knotwilg met hangende takken

Wie regelmatig door het Nederlandse landschap fietst, komt ze overal tegen: de knotwilg. Deze oer-Hollandse bomen staan voornamelijk langs rivieren en slootjes. Vroeger werden ze gebruikt als erfafscheiding en om de oevers te verstevigen. Je komt ze dan ook regelmatig tegen op oude prints en foto’s van winterse polderlandschappen. Oude knotwilgen zijn hol vanbinnen waardoor vogels er graag bivakkeren. De katjes die aan de wilgentakken groeien, zijn snoepjes voor insecten en de takken worden al eeuwenlang door mensen gebruikt om bijvoorbeeld manden van te vlechten. Kortom: een nuttige boom. Overweeg jij om een knotwilg in de tuin te zetten? Of misschien zelfs wel een rijtje knotwilgen? Lees hier alles over het planten, verzorgen en snoeien van de knotwilg.

Hoe herken je een knotwilg?

Een knotwilg is makkelijk te herkennen dankzij de knotvormige bovenkant. In het bloeiseizoen groeien er takken uit de knot, in de winter zijn de knotten kaal. De Latijnse naam voor knotwilg is Salix Alba.

De knot aan de bovenkant ontstaat door het ‘knotten’ van de boom ofwel het constant terugsnoeien van nieuwe twijgen die uit de kroon groeien. Wanneer je dit jaarlijks doet, ontstaat er op een gegeven moment een stevige knot bovenaan de stam. Maar voordat je zo’n stevig knot hebt, ben je wel zo’n 10-20 jaar verder.

Vroeger kweekten de mensen zelf een knotwilg door een tak van een wilg af te halen en deze in de grond te stoppen. Eerst werd de tak opgekroond en als de boom stevig genoeg was, begon het ‘knotten’. Tegenwoordig wordt knotwilg kant-en-klaar gekweekt waardoor het voorwerk al gedaan is voordat je de boom in de tuin zet. Wel is het belangrijk om de knotwilg te blijven snoeien om de herkenbare knot te behouden.

Knotwilg planten en verzorgen

Een knotwilg planten kan je het best vroeg in het voorjaar doen. Je kunt bij het tuincentrum een knotwilg kopen die je zo in een gat in de grond kunt zetten. Bedenk van tevoren goed waar je de boom neerzet. Hij is gek op vochtige grond en staat het liefst niet vol in de zon, halfschaduw is ideaal.

Hou er rekening mee dat een knotwilg snel groeit, hij heeft dus veel ruimte nodig. Deze boomsoort is ideaal om als erfafscheiding te gebruiken, net zoals de de krentenboom, amandelboom, fluweelboom en leiboom. Zet bijvoorbeeld een rijtje knotwilgen aan het einde van je tuin.

Let op! Dit kan alleen als je een grote tuin hebt! In de zomer zijn de takken lichtdoorlatend, maar zorgen ook voor wat beschutting.

Een knotwilg heeft, zeker in de zomermaanden, genoeg water nodig. Wanneer je ‘m langs een sloot zet, zal hij zelf het water uit de grond halen. Anders zal je aan de slag moeten gaan met een tuinslang, zeker tijdens de droge zomerperiodes!

Je kunt ook zelf een knotwilg stekken door een gezonde, rechte tak van een knotwilg af te halen en deze diep in de grond te steken. Je zult dan zelf moeten zorgen voor het opkronen en knotten van de boom.

In onze zaaikalender vind je alle informatie over het zaaien en planten van populaire tuinbloeiers!

Knotwilg snoeien

Een knotwilg snoeien doe je om de vorm te behouden en om de boom gezond te houden. Wanneer de boom nog jong is, hoef je ‘m nog niet te knotten. Dit begint ongeveer vanaf het derde jaar. Wanneer je de boom gaat knotten haal je alle takken weg die vanuit de kroon van de boom groeien.

Het knotten van de boom doe je tussen de bloeiperiodes in, begin voorjaar. Dan is de kans op vorst het kleinst. Wanneer je de boom knot tijdens de bloeiperiode, ontneem je hem de zuurstofvoorziening.

Wil je in de winter niet tegen een kale knot aankijken? Behoud dan de meest dikke takken die uit de kroon groeien. Zorg er alleen voor dat de takken niet te dik en dus te zwaar worden door er een stuk vanaf te zagen. De twijgen die op de stam groeien, mag je ook weghalen.

Ontdek ook onze snoeigids!

Decoratie maken met wilgentakken

Na het snoeien heb je een grote stapel takken in je tuin liggen. Je kunt deze weggooien, maar je kunt er ook iets moois van maken voor in je huis! Vroeger werden de takken al vanwege de stevigheid, flexibiliteit en lengte gebruikt voor allerlei praktische doeleinden. Wij geven je een paar leuke DIY-tips om de wilgentakken een tweede leven te geven.

Takken drogen en bast eraf halen

Voordat je begint met je DIY-project is het belangrijk dat je de takken eerst goed laat drogen. Wanneer de takken erg nat zijn, kan dit zomaar een paar weken duren. Het drogen van takken doe je in een droge, donkere en goed geventileerde ruimte.

Leg de takken goed uit elkaar zodat er geen schimmel kan ontstaan. Zodra de takken droog zijn kan je – eventueel – de bast eraf snijden. Hoeft niet, mag wel!

6x DIY-ideeën met takken

 1. Mand vlechten

  Met een beetje geduld en het juiste gereedschap is het vlechten van een mand een fluitje van een cent. Het framewerk maak je van stevige wilgentakken, voor het vlechten van de mand gebruik je jonge twijgen. Op internet zijn genoeg filmpjes te vinden over hoe je zelf een mand kunt vlechten van wilgentakken.

 2. Decoratietak maken

  Heb je een paar dikke takken van je boom af gehaald? Deze kan je gebruiken om decoratietakken van te maken. Bijvoorbeeld om sieraden, kerstdecoratie of windlichtjes aan te hangen.

 3. Lamp maken van een tak

  Een dikke wilgentak kan je ook gebruiken voor het maken van een natuurlijke lamp. Boor gaten in de tak en steek daar een lampensnoer doorheen. Hang de tak vervolgens op aan twee kettingen en voilà, jouw DIY-statementlamp is klaar! Ook mooi: bind een bos wilgentakken bij elkaar en rijg hier lampensnoeren doorheen.

 4. Een vaas vol wilgentakken

  Aan deze DIY-tip heb je weinig werk. Zet een grote vaas vol mooie, rechte wilgentakken als natuurlijk accent in de woonkamer! Of combineer een bos vers geplukte bloemen met een paar wilgentakken.

 5. Takjes lijmen

  Kleine wilgentakjes kan je ook gebruiken om een fotolijstje, windlichtje of vaas mee te decoreren door ze er simpelweg op te plakken.

 6. Takkenkrans

  Rijg van lange dunne wilgentakken een takkenkrans. Steek er eventueel nog een paar verse bloemen tussen. Een prachtig pronkstuk voor op tafel of aan de voordeur!

Wij wensen je heel veel plezier met het verzorgen van de knotwilg en alle leuke DIY-ideeën voor de wilgentakken!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!