Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
valse christusdoorn

De valse christusdoorn (gleditsia triacanthos) is een gracieuze boom die het goed doet in parken en grote (botanische) tuinen. Toch is het mogelijk een valse christusdoorn ook bij jou in de voor- of achtertuin te planten. Waar hij zijn oorsprong vindt in Amerika, zijn er over de jaren soorten ontwikkeld die populair zijn geworden in Europa. Hiervan is de gleditsia triacanthos sunburst de ideale versie voor in de Nederlandse tuin. In dit artikel lees je alles over deze prachtboom: van het planten tot verzorgen, maar ook tips voor het inrichten en stylen van een sierlijke tuin.

Achtergrond gleditsia triacanthos

Valse christusdoorn groeit oorspronkelijk in Noord- en Midden-Amerika en in het zuiden van Canada. Het is daar een heel bekende boom die ook geproduceerd wordt vanwege zijn stevige hout. In Amerika wordt valse christusdoorn ‘honey locust’ genoemd, waarschijnlijk om de grote aantrekkingskracht van de bloesem op bijen.

Naamgeving

Gleditsia triacanthos is vernoemd naar J.G. Gleditsch, de directeur van de botanische tuinen in Berlijn in de achttiende eeuw. En triacanthos staat voor drie-doornig. Want van de oorspronkelijke soorten valse christusdoorn hebben de meeste grote, vertakte doorns op zowel de stam als de takken. Vandaar valse christusdoorn in de volksmond. Het zijn joekels van doornen zoals Christus die op zijn hoofd droeg, en uiteraard vals vanwege het prikgehalte.

Halverwege de twintigste eeuw zijn er doornloze varianten ontwikkeld. Hier is de gleditsia triacanthos sunburst er een van. Overigens zijn de doornen wel gemakkelijk te verwijderen.

Tip! Wist je dat je bij Westwing naast tuinaccessoires ook tuingereedschap kunt shoppen? Maar dan met kortingen oplopend tot wel 70%! Registreer je daarom snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal.

Kenmerken valse christusdoorn

Gleditsia triacanthos is een snelgroeiende, stevige boom die tot wel 30 meter hoog kan worden. De valse christusdoorn heeft diepgaande, stevige wortels die hun weg kunnen vinden in om het even welke grondsoort. De boom heeft een grijzige stam, een klein blad (meestal in twee rijen aan het einde van de tak) en meestal grote doorns.

De sunburst wordt niet zo groot als zijn soortgenoot en kan gemakkelijk worden gecombineerd met al bestaande planten en struiken. De fijne bladstructuur van deze boom laat nog gefilterd zonlicht door, zodat bloeiend groen eronder nog steeds kan genieten van de nodige zonnestralen.

Bloeitijd

Vanaf mei komt valse christusdoorn met geelgekleurde scheuten, waar gele kleine blaadjes uit tevoorschijn komen. Hier kun je de hele zomer van genieten. De blaadjes veranderen richting geelgroen en worden tegen de herfst weer goudgeel. Een hele vrolijke aanwezigheid dus!

Veel vrouwelijke soorten geven aan het einde van de bloeitijd grote peulvruchten (de sunburst heeft deze trouwens niet). Je kunt de zaden hiervan zelfs eten, de gleditsia triacanthos is niet giftig.

Valse christusdoorn heeft tegen de zomer kleine, onopvallende bloemetjes die in een trosvorm dicht tegen de blaadjes groeien. Ze hebben door hun hoge nectarhoeveelheid een grote aantrekkingskracht op bijen.

Verzorging van valse christusdoorn

Het is heel goed mogelijk een valse christusdoorn bij jou in de tuin te planten. Ga dan wel voor de sunburst, want dat is de meest gangbare soort. Deze heeft geen nare doorns en wordt niet zo groot als de gleditsia triacanthos, maximaal 10 meter hoog.

  1. Zorg voor een goed doorlatend, voedingrijk stuk grond.
  2. Zet de sunburst op een beschutte plek in de luwte (tegen de wind), maar wel goed in de zon.
  3. De beste planttijd voor een nieuwe boom is in maart.
  4. Help net aangeplante bomen een handje door ze ondersteuning te geven. Zo groeit de stam mooi recht en is hij bestand tegen gemakkelijk afbreken. De takken zijn met name in het begin van de groei breekbaar.
  5. Valse christusdoorn is een winterharde boom en kan goed tegen vorst, maar bescherm een net geplante, jonge boom wel tegen extreme kou (bijvoorbeeld door bubbeltjesplastic om de stam te wikkelen).

Snoeien

Een valse christusdoorn hoef je in feite niet te snoeien. Dode takken, of takken die in de weg zitten, kun je snoeien, maar nodig is het niet. Sommige mensen snoeien de boom om optimaal te genieten van frisgekleurde geelgroene, nieuwe scheuten in het voorjaar. Hier komen ook weer de mooiste blaadjes uit tevoorschijn. Ga je snoeien, doe dit dan in de winter wanneer de boom in rust is, maar nooit als het vriest.

De valse christusdoorn: meerstammig of niet?

Het zou goed kunnen dat je bij het idee van een boom uitgaat van een stam met daar bovenop een mooi figuur aan takken. Dat is een boom met één hoofdstam, maar er bestaan ook meerstammige bomen. En laat nou net de gleditsia triacanthos sunburst meerstammig zijn. Dat betekent dat er uit de basisstam nog andere stammen groeien.

De andere stammen groeien langs de basisstam, of ook in de breedte. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Het geeft een prachtig plaatje. De sunburst wordt meestal een boom in een vaasachtige vorm. Andere bomen die meerstammig zijn: krentenboom, fluweelboom en de laurierkers.

5x stylingtips voor een sierlijke tuin

Deze gracieuze boom verdient een mooie plek in je buitenruimte. Maar hoe creëer je een sierlijke tuin? Hieronder vind je 5 tips voor het stylen van jouw buitenruimte:

  • Voor een op-en-top sierlijke tuin, kies je voor charmante paadjes met sierlijke tegels, een kleine fontein en een mooi terras. Verlicht het looppad voor een extra romantische look.
  • Een elegante flair zet je neer met mooie ornamenten en beelden. Plaats deze in de kleine hoekjes van je tuin.
  • Sfeervolle verlichting – aan de schutting, gestyled bij de buitenbar en/of loungehoek – mag zeker niet ontbreken. Ga voor sierlijke lantaarns of een lichtslinger. Tip! De lantaarns kun je ook stylen naast het looppad.
  • Plantenbakken- en potten in een gouden kleur geven instant luxe aan jouw buitenruimte. Ga bijvoorbeeld voor de plantenpotset Mina van de Westwing Collection in goud met zwart en plant een paar Spaanse Margrietjes.
  • Qua tuinmeubels mag een outdoor Egg chair zeker niet ontbreken. Style het af met een mooie plaid en een paar zitkussens.

Meer in de tuin

Als de mogelijkheid er is om bomen te planten in de tuin, pak die dan. Ze geven karakter aan jouw buitenverblijf en worden echt onderdeel van het huis en alles wat daarbij hoort. De boom groeit als het ware met je mee en is na verloop van tijd een volwassen, statige aanwezigheid. Plant naast de valse christusdoorn een romantische amandelboom, of een knotwilg. Hele andere soorten, maar daardoor juist leuk.

Ben je van plan jouw tuin volledig aan te pakken, of ben je net verhuisd en ligt er nu een lap grond naar je te staren, waar je iets mee moet? No worries, wij helpen je op weg. We vertellen je van alles over allerlei soorten bloemen, planten en bomen, zodat jij je kunt voorbereiden op het komend seizoen. Zo kun je met het volste vertrouwen de mouwen opstropen en met een schop en schoffel de tuin in.

Begin bij het bekijken van de zaaikalender. Dit is een handig schema waarbij je in één oogopslag ziet welke zaadjes je voor welke bloemen en planten wanneer in de grond kunt stoppen.

Weetje

Ken je iemand met een valse christusdoorn in de tuin? Eentje die toevallig peulvruchten geeft? De zaden uit deze peulvruchten kun je gebruiken om een boompje mee te planten. Probeer het gewoon! Of kijk in een park of bos of je een (vrouwelijke) valse christusdoorn ziet staan. Tegen het einde van de zomer komen de peulvruchten tevoorschijn. Die zijn best groot en kun je zo zien hangen.

Maak verder vooral mooie combinaties met winter- en zomerbloeiers zoals een winterjasmijn en sneeuwklokjes met vrolijke paarse lavendel en lobelia. Zo kun je het hele jaar door genieten van de tuin. Veel plezier met je valse christusdoorn!

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met je tuin? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal om jouw sierlijke tuin te stylen.