stenen tuinpad met paarse hydrangea

Wie wordt er nu niet blij van bloemen? De meeste mensen die een tuin hebben, zullen vast en zeker kiezen voor een aantal soorten planten die minimaal eens per jaar mooie bloeiende bloemen krijgen. De hortensia ofwel hydrangea, is misschien wel een van de meest populaire en geliefde bloeiers. Deze soort is een struik die voorkomt in allerlei soorten, kleuren en maten. Een klassieke hortensia planten en verzorgen is helemaal niet moeilijk. In dit artikel lees je alles over de 8 verschillende soorten, ontdek je een 5-stappenplan voor het planten van een hortensia, tips voor de verzorging, snoeien en het stylen. Lees snel verder en ontdek waarom de hortensia zó ontzettend populair is en hoe je het hele jaar door van zijn schoonheid kunt genieten!

Wat is een hydrangea?

De meeste soorten komen oorspronkelijk uit Azië. De wetenschappelijke naam van de hortensia is hydrangea en komt uit het Latijn. Het betekent waterkruik. Dat is wel toepasselijk, aangezien hortensia’s absoluut niet zonder water kunnen. Het zijn dorstige plantjes die het beste groeien met veel water.

De hydrangea is een heester. Hij wordt zo’n 60 – 300 centimeter hoog en bloeit rond mei-september. De kleur van de bloemen verschilt enorm. De bloemen kunnen namelijk ook verkleuren. Een hortensia die je koopt in blauw, kan thuis zomaar verkleuren naar roze. Waarom de bloemen verkleuren heeft te maken met de zuurgraad van de grond en het ijzergehalte.

Soms geeft een kweker de struik een behandeling waardoor de bloemen in eerste instantie blauw zijn geworden. Die behandeling kun jij zelf ook geven aan je hortensia. Als je ‘aluin’ in de grond stopt bij een bloeiende, roze hortensia, worden de bloemen blauw. Er zijn meer middelen waarmee je dat effect kunt bereiken.

8x verschillende soorten hortensia’s

Misschien vraag je je af welke hortensia je hebt? Kortweg zijn er twee soorten bloemen te onderscheiden bij hortensia’s: bollen (mop-heads) en schermen (lace-caps).

 • Bollen zijn grote bolvormen bestaande uit steriele bloemetjes
 • Schermen zijn platter en lijken op een scherm van kleinere bloemen met daaromheen een krans van steriele bloemetjes.

Van de hortensia als struik bestaan heel veel soorten. De boerenhortensia is een van de meest voorkomende en herkenbare, samen met de Annabelle. Ontdek hier het lijstje met 8 verschillende hortensia types hieronder!

 1. Boerenhortensia – De boerenhortensia heeft grote bollen als bloemen in blauw of roze.
 2. Annabelle – Annabelle heeft roomwitte bloemen. De bloemen zijn groot en worden zo’n 75 centimeter in doorsnede. Soms gaan de bloemen hangen omdat ze erg zwaar worden.
 3. Klimhortensia – De klimhortensia kan een muur of schutting bekleden. Deze soort krijgt ook grote bloemen.
 4. Eikenbladhortensia – De eikenbladhortensia kenmerkt zich door zijn bladeren die doen denken aan eikenblad. De blaadjes kleuren rood in de herfst.
 5. Boomhortensia – De boomhortensia kan zo’n vier meter hoog worden. Je herkent deze hydrangea aan zijn mooie schermbloemen.
 6. Pluimhortensia – De pluimhortensia bestaat in verschillende soorten en puntige bloemen. Hij wordt ook wel de schapenkop hortensia genoemd.
 7. Fluweelhortensia’s – Deze soorten hebben bloemen met zachte haartjes erop.
 8. Nieuwe soorten zoals Forever&Ever en Endless Summer

Hortensia planten in 5 stappen

Hydrangea’s staan prachtig in de volle grond, een border of perk. Je kunt de meeste soorten eigenlijk vrijwel overal planten, zo lang het maar geen schaduwrijke plek in je tuin betreft. Zorg wel voor een zure, humusrijke grond. De beste tijd om de hortensia te planten is ergens in het voor- of najaar – zo rond maart of oktober. Houd bij het planten een afstand aan van circa een meter. Hieronder vind je een 5-stappenplan voor het planten van een hortensia:

 • Graaf een gat (houd voor de diepte ongeveer 2 keer de diepte van de pot aan)
 • Vul de helft van het gat met potgrond. Tip! Heb je een blauwe hortensia? Neem dan speciale hortensiagrond – zo behoudt jouw nieuwe aanwinst haar blauwe kleur.
 • Spit vervolgens even goed door. Tip! Is de kluit erg droog? Zet hem dan eventjes in een bak met water.
 • Plaats vervolgens de hydrangea in de grond en vul het geheel op met tuin- en potgrond speciaal voor hortensia’s.
 • Even aandrukken en vervolgens voldoende water geven.

De hydrangea kan ook geplant worden in een pot. Ze zien er geweldig uit op een terras of op een balkon wanneer ze in mooie grote potten gezet worden. Voor een sfeervolle touch tippen wij de metalen plantenpot Mina van de Westwing Collection in wit.

Tip: wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel items uit de Westwing Collection kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing om zo geen enkele exclusieve deal te missen voor een prachtige plantenpot om jouw hydrangea te stylen!

Hortensia verplanten

Je kunt de hortensia het best verplanten ergens in maart of april. Wanneer je aan de slag gaat met het verplanten zorg er dan voor dat je de kluit zo ruim mogelijk uitsteekt zodat je de wortels van de hortensia niet kunt beschadigen. Plaats de hydrangea op dezelfde diepte. Na het verplanten heeft je hydrangea extra water nodig! Wil je je oude hortensia een boost geven? Pas dan meteen een snoeibeurt toe. Hoe je dit doet? Dat lees je verderop in het artikel.

Tip! Houd er wel rekening mee dat een hortensia die al jaren op dezelfde plek staat het verplanten mogelijk niet overleeft.

Verzorging van de hydrangea

Hortensia’s hebben niet veel aandacht en verzorging nodig. Wel is water geven erg belangrijk. Het zijn planten die vrij veel dorst hebben.

Hortensia’s hebben veel voeding en een vochtige bodem nodig. Ze houden niet van droogte. Is je bodem vochtig genoeg? Dan kan de struik prima in de volle zon staan. Als je met een drogere grond te maken hebt, kun je hem beter in de halfschaduw zetten.

Tip: in onze zaaikalender lees je alles over wanneer je bloemen en planten het beste kunt zaaien.

Blauw of roze?

Om ervoor te zorgen dat de bloemen blauw worden, kun je aan roze bloeiende hortensia’s een middel geven. Bijvoorbeeld aluin. Daarbij is het goed om de grond zuur te maken door turf toe te voegen en met regenwater te bewateren. Geef niet te veel mest.

Vorst

Hortensia’s kunnen goed tegen kou, maar late nachtvorst kan lastig zijn voor de plant. Hierdoor kunnen de bloemknoppen namelijk bevriezen. Als je dus late nachtvorst ziet aankomen wanneer je plant al nieuwe dikke knoppen heeft, kun je je hydrangea het beste beschermen met een vliesdoek of noppenfolie.

Hortensia snoeien

De hortensia kan goed gesnoeid worden. Je kunt dit doen als je plant te groot wordt. Soorten die bloeien op eenjarig hout, zoals de Hydrangea arborescens (Annabelle valt hieronder), Hydrangea aspera (Sargentiana valt hieronder), of de pluimhortensia (waaronder Bombshell), kunnen elk jaar vroeg in het voorjaar klein gemaakt worden.

Je knipt ze dan af tot vlak boven de grond. Nog datzelfde jaar, zal je hortensia dan opnieuw gaan bloeien. Je kunt er ook voor kiezen deze soorten te snoeien tot 30-40 centimeter. Hierdoor zal een betere vertakking ontstaan. Je kunt planten op nieuw hout ook in het najaar snoeien. Knip ze dan tot vijftien centimeter boven de grond af. Als je ze in het voorjaar snoeit beschermen de uitgebloeide bloemen tegen de vorst.

In principe kun je elke soort snoeien, maar sommige soorten, zoals de boerenhortensia, zal het jaar daarna niet bloeien. Deze soort bloeit namelijk op overjarig hout. Als je bij zo’n soort de bloemknoppen wegknipt, kan hij niet weer bloeien in het daarop volgende jaar. Daarom wordt er dus vaak voor gekozen hem niet te snoeien.

Als zo’n soort toch wel erg groot wordt, kun je ervoor kiezen om het deels te snoeien. Je knipt dan bijvoorbeeld de helft van alle takken volledig weg. Het jaar daarna kun je dan de andere helft van de takken wegknippen. Op die manier heb je elk jaar toch wat bloemen.

Meer tips voor het snoeien van de hortensia of pluimhortensia vind je in onze artikelen over deze onderwerpen.

Stylingtip: hydrangea drogen

Hortensia’s kun je heel goed drogen. Laat eerst de bloemen zo lang mogelijk aan de plant zitten. Knip de bloem of bloemen vervolgens af en zet op een donkere plek in een vaas met een beetje water. Je kunt de bloemen daarna ook ondersteboven ophangen om nog beter te drogen.

Hortensia’s kun je heel goed combineren met andere planten. Combineer je hydrangea met een vlinderstruik, monnikskap, prachtriet, ooievaarsbek, sneeuwbal of een altheastruik. Veel plezier met jouw hydrangea!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste tuinmeubels- en accessoires voor een geweldige buitenruimte!