prunis lusitanica

Als je een mooie voor- of achtertuin hebt, dan wil je daar het liefst het hele jaar door van genieten, toch? Natuurlijk bloeien de meeste planten vooral in het voorjaar en de zomer, maar je kunt ook kiezen voor een paar mooie groenblijvers waar je ook in de winter plezier van hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de laurierkers, de Prunis Lusitanica? Deze plant is heel populair onder tuinliefhebbers en dat is niet zo gek, want deze plant blijft het hele jaar door prachtig groen. Lees hier alles over de Prunis Lusitanica!

Wat is een Prunis Lusitanica?

In het Nederlands noem je deze plantensoort ook wel een Portugese laurierkers. Maar de officiële naam is de Prunis Lusitanica. Deze plant komt voor als struik, boom en zelfs als haag. Lekker veelzijdig dus. De plant groeit uit van een kleine struik tot een kleine tot middelgrote boom. Met zijn dichte bladerdek en ronde kroon kan de boom een hoogte van wel 20 meter bereiken in de vrije natuur. In een tuin zie je vaak dat ze wat kleiner blijven.

Dat deze plant het hele jaar door lekker groen blijft, wil niet zeggen dat er in het voorjaar niets gebeurt. Rond juni krijgt de laurierkers prachtige crèmekleurige bloemen. Deze zijn soms wel 25 centimeter lang en hangen aan een grote tros. De bloemen ruiken heerlijk zoet en kunnen na de bloei ovale vruchten vormen. Die vruchten hebben verschillende kleuren: van groen tot rood of zelfs zwartpurper.

De bladeren van de Prunis Lusitanica voelen stevig en leerachtig aan. Daardoor is deze plant heel windvast en kan het ook goed tegen zeewind. Daardoor vind je deze boom vaak terug in parken, maar is deze ook heel geschikt voor in een voor- of achtertuin. Je kunt de laurierkers goed combineren met andere bloemen. Vaak wordt deze bijvoorbeeld samen geplant met de hortensia, sneeuwbal of trompetbloem.

Soorten laurierkersen

Er zijn veel verschillende soorten laurierkers te krijgen, die allemaal weer een net ander uiterlijk hebben. De Prunis Lusitanica is een Portugese laurier. Deze soort groeit wat minder snel dan de bekendere Hollandse laurier. En dat is eigenlijk wel handig, want zo kun je hem beter snoeien en in model houden. De Prunis Lusitanica Angustifolia heeft wat kleinere bladeren dan de normale laurierkers, maar die zijn wel heel mooi glanzend.

Er zijn ook andere lauriersoorten:

  • De laurier Rotundifolio of de Novita worden lekker groot en passen dus heel goed als je een ruime tuin hebt.
  • Heb je wat minder ruimte in je achtertuin, maar wil je wel een mooie laurierhaag? Ga dan voor een Otto Luyken of een Zabeliana. Die zijn wat kleiner en groeien minder breed.
  • Wil je echt een opvallende verschijning in je tuin? Kijk dan eens naar de laurier Etna. Deze soort heeft namelijk prachtige helderrode bladeren, in plaats van de standaardkleur groen.
  • De Caucasica is weer een andere soort die bekendstaat om de uitbundige bloei in het voorjaar.

Struik, boom of haag?

Je kunt dus kiezen uit verschillende soorten. Maar dan ben je er nog niet, want je kunt deze plant ook nog op verschillende manieren aanplanten. Ga je voor een haag, struik of plant? Als je wat minder ruimte hebt in je tuin dan is het niet zo verstandig om te kiezen voor de haagvariant.

Door het donkere, volle blad kan je tuin erg klein lijken. Het is natuurlijk wel een optie om de plant dan los te planten. Als je hem goed snoeit en netjes bijhoudt, dan staat hij prachtig als losse struik in een tuin. Vooral de Etna en de Caucasica kun je goed als losse struik of boom planten.

Is de laurierierkers giftig?

Eerst willen we nog even een misverstand de wereld uit helpen. De laurierkers of laurierhaag is niet dezelfde laurier als het kruid dat je ook wel in je keuken gebruikt. Helaas: je kunt dus geen blaadjes van jouw struik of haag plukken om je soep wat extra smaak te geven.

Die blaadjes zijn namelijk niet alleen niet lekker, maar ook nog eens giftig. Ook de zwart-rode besjes van de Prunis Lusitanica Angustifolia zijn giftig. De vogeltjes genieten er gelukkig wel van!

Verzorging van de Prunis Lusitanica

De meeste laurierhagen kunnen heel oud worden. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat de plant gezond blijft. Dat doe je door hem goed te verzorgen. Deze haag heeft namelijk wat meer aandacht en liefde nodig dan andere wintergroene haagplanten.

De juiste plek en periode om de plant te poten

Deze plant is sterk en doet het prima in verschillende gebieden. Of je nu in de stad of op het platteland woont of zelfs in de buurt van de zee: daar kan de laurierkers prima tegen. Maar zeker direct na het aanplanten kan de haag het lastig hebben. Deze Portugese plant is namelijk gevoelig voor vorst en wind. In het eerste jaar na de aanplant komt hij soms moeilijk de winter door. De planten met kluit kunnen het dan lastig hebben.

Ook vindt deze plant het niet fijn om in te natte grond te staan. Je kunt hem dus het beste in het voorjaar uit een pot in de volle grond poten. Poten tijdens een hittegolf, als het vriest of als het heel nat is, is nooit een goed idee. Een te koude, drogende wind vindt je boom of haag trouwens ook niet fijn.

Zorg dus dat je goed nadenkt over waar je deze plant. Een plekje uit de wind heeft de voorkeur! En gaat het wel een keer hard waaien of flink vriezen? Dan kun je de plant beschermen met noppenfolie.

Prunis Lusitanica snoeien

Plant je de Prunis Lusitanica als haag? Dan zouden wij je adviseren om hem twee keer per jaar te snoeien. Doe je dat goed, dan krijg je een mooie compacte haag. De beste maanden om jouw haag te snoeien zijn april en september: voor en na de bloeiperiode.

Gelukkig is het snoeien van een laurierhaag niet moeilijk. Je snoeit van links naar rechts en van onder naar boven. Hierbij moet je er goed voor zorgen dat je de uitstekende takjes en blaadjes wegknipt.

Snoei je boom of haag met mate. Ben je iets te fanatiek? Dan kunnen er gaten en kale plekken ontstaan in de haag en duurt het erg lang voordat jouw plant er weer net zo mooi uitziet als daarvoor.

Bemesten

Vergeet niet om je laurierkers af en toe te bemesten! Dat kun je het beste doen in het voorjaar, maar veel mensen vergeten dit wel eens. Zeker wanneer je de plant als haag hebt aangeplant – en er dus veel planten op een klein stuk grond staan – verliest de grond snel zijn voedingsstoffen en kunnen de planten dus wel wat extra hulp gebruiken.

De Prunis Lusitanica kun je prima combineren met andere plantsoorten in je tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van sneeuwklokjes, gipskruid, kamperfoelie of een mooie vlinderstruik?

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!