenten in jouw buitenruimte:

  • De makkelijkste manier om kleur aan je tuin toe te voegen is door middel van tuinaccessoires. Decoreer je schutting met kleurrijke posters, bordjes of kleurrijke lantaarns. Voor de loungehoek kun je kiezen voor een kleurrijke tuinkussenset – bijvoorbeeld het stoelkussen Ava van de Westwing Collection in saliegroen, met een outdoor vloerkleed – zoals het in-& outdoor vloerkleed Arches van de Westwing Collection – en een poef, vloerkussen of zitzak in een leuke kleur.
  • Plantenpotten: maak een statement in je tuin met plantenpotten in een felle kleur. Wat dacht je bijvoorbeeld van tulpen in een ijsblauwe plantenpot? Of ga voor de Spaanse Margriet en style deze in een plantenpot in mediterrane stijl.
  • Kleurrijke muren: wil je echt een flinke dosis kleur aan je buitenruimte toevoegen? Pak dan de verfkwast en verf je hek of muur in een statement kleur. Style het geheel af met een lichtsnoer – en je bent helemaal klaar voor de zomeravonden. In ons artikel over een buitenmuur verven lees je hoe je dit kunt aanpakken.
  • Voor een echte kleurrijke tuin mogen meubels in een catchy kleur natuurlijk niet ontbreken. Wij tippen een loungefauteuil in paars – bijvoorbeeld de loungefauteuil Bahia van de Westwing Collection – voor een op-en-top provençaalse sfeer.

Aan de slag met je tuin!

Laat je groene vingers wapperen! Ga je lekker aan de slag met je tuin? De dropplant is een prachtige soort met mooie bloeiende aren die heerlijk ruikt én heel goed gecombineerd kan worden met allerlei andere soorten. Laat je rustig inspireren door het lezen van onze artikelen over planten, bloemen en bomen.

Houd rekening met de hoeveelheid zon en licht, het soort grond, de hoeveelheid ruimte die je hebt en natuurlijk je smaak. Richt je een plantenborder in of zoek je planten voor in potten? Lees je goed in zodat je een verstandige keuze kunt maken. Ben je gek op de heerlijke geur van de dropplant? Misschien is de Mexicaanse oranjebloesem dan ook echt een aanwinst voor jouw tuin.

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met je tuin? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om een dosis kleur aan jouw buitenruimte toe te voegen!