schaduwplanten

Heb jij een schaduwrijke tuin? Niet getreurd! Ook in tuinen met veel schaduw kun je een prachtige bloemenzee creëren. Of een weelderig groene oase. Zorg ervoor dat je geschikte planten, bomen en bloemen kiest. Soorten die goed kunnen groeien met weinig zon. Schaduwplanten zijn er in overvloed! In dit artikel vertellen we je alles over schaduwplanten en laten we je de mooiste soorten zien!

Schaduwplanten in de spotlights!

De meeste mensen combineren in hun tuin bestrating met beplanting. Potten gevuld met mooie planten en bloemen, een aantal bomen, maar ook fraai ingerichte plantenborders waar bijzondere soorten met elkaar gemixt worden.

De meeste tuinen hebben een combinatie van zonnige en schaduwrijke plekken. Sommige tuinen zijn zonovergoten, andere zeer schaduwrijk. Veel mensen zijn bang dat ze met een schaduwrijke tuin geen kant op kunnen. Ze denken namelijk dat ze met schaduwplanten geen mooie, kleurrijke tuin kunnen creëren. Ze zijn bang dat hun tuin donker en saai zal zijn.

Maar niets is minder waar. Er zijn niet zo veel eenjarige soorten die in de schaduw kunnen overleven. Maar er bestaan wél veel vaste planten die het hartstikke goed doen in de schaduw of halfschaduw. Is je tuin erg donker? Kies dan voor soorten met lichte bloemen. Bijvoorbeeld wit of lichtgeel. Deze kleuren kunnen donkere hoekjes mooi oplichten. Ook fellere kleuren als roze of lila kunnen bijdragen aan de hoeveelheid licht in je tuin.

Tip: Je kunt ook zelf heel goed eens rondkijken in je eigen omgeving naar planten en bloemen die op schaduwrijke plekken staan. De kans is groot dat die soorten het ook in jouw schaduwrijke tuin goed zullen doen.

Wat is een schaduwtuin?

Een schaduwtuin heeft, zoals de naam natuurlijk doet vermoeden, weinig zon. In een schaduwtuin schijnt de zon maximaal twee uur per dag.

Een schaduwrijke tuin of een tuin met schaduw, is echter weer iets anders. De schaduw wordt hier bijvoorbeeld veroorzaakt door hoge beplanting, bomen of omringende bebouwing. Hier gaat het om zo’n vier uur zon per dag. Bij vier uur per dag zon spreken we van halfschaduw.

Veel schaduwplanten groeien van nature onder bomen. Deze soorten staan dus ook vaak in drogere grond. Met mooie planten en bloemen kun je donkere hoekjes in je tuin spannend maken en laten schitteren. Combineer kruiden en bloemen en planten met een bijzonder gekleurd of gevormd blad.

10x bloeiende schaduwplanten

Dat een tuin vol schaduw niet saai hoeft te zijn bewijzen deze kleurrijke, bloeiende soorten. Deze prachtige bloeiers doen het fantastisch in schaduwrijke tuinen.

 1. Monnikskap – Aconitum – Deze soort is prachtig donkerpaars en wordt zo’n 125-150 centimeter hoog. De prachtige trossen zijn indrukwekkend!
 2. Kerstroos – Helleborus orientalis – Dit is een hele bijzondere soort met opvallende bloemen. De oosterse kerstroos heeft gevlekte bloemen. Wordt zo’n 25-75 centimeter in hoogte.
 3. Salomonszegel – Polygonatum – Deze soort heeft elegante gebogen stengels met bijzondere elliptische bladeren en lichte geelwitte klokvormige bloemen.
 4. Kruipend zenegroen – Ajuga reptans – Roodbruine bladeren in combinatie met blauwe bloemetjes. Zenegroen betekent ‘altijd groen’ en deze soort is daarom een populaire bodembedekker in schaduwrijke tuinen.
 5. Elfenbloem – Epimedium – Een elegante soort met lichtgele bloemetjes en groene bladeren die lang blijven hangen.
 6. Vergeet-me-niet – Brunnera Macrophylla – Vergeet-mij-nietjes zijn die herkenbare gezellige planten met kleine blauwe bloemetjes. Deze soort is een vaste plant.
 7. Gebroken hartje – Dicentra – De bloemetjes van deze soort hebben de vorm van kleine hartjes. Ze hangen in kleine trosjes aan de plant.
 8. Longkruid – Pulmonaria – Met witte bloemen uit rood-paarse knoppen is longkruid een fijne soort die voor wat licht in je tuin zorgt.
 9. Ooievaarsbek – Geranium – De ooievaarsbek is een geranium met donkerpaarse bloemen. Deze soort heeft een chique uitstraling.
 10. Akelei – Aquilegia – Dit is een soort die tot de familie van de boterbloemen hoort! Akelei is er in allerlei soorten en met verschillende kleuren bloemen.

Tip: Voeg humusrijke grond (zoals compost) toe aan droge grond om ervoor te zorgen dat de grond vocht en voedsel beter vasthoudt. Hier groeien schaduwplanten beter op.

5x groene schaduwplanten

Het is, naast kleur en bloeiers, ook fijn om veel rijk groen je tuin in te halen. Deze groene schaduwplanten zijn ideaal in schaduwrijke tuinen. Er zitten ook een aantal soorten tussen die groen blijven in de winter!

 1. Varen – Polystichum – Deze varen is een soort die heel goed kan met weinig. Hij is winterhard, heeft weinig zon nodig en het liefst een niet al te droge grond. Groeit snel!
 2. Hartlelie – Hosta – Deze soort wordt soms wat ouderwets gevonden. Hij is erg geliefd bij slakken, dus zorg goed voor de hartlelie! De bladeren zijn groot en bijzonder mooi van vorm. Komt hij net uit de grond, dan zijn de bladeren volledig opgerold. Later rollen de bladeren zich uit.
 3. Japanse zegge – Carex morrowii – Dit is een siergras. Een prachtige soort die ook in de winter groen blijft. De bladeren van deze grassoort zijn bijzonder vanwege een opvallend patroon.
 4. Mansoor – Asarum – Mansoor heeft een bijzondere geur. De geur doet nogal denken aan gemberwortel. Maar vergis je niet, deze giftige soort kun je niet eten! Deze soort blijft prachtig groen in de winter en is erg sterk.
 5. Dikkemanskruid – Pachysandra – Dit is een soort met bijzondere bladeren in bonte kleuren met een witte rand.

Tip: Lees in onze zaaikalender alles over wanneer je jouw schaduwplanten het beste kan planten!

Ga jij aan de slag met het inrichten van je tuin? En heb je behoefte aan informatie over allerlei verschillende soorten planten, bloemen en bomen? In onze artikelen kun je heel veel informatie vinden over diverse soorten bloeiers.

Als je een schaduwrijke tuin hebt, heeft dit artikel je wellicht op weg kunnen helpen richting een groene, rijke tuin. Zoek je juist naar meer informatie over zonminnende planten? Neem dan eens een kijkje tussen de andere artikelen. Hier lees je bijvoorbeeld over Toscaanse jasmijn, de vlinderstruik, de krentenboom en ridderspoor.

In de ban van schaduwplanten? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!