Plantje gezaaid en gesproeid

Heerlijk, het is voorjaar! Tijd om de bloemetjes buiten te zetten, letterlijk welteverstaan. Maart t/m mei is de periode om te gaan zaaien zodat je de hele zomer geniet van een bloeiende tuin. Sommige bloemen en planten kan je het beste ‘onder glas’ zaaien, andere in de volle grond. Speciaal voor jou hebben we een zaaikalender samengesteld zodat jij in één oogopslag kunt zien wanneer je een chrysant, dahlia, zonnebloem, fuchsia of andere favoriete bloem of plant het best kunt zaaien. Pak je tuinschep, hark en handschoenen er dus maar bij, we gaan aan de slag!

Zaaikalender toelichting: onder glas zaaien of in de volle grond?

Wanneer je in de zomer wilt genieten van een bloeiende en kleurrijke tuin, zal je in het voorjaar de handen uit de mouwen moeten steken. Elke plant- en bloemsoort heeft een favoriete zaaimaand. Op onze zaaikalender hebben we zaai- en bloeiperiode aangegeven van de meest voorkomende bloemen en planten in de tuin.

Sommige soorten moet je ‘onder glas’ zaaien. Dit betekent dat je ze in een glazen kweekkas of in huis moet zaaien. Buiten in de volle grond is het te koud voor deze zaadjes. Je hoeft echt geen grote kas in de tuin te hebben om ‘onder glas’ te zaaien, ook een klein kweekkasje volstaat.

Bloemen en planten die je wel in de volle grond kunt zaaien, kan je een border of plantenbak uitstrooien. Denk van tevoren goed na over de compositie van je border of plantenbak. Zomaar wat zaadjes uitstrooien resulteert in een structuurloos geheel.

Een wilde tuin kan ook heel mooi zijn, maar probeer rekening te houden met de hoogteverschillen: sommige bloemen en planten worden vrij hoog waardoor laaggroeiende bloemen in het niets verdwijnen. Bloemen die hoog worden, kan je dus het best een beetje achteraan zetten.

Ook hebben bloem- en plantsoorten verschillende bloeiperiodes. Het mooiste is het wanneer een border volledig in bloei staat, kies daarom bloem- en plantsoorten waarvan de bloeiperiodes (deels) gelijk zijn. Het zou zonde zijn als je halverwege de zomer tegen een half uitgebloeide border aankijkt.

Zaaikalender om uit te printen

Tip! Sla onderstaande zaaikalender op je computer op of print ‘m uit!

Zaaikalender: wanneer moet je planten en bloemen zaaien?

In de zaaikalender kan je in één oogopslag zien wanneer je welke bloemen moet zaaien én wanneer ze gaan bloeien. Van een aster tot een vergeet-mij-nietje: ze staan er allemaal in. Weet je nog niet welke bloemen je wilt opnemen in je beplantingsplan? We beschrijven ze even kort voor je:

Aster

Een vrolijk bloemetje dat van maart t/m juni onder glas kan worden gezaaid. In augustus en september staat de aster volledig in bloei. Je hebt asters in allerlei kleuren zoals blauw, paars, roze en wit. Ook bijen zijn gek op asters!

Begonia

Ook zo’n vrolijkerd waarvan je het liefst de hele tuin vol wilt zetten. Een begonia zaai je in februari t/m april zodat je in juni t/m september volop geniet van deze bloeiende prachtbloem.

Chrysanten

Een favoriet dankzij de mooie kleuren waarin de chrysant verkrijgbaar is en de lange bloeiperiode. Je zaait de chrysant onder glas in maart of april, in mei kan je ‘m dan in de volle grond zetten. Van juni t/m augustus is de chrysant op z’n mooist!

Dahlia

De dahlia bloeit vrij laat in de zomer, vanaf juli. Dit zorgt er wel voor dat je tot in het najaar, oktober, geniet van deze volumineuze bloem. Zaai ‘m in april onder glas en zet ‘m daarna in de volle grond.

Vlijtig Liesje

Alleen al vanwege de naam, verdient deze bloem een plekje in jouw tuin. Het vlijtig liesje heeft een lieflijke look dankzij de zachte kleuren en hartvormige bloemblaadjes. ‘Zij’ bloeit ook nog eens lekker lang, van juni t/m oktober! Ideaal om je borders de hele zomer in bloei te zetten!

Sleutelbloem

Verkrijgbaar in meerdere soorten en kleuren, maar over het algemeen te herkennen aan de contrasterende kern in de bloem. Het leukste is om verschillende kleuren bij elkaar te zetten voor een kleurrijk, zomers geheel. De sleutelbloem bloeit van juni t/m augustus en zaai je in april en mei onder glas.

Klokje

Het klokje behoort tot de klokjesfamilie en bestaat uit zo’n 300 verschillende soorten. Zoals de naam al verraadt hebben ze een overeenkomst: de bloemen zijn klokvormig en daardoor sierlijk en chic. Zaai het klokje van april t/m juli onder glas zodat je in augustus geniet van deze sierlijke bloemenfamilie.

Klimkers

De klimkers klimt zich een weg omhoog via de muur of schutting, maar kruipt ook over de grond waardoor je border in no time bedekt is met deze trompetvormige bloemen. Prachtig! Zaai de klimkers in april onder glas en zet ‘m daarna in de volle grond. Van juli t/m oktober geniet je dan van een indrukwekkende bloemenzee!

Korenbloem

Een opvallend bloemetje dat je het liefst wilt gaan naschilderen. De stengels worden vrij hoog waardoor je ‘m het best een beetje achterin de border kunt zetten. Zaai de korenbloem vanaf april in de volle grond en geniet in juli en augustus van deze opvallende bloemsoort.

Grote leeuwenbek

Een prachtige bloem voor in een siertuin. De opvallende langwerpige groeiwijze zorgt ervoor deze bloem er echt uitspringt! Zaai ‘m in maart en april onder glas en daarna in de volle grond. Van juli t/m oktober staat de grote leeuwenbek in bloei.

Tuinlobelia

Een speels bloemetje dat niet misstaat in een border of langs een vijver. De donkerrode bladeren en kleine rode bloemetjes maken de lobelia opvallend stijlvol en warm. Zaai de tuinlobelia in maart en april onder glas en geniet in juni t/m september van deze kunstzinnige soort.

Delosperma Cooperi

Deze bloemsoort heeft een verfijnde uitstraling en een opvallend vrolijke paarse kleur. Ondanks de moeilijke naam is hij makkelijk in het onderhoud. Zaai ‘m in mei in de volle grond en geniet van juni t/m oktober – heel lang dus! – van deze zomerse soort.

Anjer

Onmisbaar in je beplantingsplan: de anjer. Een lief bloemetje met een speels rafelrandje. Zaai de anjer in mei en juni onder glas, in juli en augustus is ‘ie dan op z’n mooist!

Goudsbloem

De goudsbloem is de blikvanger in elke siertuin. Deze goudkleurige bloem – nou ja, oranje – bloeit van juli t/m oktober en kan je al vanaf maart in de volle grond zetten.

Zonnebloem

De favoriet van velen. Deze statige gele bloemen doen ons terugverlangen naar die fijne vakanties in Frankrijk. Met deze zonnige bloem krijgt je tuin gelijk een zomerse uitstraling. Zet de zonnebloem van april t/m juni in de volle grond. Deze populaire bloemen bloeien van juli t/m oktober.

Zonnehoed

Dankzij de afhangende bloemblaadjes en het bolvormige hart lijkt deze soort een beetje op een zonnehoed – vandaar de naam. De zonnehoed heeft een opvallend lange bloeiperiode, van juli t/m december. Zaai ‘m vanaf maart onder glas.

Afrikaantje

Afrikaantjes worden vaak in moestuinen gepland omdat deze prachtige bloemsoort wormpjes en andere insecten weghoudt bij de wortels en bladeren van de gekweekte groentes. Een natuurlijk bestrijdingsmiddel dus! Buiten dat zijn ze ook opvallend mooi dankzij de meerkleurige bloemblaadjes. Zaai het Afrikaantje vanaf maart onder glas en geniet in juni t/m oktober van deze feestelijke bloemsoort.

Driekleurig viooltje

Hou je van een kleurrijke tuin? Dan kan het driekleurige viooltje zeker niet ontbreken. Zet je hele border er vol mee en vul ook gelijk je bloembakken. Het driekleurig viooltje bloeit in het voorjaar én in het najaar. Zaai ‘m onder glas in juni en juli.

Fuchsia

De fuchsia kom je in vrijwel elke tuin tegen. Deze soort wordt ook wel bellenplant genoemd vanwege de hangende kelkvormige bloemen. De fuchsia bloeit van maart t/m juni en kan in juli gezaaid worden onder glas voor het volgende jaar.

Wikke

De wikke is een kruidachtige plant die omhoog klimt via muren en andere planten en bloemen. De hangende ‘klokjes’ hebben een tropische look. Zaai de wikke in maart en april en geniet in juni t/m september van de bloei.

Vergeet-mij-nietje

Deze lieflijke kleine bloemetjes maken van je tuin een paradijs. Je kunt vergeet-mij-nietjes in maart t/m mei zaaien onder glas. Vanaf juni kan je je dan verheugen op de kleine blauwe bloemetjes.

Hopelijk helpt onze zaaikalender je! Wil je meer weten over het onderhouden van je tuin? Ontdek ook onze snoeigids en lees alles over andere populaire bloem- en plantsoorten zoals lavendel, sneeuwklokjes, klimroos, gipskruid, winterjasmijn en meer.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!