Prachtriet oftewel miscanthus sinensis in de tuin

Ben je op zoek naar een gemakkelijk te onderhouden, maar mooie opvulling van de randen in de tuin? Of heb je net een vijver gemaakt en zoek je nog iets decoratiefs voor langs de waterkant? Miscanthus sinensis ‘gracillimus’, oftewel prachtriet, is hiervoor de ideale plant. Het gehele jaar door zwieren de grasachtige, naar beneden hangende bladeren in de wind. En staat deze plant in bloei, dan kun je genieten van prachtige roze-achtige pluimen die lang van zich laten zien. De miscanthus sinensis brengt je naar warme, exotische oorden, zelfs in de winter.

Waar komt prachtriet vandaan?

Miscanthus sinensis behoort tot een groep siergrassen die te vinden zijn in Azië. Met name in het oosten van China, Japan, Taiwan en Korea. Prachtriet, de gracillimus, is de variant waar wij het over hebben en die erg geliefd is in de Nederlandse achtertuin. Omdat deze plant gewend is aan een warm klimaat, kan het zijn dat de miscanthus sinensis hier niet ieder seizoen bloeit. Maar evengoed doet prachtriet zijn naam eer aan.

Wat zijn de kenmerken van miscanthus sinensis?

De gracillimus (letterlijk vertaald: sierriet) variant heeft veel smalle, groene sprietachtige bladeren met in het midden een zilverachtige lijn. Deze bladeren zijn een beetje stijf en kunnen soms rechtop blijven staan, maar hangen meestal buigzaam naar beneden en vormen samen een bolvormige plant.

Als het prachtriet lukt om te gaan bloeien, dan is dat in het najaar. Vanaf september komen er dan hele mooie, zachtroze pluimen tevoorschijn. Deze veranderen tegen de winter in een zilverachtig geel. Zo heb je dus best lang plezier van de bloei. Prachtriet is echt bedoeld voor siertuinen en ter decoratie. Is deze plant volwassen, dan kan hij tot twee meter hoog worden.

Miscanthus sinensis gracillimus bij jou in de tuin

Wanneer je besluit prachtriet bij jou in de tuin te planten, zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo zorg je ervoor dat het siergras optimaal zal groeien en bloeien:

  • Miscanthus sinensis houdt van het zonnetje. Zorg dus voor een zonnige plek. Eventueel een beetje schaduw kan, maar niet te veel.
  • Prachtriet wil graag een voedingrijke grond. Geef dit siergras zeker een paar keer per jaar wat mest.
  • Plant de miscanthus sinensis op een vochtige, maar nooit te natte plek. Ergens waar het overtollig vocht gemakkelijk zijn weg kan vinden. Als prachtriet te lang in het water staat, heb je namelijk kans dat de wortels rot worden.
  • Wanneer je prachtriet voor het eerst plant: maak een iets groter gat dan de kluit (of pot) zelf en strooi eventueel wat turf bij de losgemaakte aarde. Na het verwijderen van de pot en het plaatsen, druk je de aarde stevig aan.
  • Heb je geen tuin, maar lijkt het je leuk om het balkon een sierlijk tintje te geven? Prachtriet kan ook in een pot! Zorg dan wel voor een grote pot en genoeg ruimte.

Meerdere miscanthus sinensis gracillimus: de plantafstand

Het is qua zicht aan te raden meerdere planten prachtriet naast elkaar te zetten. Dat versterkt het sierlijke effect. Houd voor de miscanthus sinensis gracillimus een plantafstand aan van ongeveer 45 centimeter.

Tip! Prachtriet wordt ook vaak geplant als heg. Net zoals bij bamboe, is dit siergras in een rij een ideale manier om bepaalde delen van de tuin mee af te schermen. En het is een supermooie achtergrond voor andere planten en bloemen.

Hoe moet je miscanthus sinensis gracillimus snoeien?

Prachtriet is onder andere erg geliefd, omdat het niet snel woekert. Toch is het belangrijk de verzorging bij te houden en een keer per jaar de plant bij te knippen. Vooral omdat je niet echt ziet dat na de bloei de plant hier en daar wat dood kan zijn. Dit siergras behoudt zijn vorm en sierlijke blad het hele jaar door.

Knip in het eerste seizoen in maart de plant tot kort boven de grond helemaal weg. Zo stimuleer je een goede groei in het voorjaar en heb je het jaar erop een hele gezonde, grote plant.

Andere soorten miscanthus sinensis

Er zijn veel soorten prachtriet. Een aantal andere varianten zijn ook geschikt voor de Nederlandse tuin. Zoals de miscanthus sinensis strictus, ook wel Chinees riet genoemd. Dat laatste is niet zo vreemd, omdat de strictus de zilverachtige streep niet in lijn met het blad heeft, maar er juist dwars op heeft staan. Het blad van deze soort staat ook veel meer rechtop en doet daardoor meer aan bamboe-achtige planten denken. Typisch Chinees dus.

De miscanthus sinensis silberspinne, of kleine silberspinne is nog iets grasachtiger en heeft in plaats van pluimen, meer tarwe-achtige toppen. Deze zijn niet roze, maar zilvergrijs.

De miscanthus sinensis gracillimus combineren

Prachtriet is mooi, maar nog mooier in combinatie met andere vaste planten of struiken. Het siergras is een goede opvulling en de ideale achtergrond voor andere, juist fleurige soorten. Hou je van weelderig en natuurlijk?

Combineer dan verschillende siergrassen, dus kleine en grotere soorten met elkaar en plaats daarvoor ooievaarsbek, kruipend zenegroen, of gipskruid. Of ga voor andere typische borderplanten en creëer gelaagdheid met iets hogere struiken.

Jouw eigen tuinplan

De lente komt eraan! Tijd om met de groene vingers aan de slag te gaan. Of je ze nou hebt of niet, wij helpen je een handje mee. Het mooiste is om een tuin te vullen met zoveel mogelijk verschillende soorten. Daarom vertellen wij je alles over een variëteit aan bloemen, planten en bomen.

Op die manier kun jij een plan, of een overzicht maken van wanneer je wat moet planten, of wanneer wat in bloei komt. Je kunt het zo plannen, zodat je het hele jaar door bloemen in bloei hebt. Begin bij onze zaaikalender. We hebben speciaal voor jou in kaart gebracht wanneer je wat in de grond moet stoppen en wanneer wat in bloei staat.

Heb jij een groot buitenverblijf en kun je wel een boompje planten? Ga daar dan zeker voor en combineer bloesembomen zoals de amandelboom met meer parkachtige soorten zoals de valse christusdoorn. Plaats ze samen met struiken zoals de hortensia en laat klimplanten zoals de clematis montana weelderig over een pergola hangen, in combinatie met een klimroos en een vrolijke bergthee aan zijn voeten.

Wissel zomerbloeiers af met winterbloeiers, kleine planten met grote en je zult enorm genieten van dit door jou gemaakte tuinplan. Hopelijk heeft ons artikel over miscanthus sinensis jou geïnspireerd.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!