paarse vlinderstruik met vlinder

In een tuin vinden we meestal een combinatie van bestrating, planten, bloemen, hagen en bomen. Bloeiers en groenblijvers, klimmers en struiken. Ben jij er al over uit hoe jij je tuin gaat inrichten? Wordt het een weelderige tuin vol bloemen en bloeiers? Of kies je voor een strakkere tuin met een terras en een stel mooi gevulde potten? Je kunt alle kanten op met jouw tuin. Een beauty die we veel zien in de tuin is de vlinderstruik. De Buddleja davidii. De vlinderstruik is een prachtige struik met bloeiende pluimen die zoals de naam al zegt, vlinders aantrekt. Maar ook hommels en bijen vinden deze struik fijn. Waarom zou jij een vlinderstruik je tuin in halen? Lees hier alles over in dit artikel!

Over de Buddleja davidii

Afkomstig uit de helmkruidfamilie is de vlinderstruik een heester, een bijzonder decoratieve plant die veel als tuinplant voorkomt, maar we zien hem ook in het wild. Deze plant staat bekend om de vele prachtige en kleurrijke bloemen en groeit gemakkelijk. Hij groeit praktisch overal, ook op drogere of arme grond.

Het enige dat belangrijk is voor de vlinderstruik, is dat deze genoeg zon krijgt. Hij is namelijk bladverliezend, wat betekent dat hij in de winter geen bladeren heeft.

Weet je wat nog een prachtige heester is? De Choisya! In ons artikel lees je alles over deze exotische aanwinst.

Kwaliteiten

De vlinderstruik heeft veel mooie kenmerken. De struik is niet alleen erg mooi om te zien dankzij de prachtig bloeiende pluimen die hem zo kenmerken. Hij ruikt ook nog eens heerlijk, bloeit lang en gemakkelijk én is bovendien vrij eenvoudig te onderhouden.

Daarbij zorgt deze plant voor het aanlokken van vlinders in de tuin. De vlinders komen namelijk af op de kleur en geur van de bloemen. En wie wil dat nu niet, een tuin vol vlinders?

Welke vlinders lokt de vlinderstruik?

De vlinderstruik lokt allerlei soorten vlinders je tuin in. Denk maar eens aan gele citroenvlinders, atalanta’s, de kleine vos en koolwitjes. Dit zijn veelvoorkomende vlinders die we heel vaak zien zitten op de vlinderstruik. Maar niet alleen vlinders worden door deze struik gelokt. Ook bijen, wespen en hommels komen er op af.

Soorten vlinderstruiken

De vlinderstruik is er in allerlei soorten. De soorten hebben verschillende kleuren – wit, geel, roze, rood, paars en blauw – en krijgen bloeiende trossen in verschillende groottes. De struik bestaat ook in hogere en lagere soorten. De hoogte loopt uiteen van 65 centimeter tot 400 centimeter hoogte. De kleine soorten worden ook wel dwerg-vlinderstruiken genoemd.

 1. Summer beauty

  Summer beauty is een vlinderstruik met oorspronkelijk kleine rood-paarse pluimen. Tegenwoordig komt deze soort ook voor in heel veel rassen en kleuren. De summer beauty kan voorkomen in rood, paars, wit en geel en alle gradaties daar tussenin.
 2. Free petite dark pink

  Dit is een laagblijvende vlinderstruik die tot 65 centimeter wordt.
 3. Blue chip

  Blue Chip is een soort die eveneens laag blijft, zo’n 80 centimeter.
 4. Weyeriana Sungold

  Dit is een prachtige vlinderstruik met goudgele bloempluimen.
 5. Alternifolia

  Alternifolia is een vlinderstruik met grote hangende takken. Deze soort bloeit op tweejarig hout wat betekent dat je deze niet jaarlijks dient te snoeien.

De vlinderstruik in bloei

In juni, juli, augustus en september staat de vlinderstruik meestal in bloei. Dat is bijzonder, omdat de meeste bloeiers in het voorjaar beginnen te bloeien. Hij wordt ook wel eens herfstsering genoemd. De vlinderstruik bloeit op het eenjarige hout.

Hierdoor kan deze struik in het voorjaar het beste goed gesnoeid worden om de bloei te bevorderen.

Gebruiksaanwijzing voor de vlinderstruik

De vlinderstruik kun je het beste een plekje geven in de zon of halfschaduw. Hij is namelijk gek op zon. Het is een winterharde plant en kan strenge vorst (tot -15) aan. De struik staat het liefst niet te nat en heeft dus niet veel bewatering nodig.

Als het warm is en de zon schijnt flink, dan kun je de vlinderstruik het beste wel goed water geven. Zorg ervoor dat er in de winter geen plassen blijven staan aan de voet van de struik. Zet hem in vruchtbare tuingrond, eventueel licht kalkhoudend.

De vlinderstruik kan ook in een pot gehouden worden. Vooral de kleinere soorten, de dwergsoorten, zijn hiervoor geschikt.

Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik moet wel regelmatig gesnoeid worden. Als je hem niet snoeit, groeit hij al snel volledig uit de perken. Een flinke snoeibeurt is daarom in elk geval belangrijk in het voorjaar. De vlinderstruik kan zo’n één tot drie meter hoog worden. Flink snoeien in het voorjaar zorgt ervoor dat de plant goed en mooi groeit én bloeit.

Snoei de struik altijd na de vorst. In het voorjaar. Je kunt hem op dat moment met een gerust hart zo’n 25 centimeter kleiner maken. Hierdoor krijgt de gehele struik voldoende licht. Door te snoeien kun je de plant bovendien in vorm brengen.

Uitgebloeide bloemen kun je verwijderen of laten zitten. Als je ze verwijdert wordt de bloei gestimuleerd, maar uitgebloeide bloemen kunnen ook heel decoratief zijn. Als je uitgebloeide bloemen verwijdert, kunnen er na 3 tot 4 weken weer nieuwe bloemen gevormd zijn!

Na het snoeien in het voorjaar, zal de plant nog datzelfde jaar weer flink groeien én uitbundig gaan bloeien in juni, juli, augustus of september. In het voorjaar kun je de vlinderstruik extra voeding geven zodat de plant gezond blijft.

Heb je een mooie vlinderstruik in je tuin staan? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!