Viburnum tinus ofwel sneeuwbal
Ben je op zoek naar een mooie heester die het hele jaar door straalt of zelfs de show steelt in je tuin? Het liefst ook een waar je weinig onderhoud aan hebt? Dan is de Viburnum tinus de plant die jij zoekt. Oftewel: de sneeuwbal plant. Deze mooie heester is namelijk groenblijvend, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van de prachtige groene bladeren. Ja, óók in de winter. De winterharde plant heeft glanzende bladeren en wordt ongeveer 2 tot 3 meter hoog en 4 meter breed. En haar bijnaam? Die heeft ze te danken aan de grote, ronde trossen met witte bloemen die van veraf lijken op… inderdaad: sneeuwballen!

Ben je op zoek naar een mooie heester die het hele jaar door straalt of zelfs de show steelt in je tuin? Het liefst ook een waar je weinig onderhoud aan hebt? Dan is de Viburnum tinus de plant die jij zoekt. Oftewel: de sneeuwbal plant. Deze mooie heester is namelijk groenblijvend, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van de prachtige groene bladeren. Ja, óók in de winter. De winterharde plant heeft glanzende bladeren en wordt ongeveer 2 tot 3 meter hoog en 4 meter breed. En haar bijnaam? Die heeft ze te danken aan de grote, ronde trossen met witte bloemen die van veraf lijken op… inderdaad: sneeuwballen!
De oorsprong van de Viburnum tinus ofwel sneeuwbal plant
De plantenfamilie Viburnum bestaat in totaal uit circa 230 species, 125 hybriden en wel 225 cultivars. De heester is familie van de Caprifoliaceae (kamperfoeliefamilie) en komt van oorsprong voor in Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. Daarnaast komen er ook nog tropische varianten voor in Zuid-Amerika, Indonesië en Nieuw-Guinea.
Sneeuwbal bloeitijd
In principe bloeit de Viburnum tinus van maart tot en met april. Tenzij er sprake is van een milde winter. In dat geval kan de plant al in februari of zelfs december beginnen met bloeien, waarna de plant vervolgens tot en met april prachtig kleurt én geurt. De bollen met roze knoppen en witte bloemen zien er namelijk niet alleen erg mooi uit, ze hebben ook nog eens een heerlijke lichtzoete geur.
En na de bloei? Dan ontstaan er donkerblauwe bessen aan de struik. Hierdoor zorgt de Viburnum tinus ook nog eens buiten het bloeiseizoen voor extra kleur in je tuin. Groen, wit, roze, blauw… In plaats van sneeuwbal zou je ‘m misschien nog beter toverbal kunnen noemen!
Wil je nog meer mooie winterbloeiers in je tuin? Wellicht vallen de winterjasmijn en bergthee dan ook wel in de smaak!



Verzorging en grond
De Viburnum tinus is een makkelijk te verzorgen plant waar je weinig omkijken naar hebt. Ze doen het goed op vrijwel elke grondsoort, maar hebben een voorkeur voor zure, humusrijke grond. Daarom kun je bij het aanplanten het beste compost toevoegen. Verder verlangt de Viburnum tinus een goed bemeste grond die niet te nat is.
Uiteraard is het in droge tijden wel verstandig de grond extra te bewateren. Let hierbij wel op dat je dit zoveel mogelijk in de avonduren doet, zodat het water minder snel verdampt en er vrijwel geen kans op bladverbranding is.
Sneeuwbal wel of niet snoeien?
Omdat de Viburnum tinus een vrij langzame groeier is en van zichzelf al een mooie vorm heeft, hoef je ‘m in principe niet te snoeien. Dit maakt de struik wat onderhoud betreft een erg makkelijke plant. Mocht je de heester toch willen snoeien omdat je ‘m graag in een compacte vorm houdt, dan kun je de plant het beste in het voorjaar na de bloei snoeien.
Doe dit vooral niet heel veel later, anders heb je kans dat je de nieuw aangemaakte knoppen wegsnoeit. We raden je aan om dit met een snoeischaar te doen, aangezien een heggenschaar lelijke randen aan de bladeren kan veroorzaken.
Viburnum tinus tijdens de vorst
De sneeuwbal is niet per se vorstbestendig, maar zolang de plant goed beschut staat kan ze een temperatuur tot -10°C verdragen. Wanneer het tijdens de bloei in het voorjaar toch ineens nog gaat vriezen is er geen reden tot paniek. De plant houdt dan gewoon tijdelijk haar adem in, om vervolgens weer door te bloeien als het weer zachter wordt.
Om vorstschade aan de bloemknoppen en de bladeren te voorkomen kun je de plant tijdens strenge vorst en koude wind het beste afdekken met vliesdoek. Mocht de plant toch vorstschade oplopen, dan kun je de ingevroren takken en dode delen gewoon wegsnoeien. Deze lopen daarna gewoon weer mooi uit.
Standplaats Viburnum tinus
Hoewel de Viburnum tinus met zo’n winterse bijnaam doet vermoeden dat de plant dol is op vorst, is juist het tegenovergestelde het geval. De sneeuwbal plant kan heus wel wat kou verdragen, mits ze goed beschut staan, maar heeft toch een sterke voorkeur voor warmte. Niet heel gek, aangezien de plant afkomstig is uit het gebied rond de Middellandse Zee.
Ze doet het dan ook extra goed op warme plekken en verlangt echt naar een plek in de volle zon. Je kunt de plant eventueel ook in halfschaduw zetten, maar houd er dan wel rekening mee dat ze dan minder rijkelijk zal bloeien. Met name beschutte tuinen en dakterrassen op het zuiden zijn perfect voor deze heesters. Zomerse hitte kan de plant ook prima verdragen, mits de bodem voldoende vochthoudend is.



Alternatieven voor de schaduwtuin
Heb jij voornamelijk schaduw in je tuin, zijn alle zonnige plekjes vergeven of ligt jouw tuin op het noorden? Dan kun je beter kiezen voor een van de volgende alternatieven uit dezelfde Viburnumfamilie. Beiden met net zulke mooie trossen bloemen!
- Viburnum lantana: Dit ‘zusje’ van de Viburnum tinus wordt ook wel de ‘wollige sneeuwbal’ genoemd. Deze heester doet het perfect in de schaduw.
- Viburnum carlessii: Heb je nog een plekje vrij aan de noordzijde van je huis? Dan kun je het beste kiezen voor de Viburnum carlessii.
Haag, borderplant of potplant
De Viburnum tinus kan solitair groeien en bijvoorbeeld dienen als haag – bijvoorbeeld samen met de Mexicaanse oranjebloesem, maar de struik is ook goed te combineren met borderplanten. Let hierbij wel goed op dat ze niet te dicht op elkaar staan. Houd ongeveer 3 stuks per m² aan. Ook kan de plant in potten gekweekt worden waardoor het de perfecte terrasplant is, mits er genoeg beschutting is!
Op zoek naar nog meer mooie planten om je border mee op te vullen? bossalie, ooievaarsbek, ridderspoor en de schoenlappersplant zijn hier perfect voor!



Ziekten en plagen
Wat betreft insectenplagen en ziektes hoef je je om de Viburnum niet al te veel zorgen te maken. Je zal net als bij veel andere planten misschien af en toe last hebben van bladluizen of rupsen, maar deze kunnen met een biologisch middel of een simpel mengsel van zeepsop en spiritus makkelijk bestreden worden.
In enkele gevallen kan de struik ook belaagd worden door de zogenaamde viburnumkever. Dit is een vervelend beestje dat dol is op het blad van de Viburnum en de plant kaalvreet. Wanneer je er op tijd bij bent kun je de larven handmatig verwijderen, of bespuiten met het plantaardige bestrijdingsmiddel pyrethrum.
Of je deze groene topper nu kiest vanwege haar prachtige witte bloemen, of de glanzende bladeren die het hele jaar door je tuin opfleuren… één ding is zeker. Van de Viburnum tinus heb je het hele jaar door plezier!
Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!