Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
passiebloem met passievrucht op houten tafel

Er zijn talloos veel bloemen, bomen, planten, struiken en hagen waaruit je kunt kiezen wanneer je je tuin wilt inrichten. Je kiest combinaties die je mooi vindt, maar houdt uiteraard ook rekening met het soort grond, de hoeveelheid vocht, licht en zon waarmee je in jouw tuin te maken hebt. Ook speelt mee of je een grote of kleine tuin inricht. Welk soort planten en bloemen je in je tuin combineert hangt af van allerlei factoren. In onze artikelen over bloemen, bomen en planten kun je heel veel informatie vinden over allerlei soorten. Van hydrangea’s (hortensia’s) tot gipskruid en van verbena tot Toscaanse jasmijn. In dit artikel lees je alles over de prachtige passiebloem, Passiflora caerulea. Hoe verzorg je deze plant? Wat zijn de kenmerken? En waar kun je de passiebloem het beste planten?

De passiebloem: herkomst en kenmerken

De passiebloem komt uit centraal en west Zuid-Amerika van oorsprong en heeft mooie bloemen die melkwit zijn met een blauwachtige kroon, groen-paarse stampers en donkergroene bladeren. Deze bloem wordt 3 tot 4 meter hoog. De bloemen van de plant zijn zo’n 8 centimeter in doorsnede.

Passiflora betekent passiebloem, caerulea betekent blauw. De ‘gewone’ passiebloem (Passiflora caerulea) wordt veel aangeplant in Nederland. De reden daarvoor is dat deze soort van de passiebloem redelijk winterhard is.

Wel kan hij tot de grond invriezen bij een strenge winter, hierbij moet je denken aan zo’n -12 graden Celsius. Meestal bevriezen de wortels daarbij niet en lopen ze dus in het voorjaar gewoon weer uit. Eventueel kun je de plant bij strenge vorst afdekken om hem te beschermen. Dek dan vooral de basis van de plant af, bijvoorbeeld met afgevallen bladeren.

Zet passiebloemen in potten bij voorkeur binnen in de winter. Vooral de eerste paar winters die de passiebloem doormaakt, zijn cruciaal. In die eerste winters is de plant in volle grond het meest gevoelig voor de vorst. Later kan de plant prima een winter overleven in de tuin zonder speciale maatregelen.

500 soorten passiebloemen

Er bestaan meer dan 500 soorten passiebloemen, maar lang niet alle soorten zijn winterhard en dus geschikt voor ons Hollandse klimaat. Er komen soorten uit Azië, Australië en Madagaskar, maar de meeste soorten komen uit subtropische en tropische gebieden in Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

De passiebloem kan allerlei verschillende vormen hebben. Wel zijn het vrijwel altijd klimmers. Klimmende vaste planten of klimheesters die in de zomer bloeien. De Passiflora edulis is de soort die wordt gekweekt voor zijn vruchten, de maracuja’s.

Naast de Passiflora caerulea zijn er, zoals eerder beschreven, veel meer soorten van de passiebloem. Passiflora caerulea ´Constance Elliot’ heeft bijvoorbeeld witte bloemen en is net zo winterhard als de Passieflora caerulea. De andere soorten en cultivars van de Passiflora kunnen geen vorst aan. Deze soorten kun je in Nederland dus wel planten, maar zet ze dan in een kas, in een serre, binnen of op een veranda.

Religieuze basis

Passiflora kent een religieuze basis. Het symbool voor het lijden van Jezus werd gezien in de bloemen dankzij hun bijzondere vorm. De drie stampers aan de bloem staan voor de drie spijkers waarmee Jezus gekruisigd werd. De vijf meeldraden staan voor zijn 5 wonden. De blauwe cirkel in de bloem is de doornenkroon.

Onderhoud van de passiebloem

Wil je ook een passiebloem in je tuin? Hieronder lees je alles over het onderhoud van deze plant.

 1. Planten

  De passiebloem kan in de volle grond óf in een pot geplant worden. Wanneer je de passiebloem in een pot plant, heb je wel meer kans dat de wortels bevriezen. De gewone passiebloem bloeit goed. Van juli tot november heb je kans op een overvloed aan prachtig bloemen.
 2. Warme zomer

  Als er sprake is van een warme zomer, kan het zijn dat er vruchten aan de plant komen. Deze eivormige vruchten kleuren langzaamaan oranje. Je kunt de vruchten eten, maar ze hebben een droge smaak. De passiebloem is niet wintergroen, maar kan wel tot in december bladeren houden als de herfst mild is.
 3. Zon

  De passiebloem houdt van zon. Ook kun je de bloem het beste in voedzame, doorlatende grond zetten. In het voorjaar kan de bloem gesnoeid worden. Je knipt dan enkel de ingevroren bloemen of de planten die te ver uitgegroeid zijn af.
 4. Mest

  In het voorjaar kun je ook nog wat mest geven aan de plant. Dit kun je wanneer de plant lekker gaat groeien nogmaals herhalen. Zorg er ook voor dat ze redelijk beschut en uit de wind staan.
 5. Voldoende steun

  De passiebloem is een klimmer. Zorg dus voor een goede steun voor de plant. De passiebloem moet zich kunnen hechten aan een klimsteun zodat deze lekker kan groeien. Het beste kun je voor een leidraad zorgen die de jonge scheuten de goede kant op stuurt. Je kunt de passiebloem ook gebruiken ter decoratie van een schutting of muur. In dat geval kun je het beste 3 planten per strekkende meter gebruiken.
 6. Snoeien

  Om jouw tropische aanwinst zo mooi mogelijk te houden, kun je het beste ook ieder jaar met de snoeischaar aan de slag gaan. Meer tips over hoe en wanneer je de passiebloem kunt snoeien lees je in ons artikel over dit onderwerp.

Stekken van de passiebloem

Je kunt de Passiflora caerulea stekken. Neem regelmatig een stek van de plant en laat deze binnen overwinteren. Hierdoor kun je na een strenge winter eenvoudig weer een nieuwe passiebloem planten in je tuin. Als je een stek neemt, krijg je planten met precies dezelfde eigenschappen als die van de moederplant.

 • Stek vanaf april tot juni.
 • Neem kop- of topstekken van 10 centimeter.
 • Laat alleen de bovenste twee bladeren zitten.
 • Zet de stek in een pot met stekgrond.
 • Plaats er een diepvrieszakje overheen.
 • Zet het potje op een warme en lichte plek (20-25 °C).
 • Zorg dat het potje niet in de felle zon staat.
 • Na zo’n 3 of 4 weken hebben de stekjes wortels.

In het voorjaar kun je ook de zaden die in de vrucht zitten, zaaien. In dat geval moet je wel veel langer op bloemen wachten dan wanneer je een stek van de plant zou nemen.

Ga jij voor de passiebloem in je tuin? Leuk! Mocht je meer willen lezen over schaduwplanten, monnikskap, de knotwilg of een andere mooie plant of boom, dan kun je in onze andere artikelen terecht voor heel veel informatie. Veel tuinier-plezier!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!