Volle blauw of lila gekleurde trossen bloemetjes die heerlijk ruiken. Langs huizen, schuurtjes of schuttingen. Wie kent de Blauwe Regen niet? Deze prachtige bloeier, die ook wel Wisteria sinensis genoemd wordt, zien we veel. Ben je op zoek naar een decoratieve klimmer? Dan is de Blauwe Regen dé juiste aanwinst voor jouw tuin! Ben je benieuwd wanneer je deze bloeier kan planten, wanneer hij gaat bloeien en hoe je hem kunt onderhouden? Lees dan snel verder en ontdek alles over de Wisteria sinensis!

Je tuin vullen met wat groene planten en kleurrijke bloeiers is een heel goed idee. Met planten en bomen trek je vlinders en bijen aan én het is bovendien goed voor jouw mentale gesteldheid. De natuur heeft namelijk een helende werking op de mens. Welke planten je kiest is natuurlijk aan jou én hangt af van de grond in jouw tuin, de hoeveelheid zon, schaduw en vocht. In dit artikel leggen we je uit waarom een Wisteria sinensis een echte aanwinst is voor jouw tuin.

Soorten Wisteria’s

Wisteria’s zijn echte klimplanten, net als de wilde wingerd of kamperfoelie. Er zijn verschillende soorten van de Wisteria:

  • De Wisteria sinensis Prolific is de bekendste. Dit is een Chinese Blauwe regen. Deze soort bloeit meestal rond april en mei en krijgt eerst bloemen en later pas bladeren. Bij andere soorten kan dit andersom zijn.
  • Een andere, ook bekende, soort is de Japanse Blauwe regen (Wisteria Floribunda). In de natuur groeit de Wisteria in bossen tegen bomen op. In dit artikel bespreken we de Wisteria sinensis Prolific, ofwel de Chinese Blauwe Regen.

De Wisteria sinensis Prolific ofwel de Chinese Blauwe Regen

De Wisteria sinensis Prolific is een Chinese Blauwe Regen. De slingerplant groeit zeer snel en is erg sterk, hij kan wel twee tot drie meter per jaar groeien. Daarom is het zaak de Blauwe Regen flink en op de juiste wijze te snoeien.

De Blauwe Regen wordt zo’n 10 meter hoog. Van april tot mei krijgt deze klimmer zeer lange volle bloemtrossen nog voordat de plant volledig in blad komt. In de zomermaanden kan de plant regelmatig nabloeien. De Wisteria sinensis Prolific is een echte klimplant. Hij groeit het beste tegen huizen, muren, schuurtjes, pergola’s en schuttingen en staat het liefst in de zon of halfschaduw. Hij behoort tot de vlinderbloemenfamilie en trekt veel bijen en vlinders aan. In de winter verliest de Wisteria zijn bladeren, maar hij is wel winterhard tot ongeveer -20 graden. 

Zoek je nog tuingereedschap voor het onderhouden van de planten in jouw tuin? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met kortingen tot 70%! – voor een stralende tuin!

Waar staat de Blauwe Regen het liefst?

De Blauwe Regen krijgt het liefst een plek in de zon (of half in de zon) en half in de schaduw. Ook is het verstandig hem in niet te droge grond te zetten. Zet hem in vochtige, humusrijke grond. Gebruik eventueel aanplantgrond. De plant kan goed tegen zon en warmte wanneer de grond maar vochtig genoeg is. In de zomermaanden kan het dus wel noodzakelijk zijn hem regelmatig te bewateren.

De Wisteria sinensis verzorgen

De Wisteria groeit snel, wel twee tot drie meter per jaar. Staat hij in goede grond, dan groeit hij zo snel mogelijk naar de zon. Omdat de takken van de slingerplant armdik kunnen worden, is het belangrijk om deze goed te ondersteunen. Zorg dat je plant kans heeft om langs een ondergrond te groeien. Langs het huis, een schutting of pergola. Eventueel kun je de plant ook vastzetten op bepaalde punten om hem extra te ondersteunen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld opbinddraad. Ook een houten raamwerk kan een fijne ondersteuning bieden voor de Wisteria. Geef ook twee keer per jaar nieuwe bemesting, bijvoorbeeld organische mest.

Snoeien

De snelle groei maakt het noodzakelijk de Wisteria twee keer per jaar flink te snoeien. Het belangrijkste bij snoeien is het moment waarop je dit doet. Snoei nooit als het vriest! Het beste kun je een keer snoeien in het voorjaar rond maart of april. Dit is dus vóór de bloei. En een keer in het najaar rond augustus of september. Dit is na de bloei. Tijdens de voorjaarssnoei beurt snoei je de langste uitlopers van de plant volledig terug. Je snoeit ze dan tot zo’n tien centimeter op het oude hout terug.

Dit betekent dat je van de oude stam van de plant 10 centimeter laat zitten. Op die manier blijft er genoeg ruimte om opnieuw te gaan groeien en uitlopen. Tijdens de najaars snoeibeurt in augustus of september haal je de jonge scheuten en uitlopers weg. Snoei dan tot 40 centimeter het oude hout terug. Wil je meer lezen over het snoeien van de blauwe regen? In ons artikel ontdek je hoe je dit het beste kunt doen.

Decoratieve plant

De Wisteria is een zeer decoratieve plant. Wil je graag de muren van je huis bekleden met groen en mooie bloemen? Dan is het een goed idee om voor een Wisteria te kiezen. Je kunt met de Wisteria sinensis allerlei kanten op.

Blauwe Regen langs het huis

Je ziet ze veel tijdens het voorjaar en ze doen ons ook denken aan die knusse Franse stadjes; huisjes volledig bekleed met paars blauwe bloemtrossen. De Blauwe regen langs je huis laten groeien geeft een prachtig beeld. Bovendien hebben de lavendelkleurige bloemen ook nog eens een heerlijke geur! Je kunt de Blauwe Regen ook combineren met andere klimmers!

Blauwe Regen pergola

Heb jij een pergola in je tuin en wil je deze graag bedekken met groen? Kies voor mooie klimplanten. Een Clematis, druif, of Wisteria over de pergola ziet er prachtig uit. Het beste kun je een combinatie maken van verschillende bloeiers. Het liefst kies je voor planten die op verschillende momenten in het jaar in bloei staan en/of groen zijn. Op die manier heb je op elk moment van het jaar een mooie bedekking van jouw pergola.

Wil je zelf aan de slag met het maken van een pergola? Bekijk dan eens ons artikel over dit onderwerp. Hier vind je een handig 5-stappenplan voor deze leuke DIY!

Blauwe Regen schutting 

De schutting is meestal niet het mooiste onderdeel van je tuin. Toch is een schutting of hek wel noodzakelijk om je tuin te begrenzen. Om de schutting er wat mooier uit te laten zien, kun je kiezen voor begroeiing. Kies voor klimmers die ervoor zorgen dat de schutting bijna niet meer zichtbaar is. De Blauwe Regen is hiervoor uitermate geschikt. Wil je echter dat de schutting ook in de winter mooi bedekt is, combineer de Wisteria hier dan met groenblijvende klimmers zoals een klimop.

Handig om te weten over de Wisteria sinensis

Dat de sierplant een echte beauty is, weten we nu wel. Er zijn nog een paar dingen om rekening mee te houden wanneer je kiest voor de Wisteria in je tuin of rond je huis. 

  • De Wisteria is giftig! Althans de langwerpige peulen die de plant maakt, zijn giftig voor zowel mensen als dieren. Ook het sap van deze vruchten is giftig. Pas dus goed op wanneer je huisdieren of kleine kinderen hebt.
  • Hoe meer je snoeit, hoe meer bloemen de plant aanmaakt. Snoei je de plant niet, dan kunnen de uitlopers schade aanrichten aan je gevel of schutting.
  • Verder is de plant niet veeleisend, snelgroeiend én winterhard.

Wil jij graag zo’n prachtige Wisteria sinensis in je tuin? In dit artikel heb je alles kunnen lezen over deze beauty. Ben je nog op zoek naar mooie tuinaccessoires en/of -meubels? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om van jouw tuin een pareltje te maken!