salvia nemorosa met vlinders

Salie?! Dat is toch dat heerlijke kruid dat wordt gebruikt in de mediterrane keuken? Klopt, maar de Salvia-familie is veel groter dan dat. Naast de Salvia Officinalis, ook wel echte salie of tuinsalie genoemd, heb je ook veel soorten siersalie. Waaronder Salvia nemorosa, ofwel bossalie. Bossalie is niet eetbaar, maar wél heel mooi als sierplant in een border. Bovendien is de plant oersterk en onderhoudsarm waardoor je er nauwelijks omkijken naar hebt. Lees hier alles over het zaaien en verzorgen van bossalie en over het aanleggen van een kleurrijke border!

Hoe herken je salvia nemorosa?

Bossalie is een prachtige borderplant dankzij de aarvormige paars-blauwe bloemen die je hele tuin in bloei zetten. De paarse schutbladeren aan de bloemen blijven lang aan de plant zitten waardoor je tot diep in het najaar een paarse gloed in je border hebt.

Prachtig! De blaadjes van de bossalie hebben, net als echte salie, kleine haartjes waardoor de plant een aaibare uitstraling krijgt. En in tegenstelling tot de meeste plantsoorten heeft siersalie vierkante stengels.

Je hebt veel verschillende soorten Salvia nemorosa waaronder bossalie Caradonna, siersalie Ostfriesland, Salvia nemorosa Blaukoningin, Marcus, Rose Queen en heel veel meer. De kleur van de bloemen is bij elke soort net iets anders, maar behoort over het algemeen tot het blauw-paarse kleurenpalet met hier en daar wat roze.

Salvia nemorosa zaaien en verzorgen

Bossalie staat het liefst in de zon, net als de meeste borderplanten. Je kunt de plant kant-en-klaar kopen bij het tuincentrum of de zaden ervan uitzaaien in je borders. Wanneer je meerdere bossalie-planten in de borders wilt zetten, zorg dan voor voldoende ruimte tussen de plantjes. Maximaal acht planten per vierkante meter is het advies.

De siersalie wordt ‘maar’ zo’n 60 cm hoog dus je kunt de plant gerust vooraan in de border zetten. De bloeiperiode is vrij lang, van juni t/m augustus, en in de winter zal hij zijn blad uiteindelijke verliezen. Maar wees gerust, bossalie is een vaste winterharde plant die elk jaar weer terugkomt zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen!

In de zomer heeft hij alleen zo nu en dan wat water nodig, maar zeker niet te veel. Behalve dat de plant zorgt voor een opvallend kleuraccent in je tuin, zijn ook de bijtjes gek op deze siersalie! En dat is dan weer goed voor de biodiversiteit in je tuin.

Salvia nemorosa snoeien

Zoals gezegd is bossalie een sterke, winterharde plant die weinig verzorging nodig heeft. Ook wat betreft het snoeien. Het beste is het om de uitgebloeide bloemen direct na de bloei af te knippen. De kans is dan namelijk groot dat je hetzelfde seizoen nog nieuwe bloemen ervoor terugkrijgt!

In het voorjaar kan je de plant eventueel helemaal terugsnoeien, bijvoorbeeld als de plant te groot wordt voor de border, maar je kunt ‘m ook gewoon z’n gang laten gaan.

Leestip! In onze snoeigids lees je alles over het snoeien van bekende tuinplanten!

Hoe creëer je een kleurrijke border?

Wil jij in de lente en zomer genieten van kleurrijke borders in de tuin? Ga dan aan de slag met onderstaand stappenplan.

1. Teken je tuin

Of je nu een wilde tuin wilt of een strakke tuin; alles begint met een goed beplantingsplan. Bij het samenstellen van een border moet je namelijk rekening houden met de standplant en hoogte van elke soort. Een schaduwplant in de zon zetten, is geen goed idee. En andersom: wanneer je bossalie in de schaduw zet, zal hij niet (mooi) gaan bloeien.

Daarnaast kan je hoge planten het beste achterin de borders zetten, zodat ze de laagbloeiers niet overschaduwen. Teken dus eerst je tuin en borders op papier en bedenk waar je welke planten neer gaat zetten. Hou daarbij rekening met de zonuren. Welke plekken krijgen veel zon en waar is de meeste schaduw?

2. Kies de borderplanten

Borderplanten kiezen kan een uitdaging zijn. Er zijn namelijk zoveel mooie bloem- en plantsoorten, dat je ze het liefst allemaal in je tuin wilt hebben. Maar een overvolle tuin is, net als een overvol interieur, geen aanrader.

Maak daarom van tevoren een kleurenpalet: welke kleuren wil je graag terug laten komen in de tuin? Stem dit palet bijvoorbeeld af op de kleuren in je interieur. Zo wordt je tuin echt een verlengstuk van je woonkamer. Kies ook voor een bepaalde stijl: wil je vooral tropische bloemen in je tuin? Of ga je voor een Franse look?

Verderop in het artikel geven we je een paar leuke tips voor borderplanten.

3. Zaaien maar!

Is je beplantingsplan klaar? Dan kan je aan de slag met het planten en zaaien van alle borderplanten. Doe dit vroeg in het voorjaar zodat de planten de tijd krijgen om te wortelen. Zaadjes kan je eventueel in de winter al opkweken door ze in een kas of op de vensterbank te zetten.

Tip: In onze zaaikalender zie je precies welke zaden je wanneer kunt zaaien.

4. Plaats bordjes

Het is handig om bordjes te plaatsen bij alle planten en gezaaide zaden. Schrijf ook op het bordje wat de bloeiperiode is en hoe je de plant moet verzorgen. Zo weet je straks precies wat je waar geplant hebt en wanneer de plant bemest en gesnoeid moet worden.

5. Verzorging van je border

Hoe meer liefde en tijd je in de borders steekt, hoe mooier ze worden. Dat wil zeggen dat je de planten in de zomer regelmatig water moet geven en in het voorjaar de grond van extra mest of kalk moet voorzien. Ook is het belangrijk om goed te kijken naar je planten. Je kunt vaak aan een plant zien of hij het naar z’n zin heeft. Mocht de bloei uitblijven, dan zal je de plant misschien moeten verplaatsen.

De mooiste borderplanten

Bossalie is een prachtige plant voor in jouw zelfgemaakte borders. Zet ‘m lekker vooraan zodat hij de show kan stelen in de tuin. De volgende borderplanten matchen mooi met bossalie:

  • Lavendel: onmisbaar in een tuin met Franse look. De lavendelblauwe kleur matcht mooi met de kleuren van bossalie.
  • Dropplant: ook deze plant heeft aarvormige paarse bloemen.
  • Siergras: een mooi groen accent voor in je borders.
  • Gipskruid: hiermee geef je je borders een romantische look.
  • Klimroos: heeft net zo’n uitbundige bloei als bossalie en vormt een mooie achtergrond voor je borders.

En zo zijn er naast de salvia nemorosa nog zoveel meer prachtige borderplanten waarmee je je buitenruimte omtovert in een kleurrijk paradijs. Wij wensen je heel veel plezier met het creëren van jouw borders!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!