lonicera met roze en gele bloemen

Heb je een oude schuur of schutting in de tuin staan die je het liefst uit het zicht houdt? Plant er dan kamperfoelie tegenaan! Deze klimplant geeft je tuin een tropisch accent en is bijzonder fotogeniek. De familienaam is Caprifoliaceae, ook wel Honeysuckle genoemd, en de geslachtsnaam is lonicera. De bloemen hebben een exotische vorm en elke soort heeft net een andere kleur: van feloranje tot paars. Maar bovenal staat deze plant bekend om zijn heerlijke zoete geur die hij ‘s avonds door de tuin verspreidt. In dit artikel vertellen we je alles over kamperfoelie en geven we je tips over het aanleggen van een tropische tuin.

Hoe herken je kamperfoelie?

Lonicera, ofwel kamperfoelie, heb je in twee varianten: als klimplant en als struik. Daarbinnen bestaan er nog honderden verschillende soorten zoals Chinese kamperfoelie, Japanse kamperfoelie, wilde kamperfoelie etcetera. Elke soort heeft net andere eigenschappen. Zo is de ene soort groenblijvend en de ander niet en groeit de een sneller dan de ander. Ook de kleuren van de bloemen verschillen per soort. De meest voorkomende kleuren zijn roze, rood, paars, oranje, geel en wit.

Kamperfoelie staat bekend om de heerlijke geur die hij verspreidt, vooral in de avonduurtjes wanneer jij in de tuin nog even nageniet van een zomerse dag. De geur van de plant kom je dan ook vaak tegen in verschillende verzorgingsproducten. Niet alleen mensen genieten van de geur, ook insecten worden aangetrokken door de zoetige geur van deze plant waaronder nachtvlinders.

De klimplant-variant van kamperfoelie is een fanatieke bloeier. Hij kan zo vijf meter hoog worden! De schutting of schuur is dus in no time uit het zicht verdwenen. Hij heeft wel hulp nodig bij het klimmen, je zult de kamperfoelie dus zelf moeten leiden door de lange takken met binddraad aan de muur, pergola of schutting te bevestigen.

Kamperfoelie is te herkennen aan de buisvormige bloemblaadjes waaruit stampers en meeldraden steken. De bladeren zijn smal en donkergroen. Na de bloei groeien er besjes aan de kamperfoelie-plant. Deze zijn, in tegenstelling tot de bessen van de lampionplant, giftig en dus niet eetbaar!

Ben je op zoek naar nog een mooie klimmer voor je tuin? Lees dan eens ons artikel over de Wisteria Sinensis.

Lonicera planten

Wil jij je tuin verrijken met een Instagram-waardige plant die ook nog eens heerlijk ruikt? Plant dan kamperfoelie in je tuin! Laat hem bijvoorbeeld tegen een schutting, schuur, pergola, prieel of gevel aan groeien. Hou bij het planten van kamperfoelie rekening met het volgende:

 • Zijn favoriete standplaats is zon/halfschaduw. Het verschilt wel een beetje per soort, dus check dat even voordat je de plant in de grond zet.
 • Kamperfoelie staat het liefst in vruchtbare grond waar het water makkelijk wegloopt zodat hij geen natte voeten krijgt.
 • Bemest de tuingrond wanneer je de plant in de grond zet en geef ‘m daarna flink water zodat hij goed kan wortelen.
 • Zet niet meer dan drie planten per meter naast elkaar.
 • De plant klimt niet vanzelf, zeker aan het begin niet, je zult de takken dus zelf moeten leiden.
 • Kamperfoelie groeit naar het licht toe, zorg er dus voor dat hij genoeg licht en ruimte krijgt om omhoog te kunnen groeien.
 • Je kunt kamperfoelie stekken door een tak van de plant af te halen en deze schuin af te snijden en in een pot met bemeste tuinaarde te zetten. Dit kan je het beste doen in het najaar zodat de stek de tijd heeft om te wortelen.

Tip! Bekijk ook onze zaaikalender en ontdek wanneer je jouw favoriete bloemen, planten en kruiden het best kunt zaaien.

Kamperfoelie bloeitijd

Lonicera kent een lange bloeitijd, van mei tot circa september. Je geniet dus de hele zomer lang van deze tropische bloemen én de zoete geur. Bovendien groeit de plant rijkelijk waardoor je al snel tegen een muur van bloemen aankijkt. Prachtig, toch?

Kamperfoelie is wel winterhard, maar niet elke soort is groenblijvend. Aan het einde van de bloeitijd groeien er kleine besjes aan de boom die, zoals gezegd, giftig zijn. Kamperfoelie verzorgen is niet ingewikkeld, je zult alleen zelf de lange takken moeten geleiden en ‘m zo nu en dan in toom houden met de snoeischaar.

Lonicera snoeien

Kamperfoelie groeit rijkelijk en de lange takken draaien als lianen om bomen, pergola’s en andere obstakels om zo een weg omhoog te zoeken. Wanneer je ‘m niet snoeit, gaat hij woekeren en dat wil je voorkomen. Kamperfoelie snoeien kan je het best in het voorjaar doen, rond maart, voordat de bloei begint.

Knip alle oude takken weg en snoei te lange scheuten terug zodat je de groei enigszins onder controle houdt. Geef de plant daarna wat mest en water zodat hij extra krachtvoer heeft om weer volop te gaan bloeien. Na de bloei kan je de klimplant of struik opnieuw snoeien, maar knip dan alleen de te lange scheuten een stukje terug.

Wil je juist een hele muur bedekken en is de kamperfoelie nog niet groot genoeg? Snoei ‘m dan een jaartje niet!

Meer tips voor het snoeien van kamperfoelie vind je in ons artikel over dit onderwerp.

Maak van je tuin een tropisch paradijs

Dankzij de exotische bloemen van de lonicera geeft de plant jouw tuin een tropisch tintje. Wil jij van een simpele stadstuin een tropisch paradijs maken? De volgende planten mogen, naast de kamperfoelie, zeker niet ontbreken:

 • Vlinderstruik: deze struik vol bloemen trekt honderden vlinders aan en is daarom onmisbaar in een tropische tuin.
 • Passiebloem: ook zo’n fotogenieke exotische bloem.
 • Dahlia: verkrijgbaar in allerlei zomerse kleuren en een ideale borderplant voor in jouw tropische paradijs.
 • Trompetbloem: deze klimplant geeft trompetvormige bloemen in tropische tinten zoals oranje en geel.
 • Clematis: deze favoriet van veel tuinliefhebbers voelt zich ook thuis in een tropische tuin.
 • Kruipend zenegroen: een tropische bodembedekker voor langs de vijver of in de borders.
 • Ooievaarsbek: met deze bodembedekker verandert je tuin in no time in een prachtige bloemenzee.
 • Mexicaanse oranjebloesem ofwel Choisya: deze heesterachtige struik is de perfecte aanvulling voor een op-en-top tropische tuin.

Andere elementen die jouw tuin een tropisch tintje geven, zijn: een vijver omringd door grote stenen, een waterval(letje), flamingo’s, een hangmat, kleurrijke tuinmeubels, een outdoor vloerkleed, prikkabel, bamboe, hout, palmbomen en varens. Wij wensen je heel veel plezier met het grootbrengen van lonicera en het aanleggen van jouw tropische tuin!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!