Boomgaard voor het kweken van fruit

Een fruitboom in de tuin is een van de leukste dingen die er is. Verse peren of appels uit eigen tuin eten is heerlijk, maar de boom zelf is ook prachtig om te zien. Er zijn diverse soorten appelbomen, elk met andere vruchten. Een appelboom heeft niet veel verzorging nodig, maar moet wel af en toe gesnoeid worden. Met onze tips, tricks en ideeën over het snoeien van jouw appelboom kun jij genieten van een ruime oogst aan heerlijke appels uit eigen tuin!

Meer over de appelboom

De appelboom is een van de bekendste en meest voorkomende fruitbomen in Nederland. Oorspronkelijk komt de appelboom uit diverse gebieden in Europa. In China werd begonnen met het kweken van appels. In de Romeinse tijd werden appelbomen bekender en ook verspreid over heel Europa.

Soorten appelbomen

Appelbomen bestaan in allerlei soorten. Gecultiveerde appelboom rassen die tot de familie van de appelboom horen kun je in verschillende groepjes verdelen, namelijk: wilde appels, sierappels en eetbare appels.

Eetbare appels

Appelbomen met eetbare appels zijn de meest voorkomende soorten appelbomen in Nederland. Over de wereld bestaan er zo’n 7000 rassen eetbare appelbomen. Elk soort maakt zijn eigen soort vruchten met een eigen smaak, kleur en vorm. Over het algemeen hebben we te maken met moesappels en handappels. Moesappels draaien om de smaak en structuur. Vruchten voor moesappels zijn vaak groter en zuurder dan de voor handappels. Handappels zien we het meest als fruitbomen in de tuin. Er bestaan allerlei soorten handappels; zoete en zoet-zure handappels.

Wilde appel

In Nederland kennen we maar één wilde appelsoort, namelijk de Malus Sylvestris. Rond de Veluwe komt deze appelboom voor. Hij maakt kleine, gele vruchten en heeft wit-roze bloesem.

Sierappels

De sierappel is een appelboom waarvan de appels alleen voor de sier zijn. Deze bomen zijn dus alleen voor de sier geteeld en gekruist. Bij deze soorten appels zijn vooral de kleur en vorm belangrijk. Ze zijn oranje-geel tot fel rood en meestal klein van formaat, namelijk zijn 2 tot 3 centimeter. Vogels als merels, kauwtjes en gaaien zijn gék op deze vruchten. De sierappel heeft ook prachtige bloesem.

De appelboom verzorgen

Een appelboom heeft niet veel verzorging nodig maar houd wel met een paar zaken rekening.

  • Bij het planten (in november-eind februari, als het niet vriest) dien je onderin het gat voor de plant een laagje potgrond te doen. Zo geef je hem een fijne start. Maak het plantgat zo groot als de kluit van de plant. Geef de boom na het planten flink water.
  • Na het planten dien je de boom goed vochtig te houden.
  • In het voorjaar mest geven aan de appelboom, dan geef je hem een boost voor de zomer.
  • Controleer je boom regelmatig op ziektes. Wat veel voorkomt bij de appelboom is spinselmot. Dat is mot, waarvan de rupsjes schade kunnen aanrichten aan de boom. Knip de tak met rupsen weg of gebruik bestrijdingsmiddel tegen deze beestjes. Ook luis komt voor bij appelbomen. Met harde waterstralen bestrijd je luis eenvoudig.
  • Snoei je appelboom. Hiermee geef je hem elk jaar kracht om nieuwe vruchten te kunnen maken.

Tip

Het verzorgen van een appelboom is bijna hetzelfde als de verzorging van de perenboom. Ook het snoeien gaat zo goed als hetzelfde in z’n werk.

De appelboom snoeien

Een appelboom snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van de boom. Door de appelboom op correcte wijze te snoeien zorg je ervoor dat je betere vruchten zal kunnen oogsten. Hierdoor kan de boom zijn energie gebruiken voor het produceren van bloesem en vruchten. Wanneer je fruitbomen moet snoeien en hoe je dit het beste kunt doen lees je hier. Het is belangrijk om voor het snoeien de verschillende takken te herkennen (hoofdtakken, zijtakken etc.). Grofweg zijn er twee periodes in het jaar om de appelboom te snoeien.

  • De wintersnoei (voor de bloei) in december-april

In de winter snoei je de zogenaamde ‘waterloten’, dat zijn de takken die snel en recht omhoog groeien. Ze zijn meestal net even anders van kleur, bijvoorbeeld rood/bruin met lichte stipjes. Laat 1 of 2 knoppen aan de tak zitten en knip af boven een knop die naar buiten of naar beneden wijst. Dan krijg je takken die breed uitlopen of horizontaal groeien. Hier pluk je volgend jaar letterlijk de vruchten van. Bij twijfel kun je het beste met snoeien wachten tot het voorjaar!

  • De zomersnoei in juni-augustus

De zomersnoei is alleen bedoeld om de boom in vorm te houden. Dit is dus de zogenaamde ‘vormsnoei’. Snoei de waterloten waardoor je ervoor zorgt dat de energie van de boom naar de bloesem en vruchten kan gaan. Knip gekke en uitstekende takken weg. Zo geef je de boom zijn ronde vorm weer terug. Knip de boom niet te kaal en kort!

Waarmee snoeien?

Snoei de appelboom met een normale scherpe snoeischaar. Voor dikke takken kun je een scherpe takkenschaar gebruiken en voor de grove, grote takken gebruik je een kettingzaag of takkenzaag.

Tip

Door te werken met scherp gereedschap zorg je ervoor dat de snede schoon en netjes wordt. Hiermee voorkom je ziektes en bevorder je het herstel van de boom.

Besteed aandacht aan het onderhoud van je tuin. Snoeien is daarbij een van de belangrijkste activiteiten. Elke boom, plant, heg of struik heeft zo zijn eigen snoeimethode. Wil je een druif of frambozenplant ook nog onder handen nemen? Onze tuinexperts leren je hoe je al deze planten, struiken en bomen snoeit. Op naar een tip top verzorgde tuin!

Ben je nog opzoek naar leuke plantenpotten of andere tuinbenodigdheden registreer je dan bij Westwing en mis geen enkele deal.