Beukenhaag snoeien

Veel mensen hebben ergens in hun tuin een beukenhaag of haagbeuk. Deze hagen zijn mooi als afscheiding, vooral als je ze goed onderhoudt en verzorgt. Het snoeien van de beukenhaag dient zorgvuldig te gebeuren. Door dit op de juiste wijze te doen zorg je voor een volle, dichte en stijlvolle haag.

Ga jij aan de slag met jouw beukenhaag? Laat je dan goed informeren. Het snoeien van elk soort haag is weer anders. Elke boom, plant, heg of struik vraagt om zijn eigen snoeiwijze. Zoek je nog naar informatie over het snoeien van hagen, taxus en buxus? Hierover lees je alles in onze artikelen over het snoeien van je tuin.

Heb je interesse in het snoeien van andere planten zoals lavendel, een roos, seringen, vlinderstruiken, clematis, hortensia’s, blauwe regens, hebe of kamperfoelie? Meer lezen over het snoeien van bomen zoals de leilinde, een olijfboom, de vijg, platanen, catalpa of coniferen dan zit je goed in onze artikelen over al deze onderwerpen. Wil je iets weten over het snoeien van pampasgras, rhodondendron’s, verbena, pluimhortensia’s, passiebloemen of laurier? Ook hierover vind je veel informatie in onze artikelen over het onderwerp snoeien en tuinieren. Wil je een appelboom, perenboom, druif of frambozenplant onder handen nemen? Onze tuinexperts leren je hoe je al deze planten, struiken en bomen het beste snoeit. Lees gauw verder en ontdek alles over het snoeien van de beukenhaag.

Over de beukenhaag

De beuk, Fagus Sylvatica, is een prachtige boom die veel groeit in onze bossen. We zien de beuk ook vaak in de vorm van een haag voor tuinen. De beuk groeit snel, wel 50 centimeter per jaar. Met de juiste verzorging zorg je ervoor dat de boom kan uitgroeien tot een sterke, dichtbegroeide haag. Beukenhagen kunnen goed tegen weinig schaduw en zijn eenvoudig te kweken. Ze zijn niet groen in de winter, maar worden eerst goudgeel in de herfst en later roestbruin in de winter. Dat blijven ze tot ze in het voorjaar weer frisgroene blaadjes krijgen. Dit maakt de beukenhaag het hele jaar door prachtig. Een beukenhaag groeit van half maart tot en met september.

Verschil tussen beukenhaag en haagbeuk

Wat hun naam betreft lijken ze erg op elkaar, en ook qua uiterlijk hebben ze veel van elkaar weg. Toch zijn er verschillen tussen deze haagsoorten. De haagbeuk heeft puntige bladeren met diepe nerven. Deze zijn groen en worden in de herfst geel.

De haagbeuk komt van de bergenfamilie. De haag heeft glanzende bladeren en een gladde structuur die groen of rood zijn en in de herfst geel of warmrood worden. De beukenhaag komt van de beukenfamilie. Hij verliest zijn bladeren niet, terwijl de haagbeuk in de winter geen bladeren heeft.

Beukenhaag onderhouden

De beukenhaag kun je het beste planten als er geen vries meer in de grond zit. Geef de haag na het planten, maar ook na het snoeien mest. Geef de mest aan de voor en achterzijde van de heg en hark het licht in. Daarna altijd voldoende water geven. Regelmatig bemesten helpt ziekten en plagen voorkomen en zorgt ervoor dat je haag mooi groen wordt. Er bestaat organische meststof speciaal voor hagen. Ook een zogenaamde ‘grondverbeteraar’ kan een echte verrijking zijn voor de bodem van je beukenhaag. Dit zorgt voor verluchting en kan een beukenhaag goed doen.

Na het planten kun je het beste direct de haag punten op een gelijk niveau. Hierdoor zullen de plantjes beter aanslaan en ook aan de onderkant goed groeien. Door de beukenhaag op correcte wijze te snoeien, twee keer per jaar, kun je een strakke beukenhaag maken, zo hoog als je zelf wenst. Het snoeien van een beukenhaag zorgt er bovendien voor dat de haag mooi in vorm komt en blijft.

Beukenhaag snoeien

De beukenhaag snoeien is een belangrijke stap in het verzorgen en onderhouden van je beukenhaag. En wees niet bang, het snoeien van een beukenhaag is niet moeilijk! Mocht je hem een keer niet helemaal recht snoeien is dat geen ramp. Zoals eerder verteld groeit een beukenhaag snel en je kunt niet snel iets verkeerd doen.

Door de beukenhaag te snoeien zal hij vervolgens sneller en mooier groeien en krijg je een sterke, dichtbegroeide haag terug. Hoe vaker je de haag knipt des te strakker en dichter hij wordt. Knip je een stukje af, dan zal de twijg op dat punt vertakken. Knip je vaker, dan vertakt hij ook vaker en wordt de haag dus dichter. De bovenkant van de haag snoei je pas als deze de gewenste hoogte heeft bereikt. Wanneer snoeien? Dat lees je hieronder.

Wanneer beukenhaag snoeien?

Dichtbegroeide beukenhagen zijn het mooist. Om ervoor te zorgen dat jouw beukenhagen mooi dichtbegroeid worden kun je deze het beste twee keer per jaar snoeien. In het voorjaar (in mei of juni) en in de zomer (in augustus of september). Het snoeien van de beukenhaag is niet moeilijk als je het eenmaal doorhebt.

Tips bij het snoeien van de beukenhaag

  1. Snoei je beukenhaag altijd op een bewolkte dag. Waarom? Om te voorkomen dat jonge bladeren die bloot komen te liggen door het zonlicht verbranden. Beukenhagen en haagbeuken zijn gevoelig voor bruinkleuring door verbranding.
  2. Het beste kun je de beukenhaag snoeien vóór de langste dag (21 juni). Dan worden de kale plekjes het mooist opgevuld.
  3. Snoei van onder naar boven of span een koordje zodat je de haag mooi recht maakt.
  4. Gebruik een goede, scherpe heggenschaar. Kies voor een handbediende heggenschaar. Dit soort heggenschaar is eenvoudig te bedienen en veroorzaakt niet snel fouten. Als je ervaren bent kun je ook een elektrische heggenschaar gebruiken.
  5. Het is mooi om de bovenkant van de heg wat smaller te maken dan de onderkant. Snoei hem dus taps. Hierdoor kan het zonlicht beter bij de onderkant komen en heb je minder kans op bruine plekken aan de onderkant. Geef je heg dus een conische vorm.
  6. Haal afgeknipte takken direct weg en laat ze niet op de heg liggen.
  7. Snoei een beukenhaag niet tot vlak op de stam, dan maak je het te moeilijk voor een beukenhaag om zich te herstellen.
  8. De beukenhaag kun je het best snoeien aan het eind van de winter (als het niet meer vriest), bijvoorbeeld eind februari, gerust tot de heft terug.
  9. Snoei je beukenhaag nooit na september in verband met nachtvorst die dan kan optreden.

Ga ook aan de slag met je beukenhaag en kies voor een verzorgde tuin!

Ben je nog opzoek naar leuke plantenpotten of andere tuinbenodigdheden wordt dan snel lid bij Westwing en mis geen enkele deal.