Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
ridderspoor in bloei

Huis ingericht? Tijd voor de tuin! Ga je de tuin aanpakken, dan kun je je het beste goed voorbereiden. Maak een keuze voor planten, bloemen en bomen die passen bij het formaat van je tuin, het soort grond, de hoeveelheid licht en schaduw én je smaak. Sommige planten vullen elkaar namelijk goed aan en andere kunnen elkaar juist in de weg zitten. Ridderspoor is een mooie bloeier in de tuin. Deze soort doet het vooral goed wanneer je hem combineert met andere soorten in een border. Ridderspoor, ook wel Delphinium genoemd, heeft prachtige bloemen in diverse kleuren. Lees er hier alles over!

Alles over ridderspoor

Ridderspoor dankt zijn naam aan het soort bloemen dat deze plant heeft. Deze ‘gespoorde’ bloemen, zijn de delen van de bloem die naar achteren uitsteken. De wetenschappelijke naam van deze plant, Delphinium, komt van dolfijn. In de knop heeft de vorm van de bloem namelijk wel iets weg van de kop van een dolfijn.

Ridderspoor behoort tot de ranonkelfamilie. Net als de boterbloem bijvoorbeeld. De meeste soorten zijn van origine afkomstig van het noordelijk halfrond, maar komen wel uit diverse gebieden. Ze zijn te vinden in vochtige bossen, maar ook op berghellingen en droge steppen. Een enkeling groeit in de bergen van tropisch Afrika.

Ridderspoor bloeit in de zomer, meestal in juni en juli. Soms al vroeg in de zomer. Deze plant bloeit bovendien lang. Soms wel tot in de herfst. Het heeft prachtige grote trossen die erg kenmerkend zijn voor de plant. Je kunt de bloemen heel goed plukken voor in mooie boeketten. Als je de bloeistengels na de eerste bloei afknipt, kun je een tweede bloei stimuleren.

Ridderspoor trekt veel vlinders en bijen aan. Houd er wel rekening mee dat ridderspoor giftig is. Let dus op met huisdieren en kinderen in combinatie met deze plant.

De plant wordt zo’n 150 tot 200 centimeter hoog en is zeer winterhard. De kleur van de bloemen loopt uiteen van roze en wit tot blauw, maar blauw is de overheersende kleur voor deze plant. Ridderspoor verliest zijn bladeren in de winter.

Ridderspoor is een prachtige, maar geen supermakkelijke plant. Hij vraagt wel iets van onze groene vingers. Maar niet getreurd, met een beetje hulp kan ook jij deze plant goed verzorgen.

Soorten ridderspoor

Er bestaan verschillende soorten ridderspoor. Ze hebben verschillende kleuren en eigenschappen. Ontdek het lijstje hieronder.

 • Delphinium Bellamosum (donkerblauw)
 • Delphinium Blue Bird (lichtblauw)
 • Belladonna is een vrij lage soort van ridderspoor
 • Delphinium Astolat (roze)
 • Delphinium Galahad (wit)
 • Elatum is een hoge soort ridderspoor met grote bloemen
 • Delphinium Moerheimii (wit)
 • Delphinium Magic Fountains (wit, blauw en paars)
 • Pacific Giant heeft eveneens grote bloemen

Verzorging en onderhoud

Wil je graag ridderspoor planten? Houd rekening met een aantal zaken voordat je ridderspoor zomaar ergens neerzet. Deze plant heeft namelijk aandacht nodig en vooral veel voeding. Ridderspoor staat graag op een beschutte plek met veel zon.

Wat de grond betreft, kun je het beste kiezen voor een lichte kleigrond met humus. Maar als jij met andere grond te maken hebt, kan de plant daar ook succesvol zijn. Ridderspoor staat liever niet in hele natte grond, maar ook niet in hele droge:

 • Zonnig (of eventueel halfschaduw)
 • Beschut
 • Kleigrond met humus of voedzame, goed gedraineerde grond, iets kalkhoudend.
 • Niet te nat en niet te droog.

Het beste kun je de ridderspoorplant planten of zaaien vanaf maart. Als je kiest voor het planten van een stek, kun je het beste voor de Belladonna of Elatum gaan. Deze soorten zijn genetisch sterk en kleurvast.

Bemest een bloeiende ridderspoorplant om de twee tot drie weken met vloeibare kamerplantenmest. Daar wordt ridderspoor blij van. Hierdoor zal de grond vruchtbaar blijven en kun je lang genieten van de bloeiende plant.

Ridderspoor kan lang worden en het kan dan op den duur noodzakelijk zijn de plant vast te binden. Bijvoorbeeld door elke stengel te bevestigen aan een bamboestokje. Bind dan indien nodig met zacht touw elke stengel op meerdere punten vast aan een eigen stokje.

Wil je ridderspoor zaaien? Ook dat kan. Je kunt ridderspoor kopen als zaadjes óf je kunt zaadjes winnen uit een bestaande plant. Dat kan heel eenvoudig door in juli of augustus, wanneer de bloemen dor en droog zijn, de zaaddozen te openen en de zaadjes eruit te halen. Bekijk ook onze zaaikalender om meer te lezen over het zaaien van diverse bloemen en planten.

Let op! Slakken zijn ook dol op ridderspoor! Bescherm je plant tegen deze beestjes met schelpengruis of slakkenkorrels.

Ridderspoor kweken

Ridderspoor kweken is niet moeilijk, maar je moet wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zorg ervoor dat je plant in de volle zon staat én in vruchtbare grond.

Daarnaast wil ridderspoor niet lang op één plek staan. Verplaats de planten dan ook om de twee jaar naar een andere plek want de grond zal op den duur minder voedzaam worden. Als je ze niet wil of kan verplaatsen kun je ze ook vloeibare mest geven.

Snoeien

Ridderspoor kun je het beste af en toe snoeien. Knip uitgebloeide bloemstengels bijvoorbeeld weg en knip de plant na de bloei flink terug. Je hebt kans op een tweede bloei wanneer je de bloemen snel na de bloei verwijdert.

Vul je tuin met prachtige bloemen! Door je te omringen met groen en diverse prachtige kleuren, zal je nóg meer genieten van je buitenruimte. Hier heb je alles kunnen lezen over ridderspoor, Delphinium. Maar ook over heel veel andere soorten verzamelden wij de nodige informatie, zodat ook iedereen zonder knalgroene vingers een mooi onderhouden, goed verzorgde en bloeiende tuin kan hebben.

Wil je bijvoorbeeld meer lezen over lavatera, prachtriet, salomonszegel, winterjasmijn of kruipend zenegroen? Of zoek je informatie over de fluweelboom, laurierkers, kamperfoelie of lobelia? Je vindt heel veel informatie over allerlei soorten planten bij Westwing.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!