bloeiende sneeuwklokjes

Heb je de eerste sneeuwklokjes van het jaar ontdekt in je tuin of in het park? Dan duurt het waarschijnlijk niet lang meer voor de lente aanbreekt. Sneeuwklokjes staan symbool voor het begin van het voorjaar, ze horen bij de eerste bloeiende planten die te vinden zijn in de natuur. Ze zijn mooi én heel gemakkelijk te planten en verzorgen. Als je het ons vraagt, kun je eigenlijk niet genoeg sneeuwklokjes je tuin in halen! Hier lees je alles over sneeuwklokjes!

Over het sneeuwklokje

Sneeuwklokjes zijn die leuke witte bloemetjes die uit bolletjes komen. Ze laten zichzelf al in de winter rustig zien boven de grond en bloeien soms in januari al. Sneeuwklokjes zijn zogenaamde verwilderingsbollen. Ook krokussen en blauwe druiven horen bij de categorie verwilderingsbollen.

Het zijn bollen die je vóór november de grond instopt en daarna gewoon met rust laat. Daarna krijg je er elk jaar weer een enorme dosis gezellige bloemetjes voor terug. Elk jaar blijven de bloemen terugkomen en bovendien breiden ze zich telkens meer uit. Sneeuwklokjes staan gezellig in groepjes bij elkaar. Ze worden zo’n 25 centimeter hoog.

Waar plant je het sneeuwklokje?

Verwilderingsbollen kun je het beste planten op een plek in je tuin waar je niet elk jaar aan het spitten bent. De bolletjes moeten rustig in de grond kunnen blijven zitten en de kans krijgen om elk jaar opnieuw weer op te komen. Voordat je ze de grond in stopt, kun je de grond het beste wel even omspitten.

Geef ze genoeg ruimte, zodat ze de kans krijgen zich volop te ontwikkelen. Ze hebben niet heel veel water nodig. Humusrijke, voedzame grond vinden ze wel erg fijn. Een plekje in de zon of halfschaduw is ideaal voor sneeuwklokjes en andere verwilderingsbollen.

Soorten sneeuwklokjes

Er bestaan verschillende soorten sneeuwklokjes. Twee bekende soorten zijn de Galanthus elwesii en de Galanthus nivalis, maar er bestaan nog veel meer soorten. Van het sneeuwklokje zijn welgeteld 73 soorten te vinden!

Tip! In onze zaaikalender kun je lezen wanneer je welke soorten planten en bloemen kunt zaaien.

Verzorging van sneeuwklokjes

Hoe verzorg je je sneeuwklokjes nu het beste? Wanneer kun je sneeuwklokjes zaaien, wat is hun bloeitijd, en hoe kun je ze vermeerderen? Hier lees je alles over hoe je jouw sneeuwklokjes het beste kunt aanplanten en verzorgen.

Bolletjes plant je het beste voor november. Zet ze dan drie keer zo diep de grond is als de hoogte van de bol zelf. Meestal is zo rond februari en maart wel duidelijk welke bolletjes het goed doen en welke minder. Op dat moment kun je ervoor kiezen om nog wat bloeiende sneeuwklokjes erbij te planten.

Geef sneeuwklokjes een plekje in de zon of halfschaduw, in een gazon of onder heesters en bomen. Je kunt ze ook prima in een border vol vaste planten erbij zetten. In de winter kun je het beste op de plek van de bolletjes de afgevallen bladeren weghalen om ervoor te zorgen dat het blad van de sneeuwklokjes niet geel wordt en ze beter bloeien.

Tip! Heb jij een schaduwrijke tuin? Bekijk dan eens ons artikel over schaduwplanten!

Om ervoor te zorgen dat je een jaar na het planten van de bollen nog weet waar je wat hebt neergezet, kun je een stokje neerzetten waarop je schrijft welke bloem daar staat.

Bloeiperiode

Sneeuwklokjes bloeien meestal al zo rond het eind van de winter, in januari of februari. Als ze zijn uitgebloeid in maart, kun je ze eventueel verzetten als je dat wilt. Ze verwilderen flink, maar je kunt ze ook zelf delen. Het beste kun je ze gaan delen als de pollen met blad na enkele jaren groter zijn geworden. Doe je dit elk jaar, dan kun je zo de hele tuin vol met sneeuwklokjes zetten!

Als je sneeuwklokjes bollen gaan vormen kun je ze delen en de gedeelde bollen op een andere plek zaaien. Begin door de bollen te rooien. Dat doe je door met een scherpe schep diep onder de pol te steken en de gehele bol uit te scheppen. Vervolgens verdeel je de bol in twee of meer delen en trekt deze uit elkaar. Plant nu de kleingemaakte bollen in groepjes op de plek(ken) van jouw keuze.

Als de bloemen gebloeid hebben, groet het blad nog een tijdje door waarmee voedsel wordt aangemaakt dat wordt opgeslagen in de bolletjes. Dit is het moment om ze te voorzien van wat mest zodat ze extra goed zullen gaan groeien.

Weetjes over sneeuwklokjes

Nu je weet hoe je het moet aanpakken wanneer je kiest voor sneeuwklokjes in de tuin, kunnen we je nog een aantal leuke weetjes over dit leuke bolletje vertellen.

  • Sneeuwklokjes zijn giftig! Niet alleen de bloemen, ook het blad én de bol.
  • Een volksnaam van het sneeuwklokje is ‘vroegopje’.
  • Het sneeuwklokje staat symbool voor hoop, de start van de lente en het (opnieuw) ontwaken.
  • Sneeuwklokje heeft ook een wetenschappelijke naam: Galanthus Nivalis. Galanthus bestaat uit het woord gala (dat betekent melk) en anthos (dat betekent bloem). Nivalis is het Latijnse woord voor sneeuw.
  • Het beste kun je sneeuwklokjes in groepjes planten. Dat werkt goed en ziet er bovendien leuk uit.
  • Het is belangrijk om na de gaan of de planten die naast je sneeuwklokjes staan, de sneeuwklokjes niet verstikken met hun wortels of bladeren.

Een gezellige tuin vol vrolijke lentebollen? Daarin mogen sneeuwklokjes absoluut niet ontbreken! Combineer ze met andere leuke bollen zoals krokussen en blauwe druifjes.

Wil je meer lezen over andere soorten planten, bloemen en bomen voor je tuin? Lees onze artikelen over diverse soorten! Van lelietjes van dalen en gipskruid tot knotwilgen en verbena. Je ontdekt in de afzonderlijke artikelen allerlei informatie, tips en ideeën voor het inrichten van je tuin.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!