Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
winterjasmijn in bloei

Deze plant wil je niet missen. Winterjasmijn helpt je namelijk de sombere en grijze wintermaanden door met zijn vrolijke, gele stervormige bloemetjes die juist dan in bloei staan. De jasminum nudiflorum is een bijzondere bloeier en een aanwinst voor tegen de kale muur of schutting in de tuin of op het balkon. Ben je van plan jouw buitenverblijf aan te vullen of helemaal opnieuw te beplanten? Zet dan zeker de winterjasmijn op je lijstje. Hier wordt iedereen vrolijk van!

De oorprong van de jasminum nudiflorum

Winterjasmijn groeit oorspronkelijk in China en Oost-Azië op een rotsachtige bodem tot een hoogte van 4000 meter. Vandaar dat de winterjasmijn zo goed tegen de kou kan. Met zijn houtachtige structuur is hij familie van de olijfachtige.

Wist je dit?

Winterjasmijn is een zogenaamde ‘leiplant’. Dat betekent dat een plant begeleid moet worden, omdat hij niet vanuit zichzelf ergens aan kan hechten. Waar de winterjasmijn van oorsprong tegen een rotswand aangroeit, heeft deze plant bij jou in de tuin of op het balkon echt wel even hulp nodig. Net zoals bijvoorbeeld de klimroos. Zorg dus voor een hekwerk, klemmetjes of een pergola en let regelmatig op of de jasminum nudiflorum nog voldoende steun heeft. Je werk zal zeker worden beloond.

De jasminum nudiflorum

Waarom deze naam? Jasminum nudiflorum is een jasmijnsoort die bloeit op kaal hout. Dus de gele bloesem komt tevoorschijn op nog bladloze takken. Vandaar nudi en florum. Overigens stamt jasmijn in zijn algemeen van het Perzische ‘Yasmin’, wat ‘geschenk van God’ betekent.  

Winterjasmijn in de tuin

Ben je van een plan winterjasmijn te kopen? Dat is een heel goed idee. Deze jasmijnsoort is niet moeilijk qua onderhoud, maar natuurlijk is het altijd goed je voor te bereiden op zijn komst.

  1. Het is slim een winterjasmijn in een zogenaamde container te kopen. Deze kent geen bepaalde planttijd en kun je het hele jaar door in de grond zetten. Tenzij het vriest, dan moet je even geduld hebben.
  2. Zorg dat je een plant kiest met frisgroene scheuten, niet eentje met bruine. Deze groene scheuten groeien namelijk meteen.
  3. Plaats de plant op een half beschutte plek. Winterjasmijn groeit het best in de halfschaduw en half zon.
  4. Winterjasmijn is sterk en kan de vorst aan, maar wil je toch iets van bescherming en zeker zijn van een goede bloesem in de wintermaanden, laat de plant dan tegen een muur groeien. Dan komt er nog iets van warmte bij en ga je bevriezen van de bloemen tegen.
  5. Haal de grond goed los en gebruik voor het eerste planten wat mest of compost. Winterjasmijn houdt namelijk van een voedingsrijke grond.
  6. Bind de scheuten meteen vast aan de muur, schutting of het hekwerk en blijf dit proces begeleiden.
  7. Geef de winterjasmijn regelmatig water, zeker direct na het planten.

Winterjasmijn kun je ook prima in een pot op het balkon plaatsen. Juist heel mooi tegen de muur, of langs de balustrade. Daar knapt het uitzicht echt van op.

De bloeitijd

Als je winterjasmijn net hebt geplant, zul je qua bloesem eventjes geduld moeten hebben. De bloemen beginnen pas na een paar jaar te groeien, als de plant volwassen is. Het is het wachten waard. Want als het eenmaal zover is, komen vanaf eind december de eerste, gele bloemetjes tevoorschijn waar je tot en met februari van kunt genieten. En dat zijn toch de maanden waarin we dat heel hard nodig hebben? Wanneer de bloesem gevallen is in maart, verschijnen er veel kleine donkergroene blaadjes. Winterjasmijn is dus niet groenblijvend, eerder bloemblijvend en groen in het voorjaar. Ook helemaal niet verkeerd!

Verzorging van de winterjasmijn

Snoeien is heel belangrijk voor de jasminum nudiflorum. Hiermee stimuleer je de groei van nieuwe scheuten. Doe dat direct na de bloei. Knip oude takjes weg tot net boven een knop. Wanneer jouw winterjasmijn al een tijdje staat, zou je hem ook kunnen verjongen. Dat betekent drastisch snoeien. Winterjasmijn kan namelijk een behoorlijke warboel worden. Dat geeft op zich niet en kan ook heel mooi zijn, maar door de plant juist op dat moment te snoeien tot ongeveer een halve meter boven de grond, hou je hem wel gezond. Heb dan wel weer geduld voor het terugkomen van de plant.

Winterjasmijn stekken

Het is natuurlijk prachtig om veel van deze bloesem in de tuin te hebben. Je kunt daarom meerdere planten naast elkaar zetten (houd hierbij wel een meter afstand van elkaar), of de winterjasmijn op een gegeven moment stekken. Winterjasmijn doet dat van nature zelf. Wanneer de plant niet begeleid wordt, buigt hij voorover en kunnen de voorover hangende jonge twijgjes die de grond raken, zelf wortelschieten. Dat is voor wie van weelderig houdt fantastisch. Hou je toch liever zelf de controle, knip deze zachte nieuwe scheuten dan af en plaats deze waar jij ze wilt.

Winterjasmijn combineren

Vanwege de bijzondere bloeitijd is het leuk winterjasmijn te combineren andere winterbloeiende planten. Want hoe feestelijk wordt het wel niet met een volle sneeuwbal, sneeuwklokjes en bergthee aan de voet van de jasminum nudiflorum?

Leiplanten laten zich verder goed combineren met juist hele goede klimmers zoals de clematis armandii of de kamperfoelie. Die pakken het stokje van de winterjasmijn wel over en begeleiden hem een beetje. Daarnaast kun je dan het hele jaar door genieten van bloemen. Want wanneer de gele bloesem van de jasmijn is verwelkt, komen die van de kamperfoelie juist tevoorschijn.

Meer bloemen, planten en bomen

Heeft de winterjasmijn je op ideeën gebracht? Het is het hoe dan ook waard om aandacht te geven aan jouw buitenverblijf. Je krijgt er enorm veel voor terug wanneer je een doordacht plan maakt en onderzoekt wanneer wat in bloei komt en welke planten en bomen wanneer verzorgd en gesnoeid moeten worden. Hou jij van een natuurlijke tuin waarin alles gezellig zijn eigen gang gaat? Zorg dan voor flink wat bloemen en bekijk de zaaikalender om erachter te komen wanneer je wat het beste in de grond stopt. Van exotische amandelboom tot klassieke lavendel en van bodembedekker tot gigantisch hoog prachtriet; we geven tips en adviezen voor alle mogelijke soorten die ook bij jou het hele jaar door kunnen groeien.

Westwing: alles voor je huis én tuin

Bij Westwing vinden we dat niet alleen je interieur, maar ook je buitenruimte alle aandacht verdient. En daarom inspireren we je graag met tips en informatie over het zaaien, bloeien en snoeien van jouw favoriete tuinbloeiers. Ook voor tuinmeubels en -accessoires moet je bij Westwing zijn. Onze outdoor-sales zijn gevuld met alles om je tuin stijlvol aan te kleden.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!