roze bloem

Een border vol vaste planten levert elke zomer weer een prachtig plaatje op. Vaste planten zijn planten die elk jaar weer terugkomen. Het zijn winterharde planten die bestand zijn tegen een wisselend klimaat. Een voorbeeld hiervan is de ooievaarsbek. Een favoriet bij veel tuinliefhebbers! Met deze plant zet je het liefst al je borders vol. De roze-paarse bloemetjes bedekken in no time de bodem van de borders waardoor je de hele zomer geniet van een prachtige bloemenzee. In dit artikel vertellen we je alles over de geranium macrorrhizum.

Pssst …. Heb je onze zaaikalender al ontdekt? Hierin staat de zaai- en bloeiperiode van alle populaire bloem- en plantsoorten voor in de tuin. Print ‘m uit en hang ‘m als geheugensteuntje naast je tuindeur!

Ooievaarsbek versus geranium?

De Latijnse naam voor ooievaarsbek is geranium en dat levert weleens verwarring op, want een geranium ziet er toch anders uit? Klopt, het is dan ook geen familie van elkaar. De Latijnse naam voor geranium – en dan bedoelen we die met het iets oubollige imago – is ‘pelargonium’.

Wij Nederlanders hebben daar de naam geranium aan gegeven. Maar wanneer er buiten onze landsgrenzen over geranium wordt gesproken, wordt daarmee de ooievaarsbek bedoeld. De naam ‘ooievaarsbek’ heeft de plant te danken aan zijn snavelvormige vrucht die doet denken aan de snavel van een ooievaar.

Hoe herken je de geranium macrorrhizum?

De ooievaarsbek is een vaste plant die elk jaar terugkomt. Eenmaal geplant, heb je er nauwelijks omkijken meer naar. Er zijn allerlei soorten geraniums die elk een eigen bloemkleur (en geur) hebben, de meest voorkomende kleuren zijn roze, paars, blauw en wit.

Je herkent de ooievaarsbek aan de ingesneden groene bladeren en hartvormige bloemetjes. Ze ruiken ook nog eens heerlijk! Niet zo gek dus dat de geuren van bepaalde soorten gebruikt worden in parfum.

De ooievaarsbek wordt gemiddeld zo’n 40 cm hoog en bedekt tijdens de bloeiperiode de gehele bodem van je border. Vanwege de lieflijke look combineert de ooievaarsbek goed met heel veel andere bloemsoorten, daarover lees je later in dit artikel meer.

De meest bekende soorten zijn:

  • Geranium Rozanne: deze geeft blauw-paarse bloemetjes en bloeit lekker lang, tot diep in het najaar!
  • Geranium Magnificum: deze paarse ooievaarsbek heeft grote bloemen en wordt hoger dan andere soorten. De bloeitijd loopt van mei t/m juli.
  • Geranium Macrorrhizum: misschien wel de meest bekende soort. Deze roze ooievaarsbek heeft een rijke bloei en een heerlijke geur. Een prachtige aanwinst voor je tuin!

Wist je dat de ooievaarsbek vlinders aantrekt en schadelijke insecten afstoot vanwege de sterke geur? Nog een reden om al je borders te vullen met deze populaire plant!

Verzorging van de geranium macrorrhizum

Heb jij het te druk om elke dag met de snoeischaar en gieter in de weer te gaan? Ook dan is de geranium macrorrhizum een aanwinst voor je tuin. Heel veel verzorging heeft hij namelijk niet nodig en bovendien is het een oersterke plant die wel tegen een buitje of vorstperiode kan.

Zorg wel voor een voedingsrijke bodem en geef de plant in de zomer zo nu en dan een flinke scheut water. Een voedingsrijke bodem creëer je door jaarlijkse een beetje mest toe te voegen aan de aarde. De standplaats van de ooievaarsbek is in de zon/halfschaduw. In de volle zon droogt de plant uit, dus zo nu en dan een beetje schaduw van een boom of schutting vindt hij wel fijn.

Wil je de hele border volzetten met de ooievaarsbek? Zorg dan voor zo’n 30 cm tussenruimte zodat de plant alle ruimte heeft om te groeien.

Bloeiperiode ooievaarsbek

De bloeiperiode van de ooievaarsbek verschilt per soort. Over het algemeen bloeit de plant van juni t/m september waardoor je de hele zomer geniet van een tuin in bloei. Sommige soorten blijven langer in bloei, waaronder de Geranium Rozanne, zodat je zelfs in de herfst nog kleur in de tuin hebt.

Wanneer je de geranium macrorrhizum regelmatig van water en mest voorziet, ben je verzekerd van een rijke bloei waarmee de hele bodem van je border wordt bedekt.

Moet je een ooievaarsbek snoeien?

Het wordt zeker aangeraden om een ooievaarsbek te snoeien na de bloei. Je kunt ervoor kiezen om alle uitgebloeide bloemetjes en lelijke bladeren er een voor een uit te knippen met een snoeischaar, maar wanneer je hele border volstaat met deze lieflijke plant, kan je beter iets rigoureuzer te werk gaan om tijd te besparen.

Knip dan met een heggenschaar de bovenkant van alle planten af zodat je nog zo’n 10-15 cm van de stengels overhoudt. Wees gerust, het groeit gewoon weer aan! Sterker nog; wanneer je op tijd snoeit, kan het zelfs zijn dat je wordt verrast met een tweede bloeiperiode.

Borders met vaste planten creëren

Voor een kleurrijke border is het mooi om de geranium macrorrhizum te combineren met andere vaste planten. Het voordeel van vaste planten is dat ze elk jaar terugkomen. Wanneer je een border met vaste planten creëert is het daarom aan te raden om van tevoren een doordacht beplantingsplan te maken waarin de kleuren en verschillende hoogtes van de bloem- en plantsoorten op elkaar zijn afgestemd.

De hoge planten achter, de lagere planten voor. Zorg ook voor voldoende groen tussen de bloemen zodat je border er harmonieus en uitgebalanceerd uitziet. Vaste planten die mooi samengaan met de geranium macrorrhizum zijn:

  • Prachtriet: dit siergras zorgt voor een prachtig contrast in een kleurrijke bloemenzee.
  • Kruipend zenegroen: onmisbaar in een siertuin.
  • Salomonszegel: geeft een kunstzinnige twist aan je border.
  • Lelietjes van dalen: de klokvormige bloemetjes en grote groene bladeren geven je border een dromerige look.
  • Laurierkers: voor een mooi donkergroen accent in je borders.
  • Monnikskap: de lange stelen met paarse bloemen geven de border een speelse uitstraling.
  • Lobelia: dieppaars van kleur en daardoor een mooie combinatie met de zachtroze geranium macrorrhizum.

Een beplantingsplan maak je door een border te tekenen met daarin een vakverdeling. Voor een strakke tuin kies je rechthoekige vakken, voor een meer romantische tuin maak je een organisch gevormde vakverdeling.

Schrijf vervolgens in elk vak welke plant je daar wilt planten en hou daarbij rekening met de kleur, hoogte en standplaats van de plant. Wanneer je compositie klaar is op papier, kan je beginnen met het aanplanten. Wij wensen je veel (tuin)plezier!

In de ban van de geranium macrorrhizum? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!