Lavandula angustifolia ofwel echte lavendel
Deze tijdloze klassieker is geliefd bij iedereen: de lavandula angustifolia. Dit is de lavendel der lavendelsoorten en fleurt in welke tuin dan ook de boel op met zijn prachtige paarse bloemen. Met echte lavendel in de border in de tuin of in een terracottapot op het balkon haal je de mediterranee gewoon bij jou in huis. De heerlijke geur en vrolijke frisgroene struik met paarse topjes blaast een warme zeebries door ieders buitenverblijf. We vertellen je alle ins en outs van de echte lavendel, zodat je hier extra lang van kunt genieten (lavendel kan tot 15 jaar oud worden!).

Deze tijdloze klassieker is geliefd bij iedereen: de lavandula angustifolia. Dit is de lavendel der lavendelsoorten en fleurt in welke tuin dan ook de boel op met zijn prachtige paarse bloemen. Met echte lavendel in de border in de tuin of in een terracottapot op het balkon haal je de mediterranee gewoon bij jou in huis. De heerlijke geur en vrolijke frisgroene struik met paarse topjes blaast een warme zeebries door ieders buitenverblijf. We vertellen je alle ins en outs van de echte lavendel, zodat je hier extra lang van kunt genieten (lavendel kan tot 15 jaar oud worden!).
Lavandula angustifolia
De lavandula angustifolia vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied, in Zuid-Europa. Denk maar aan de velden vol lavendel in Frankrijk, van die enorme blauwe zeeën in het zuiden. De lavendel groeit hier op rotsachtige en kalkhoudende grond en is gewend en gebaat bij hoge temperaturen.
De naam van de plant
Lavandula staat in het Latijn voor ‘wassen’ en daar werd deze plant dan ook voor gebruikt (als badkruid). Angustifolia staat voor smal blad, want dat heeft deze lavendel. De bloem staat op een houtachtige groene stengel en heeft smalle, grijsgroene dunne, behaarde blaadjes, bijna als dunne lijntjes.
Van de lavandula angustifolia zijn ongelooflijk veel varianten gemaakt, maar deze is dan de echte lavendel (ook weleens de lavendula angustifolia munstead genoemd).



Echte lavendel als tuinplant
De lavandula angustifolia is prima te gebruiken als tuinplant en doet het heel goed langs de randen als borderplant, of in een pot. Zet lavendel sowieso in de volle zon, zoals hij dat van origine is gewend. Hoe meer zon, hoe kleuriger de bloesem. Deze bloeit vanaf juli tot in september. Lavendel is winterhard en behoudt dus na de bloei zijn groene blad. De plant kan tot ongeveer 60 centimeter hoog worden.
- Zorg voor wat kalk in de grond voordat je de echte lavendel hierin plant.
- Let op dat deze struikachtige plant niet in een al te natte grond blijft staan. Geef bij extreme droogte in een keer wat meer water, in plaats van vaak kleine beetjes. Zo laat je de wortels goed zelf op zoek gaan naar water en stimuleer je de groei.
- Geef af en toe wat geschikte voeding voor lavendel, daar gaan de bloemen nog meer van geuren.
Lavandula angustifolia snoeien
Het snoeien is bij deze lavendelsoort erg belangrijk. Doe dit dan ook voor een lang behoud van deze vaste plant. Snoei twee keer in het jaar. De eerste keer in de maanden maart of april. Knip dan tot net boven het kale hout, maar nooit te diep. Hier kunnen dan nieuwe scheuten op ontstaan. Snoei vervolgens in september, net na de bloei en dan alleen de uitgebloeide bloemen.
Als je niet snoeit, gaat de echte lavendel op een gegeven moment ‘verhouten’ aan de onderkant. Dan kunnen er geen nieuwe takjes meer ontstaan en blijft deze onderkant kaal. Hiermee verliest de plant zijn schoonheid en kijk jij tegen een voor de helft kale plant. Het heeft overigens geen zin die onderkant te snoeien, want hierop groeit niets nieuws.
Meer tips over het snoeien van lavendel vind je in ons artikel over dit onderwerp.
De vele functies van lavandula angustifolia
Lavendel dankt zijn naam aan zijn allereerste functie: die van het wassen en lekker ruiken. De lavandula angustifolia wordt dan ook in massale hoeveelheden in Frankrijk geplant voor de productie van olie. De geur van lavendel is heel populair en gewild. Deze olie wordt gebruikt in zeep, parfum en badschuim.
-
Therapeutische werking
Lavendula angustifolia olie heeft ook een therapeutische werking: het werkt kalmerend en verlaagt een gevoel van stress. -
Flora & fauna
Een ander pluspunt: lavendel trekt bijen, vlinders en hommels aan. En dat kunnen we wel gebruiken nu deze insecten dreigen uit te sterven en de ontwikkeling van onze flora en fauna onzekerder wordt. -
Thee
Lavendel wordt als kruid toegepast in thee en verschillende recepten. De blaadjes hebben een beetje een rozemarijnachtige smaak. -
Decoratie
De decoratieve functie van deze plant staat natuurlijk ook buiten kijf. Wat een mooie aanwinst is deze prachtige, winterharde bloeier!
Dubbel genieten van echte lavendel
Het is een veelvoorkomend gebruik: het drogen van lavendel zodat je dubbel kunt genieten van de geur en de vrolijke verschijning. Knip de bloesem net voordat deze is uitgebloeid af en laat de bloemen drogen. Je kunt de bloemblaadjes (de bolvormige paarse topjes) gebruiken in een geurzakje (heerlijk voor in de kledingkast, of op het toilet), of je bewaart de gehele bloemen aan de stengels en hangt een gedroogd bosje boven je bed (opstekop), of waar je maar wilt. Heel gezellig en zeker rustgevend.



Een populaire lavandula angustifolia: de essence purple
Er zijn veel soorten lavendel, die kunnen verschillen in kleur bloem en in groei, maar qua verzorging op hetzelfde neerkomen. De lavendula angustifolia essence purple vind je waarschijnlijk het meest in Nederlandse tuincentra. Het is een stevige soort die zijn bloesem net iets eerder zou laten zien dan de echte lavendel.
Andere soorten
Lavendel Stoechas komt in een roze en blauwe variant en wordt ook wel ‘kuiflavendel’ genoemd. Dat klopt want op de top van de bloesem steekt een veerachtige kuif van extra bloemblaadjes. Deze soort heeft of romantische roze bloemen, of paarse met een extra sprankelende violet kuif. Ook echt een aanrader. De lavendel stoechas heeft een andere geur en ruikt naar dennen.



Aan de slag in de tuin
Lavendel is prachtig en gemakkelijk en kan zo met van alles worden gecombineerd. Ga voor een mediterrane meets Mexico combinatie door de Choisya er naast te planten. Of creëer bijvoorbeeld een weelderige (kruiden)tuin met planten zoals bossalie, kattenstaart, gipskruid of de maggiplant. Wissel dit af met een hogere bloem zoals de berenklauw of struikmalva. Dat wordt puur natuur!
Of ga voor de echte mediterrane sfeer door de lavendel bij de amandelboom en krentenboom te plaatsen. Gebruik lavendel aan de voet van een clematis montana. Die kan aan de onderkant wel wat schaduw gebruiken. Heel functioneel dus.
Bekijk onze tips en adviezen voor alles voor in de tuin en op balkon. We hebben heel veel soorten bomen, bloemen en planten voor je op een rij gezet, zodat je goed voorbereid het nieuwe seizoen tegemoet kunt. Met onze zaaikalender op zak kun je jouw agenda vast vullen en precies op het juiste moment van jouw favoriete groen en bloem genieten.
Helemaal in de ban van lavandula angustifolia? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!