lobelia met paarse bloemen

Eén van de vrolijkste plantensoorten voor de tuin is toch wel de lobelia. Deze vrolijke bloeier laat zich overal planten: in een border, plantenbak, hangend mandje, houten kist of in een leuke mand. De kleine, speelse bloemetjes zetten je hele tuin in bloei. Ook erg fijn: de plant is goed te combineren met andere bloemen en planten. De lobelia associëren we vooral met een dieppaarse of blauwe kleur, maar is in meer kleuren verkrijgbaar zoals wit, roze en zelfs rood. In dit artikel vertellen we je alles over de verzorging van deze tuinfavoriet en laten we zien hoe je ‘m op allerlei manieren kunt toepassen.

Pssst… heb je onze zaaikalender al ontdekt? Hiermee weet je precies wanneer je jouw favoriete tuinplanten kunt zaaien. Print ‘m uit en hang hem bij de tuindeur!

Over de lobelia

De lobelia-familie is groot en divers. Je hebt hoge en lage lobelia’s, eenjarige en winterharde, hangende en opgaande varianten. En ook de kleurkeuze is groot: van dieppaars tot wit. Je kunt de plant overal toepassen. Bijvoorbeeld in een plantenbak aan een Frans balkonnetje, in een grote bloempot in de voortuin of in een hanging basket aan je veranda. Ook als borderplant zien we ‘m vaak terug.

Ondanks dat de plant een hoop happiness uitstraalt, is zijn populariteit pas de laatste jaren gegroeid. Zijn subtropische roots zorgen er namelijk voor dat de plant in de winter wat extra liefde nodig heeft. Verderop in het artikel vertellen we je meer over hoe je de plant het best kunt laten overwinteren. Niet iedereen durft het dus aan om een lobelia in de tuin te planten, maar dankzij de steeds zachtere winters, duikt deze vrolijke bloeier steeds vaker op in onze Hollandse tuintjes!

Je herkent de plant aan de langwerpige bladeren en vijfbladige bloemetjes. De plant bloeit rijkelijk van juni tot diep in de herfst. Je geniet dus de hele zomer van een zee aan vrolijke bloemetjes. Sommige soorten kunnen ruim een meter hoog worden, andere blijven liever laag bij de grond. Bekende soorten lobelia zijn: Erinus, Cardinalis, Hadspen Purple, Queen Victoria en Siphilitica. Zeker de Cardinalis is een favoriet.

Lobelia Cardinalis

Ook wel kardinaalslobelia of scharlakenlobelia genoemd. De Cardinalis is winterhard, heeft opvallend rode bloemen en een opgaande groeiwijze. De bloemtrossen torenen boven de borders uit. In tegenstelling tot andere lobeliasoorten, is de Cardinalis beter bestand tegen vorst en wind waardoor hij prima gedijt in ons Nederlandse klimaat.

Hij houdt van een zonnige plek, maar vooral van genoeg water. Het is dan ook een prima plant om langs een vijver te zetten. De scharlakenlobelia wordt ongeveer een meter hoog en is groenblijvend in de winter. De bloei komt wat later in het jaar op gang, juli – augustus, en loopt door tot oktober. De Cardinalis kan perfect worden gecombineerd met andere zonminnende borderplanten zoals kamperfoelie, berenklauw, gipskruid en ooievaarsbek.

Lobelia planten

Gun jij de deze vrolijke bloeier een plekje in de tuin? Maar weet je nog niet zo goed hoe je de plant gaat toepassen? Wij hebben een paar leuke stylingtips voor je op een rij gezet:

 1. Hangend mandje

  De lobelia is ook als hangplant verkrijgbaar. Deze kan je, samen met andere hangplanten zoals petunia’s, geraniums en vlijtig liesjes, in een hangend mandje planten en daarna aan je veranda of balkon hangen. Zo’n kleurrijke blikvanger zorgt de hele zomer lang voor een mooi uitzicht vanuit je woonkamer.

 2. Fruitkistje

  Bekleed een oud (fruit)kistje met worteldoek, vul deze met verse potgrond en zet hierin een paar lobelia’s in verschillende kleuren of combineer de planten met andere romantische bloemsoorten zoals lelietjes van dalen, gipskruid, lavendel en kattenstaart.

 3. Mand

  Dankzij de lieflijke look van de lobeliabloemen kan je de plant ook in een oude picknickmand planten. Bekleed de mand dan met worteldoek en zet hier de stekjes in.

 4. Sierlijke border

  De plant voelt zich helemaal thuis in een siertuin. Een siertuin kenmerkt zich door organische vormen en de combinatie van bloemen en planten in verschillende kleuren en hoogtes. De laaggroeiende lobelia is een ideale bodembedekker. Combineer deze met hoge siergrassen, zoals prachtriet, opgaande borderplanten, zoals bossalie, en klimplanten zoals klimroos.

Verzorging

De plant verlangt naar een zonnige, beschutte plek. Het is een gevoelig plantje dat niet tegen te veel wind en kou kan en al helemaal niet tegen droogte. Voorkom dus dat de plant droog komt te staan in de zomer!

Wanneer je meerdere planten wilt plaatsen, zorg dan dat ze onderling zo’n dertig centimeter afstand hebben zodat ze elkaar niet verstikken. Sommige soorten, zoals de Erinus, zijn niet winterhard en bloeien dus maar één jaar. Wanneer je er meerdere jaren van wilt genieten, zal je dus op zoek moeten gaan naar een lobelia die meerjarig is.

Over het algemeen geldt dat de plant geen liefhebber van kou is. Wil je voorkomen dat de plant na één nachtje vorst is afgeschreven? Zet ‘m dan ’s winters binnen of achter glas, bijvoorbeeld in een kas. Heb je de plant in de volle grond staan? Dek deze dan af met noppenfolie of wintervlies. Zorg er ook voor dat de plant genoeg voeding heeft tijdens de bloeitijd, bemest de grond voordat de bloeiperiode begint.

Snoeien

Je kunt ervoor kiezen om de lobelia niet te snoeien. In de winter sterft hij vrijwel helemaal af. Wees gerust: de vaste soorten komen in de zomer weer in volle glorie terug. Toch is het aan te raden om de oude bloemen en takken weg te halen met een scherpe snoeischaar na de eerste bloei. De kans is dan namelijk groot dat de plant hetzelfde seizoen nogmaals gaat bloeien!

Westwing: DIY tuinieren

Behalve dat we gek zijn op het aankleden van jouw interieur, besteden we ook graag aandacht aan je tuin. De tuin is immers een verlengstuk van je woonkamer. In onze snoeigids leer je alles over het snoeien van alle planten, bomen en struiken in je tuin en in onze zaaikalender lees je precies af wanneer je jouw favoriete bloeiers kunt zaaien.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte! Wij wensn je alvast veel plezier met je lobelia.