blauwe regen snoeien

De blauwe regen (wisteria) hoeft niet per sé blauw te zijn. De blauwe regen is een prachtige klimmer met grote bloeiende trossen die bovendien een heerlijke geur verspreiden. Blauwe regens geven ons dat heerlijke gevoel van de Franse Provence, maar ook in Nederland komt de blauwe regen veel voor. De blauwe regen is prachtig tegen het huis, een pergola, een schutting of muur. Wel is het belangrijk om de blauwe regen regelmatig te snoeien. Zo zorg je ervoor dat deze ook mooi bloeit. Wil je blauwe regen graag snoeien? Lees je dan vooraf goed in. Elke boom of struik heeft zijn eigen snoeiwijze. Hier alles over hoe en wanneer de blauwe regen snoeien.

De blauwe regen: 2 soorten

De blauwe regen is een heester. Het is een slingerplant of klimplant die voorkomt in diverse kleuren als wit, roze en blauw. Hij kan wel 10 meter hoog worden en groeit zo’n 2-3 meter per jaar. De meeste soorten bloeien in mei tot juni en sommige soorten bloeien in september (nogmaals). Ze staan graag in de zon en in vruchtbare grond en produceren heerlijk geurende prachtige bloemen in trossen. Die trossen zijn soms wel 25 centimeter lang. Ze zijn winterhard en verliezen hun bladeren in de winter.

Er zijn twee bekende hoofdsoorten blauwe regens. Wisteria sinensis en wisteria floribunda.

  • Wisteria sinensis is een Chinese blauwe regen. Deze rankt linksom, hij groeit linksom, tegen de klok in. De wisteria sinensis bloeit voordat het blad verschijnt. Deze soort heeft compactere trossen.
  • Wisteria floribunda is een Japanse blauwe regen. Deze rankt rechtsom, hij groeit rechtsom, met de klok mee. De wisteria floribuna bloeit tegelijk met het verschijnen van bladeren. Deze soort heeft de langste trossen.

Tip! Wist je dat je bij Westwing naast tuinaccessoires ook tuingereedschap kunt shoppen? Met kortingen oplopend tot wel 70%! Registreer je daarom snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal.

Onderhoud van de blauwe regen

De blauwe regen is een snelle groeier die van voedzame grond houdt. Hij houdt van kalk en staat graag in de volle zon of in de halfschaduw. Het is een echte klimmer, dus zorg er altijd voor dat hij ruimte heeft om te klimmen.

De wisteria groeit snel en met een enorme kracht. Zorg ervoor dat je de plant goed begeleid bij het groeien. Ze kunnen met hun kracht regenpijpen beschadigen wanneer je ze hun gang laat gaan. Ze slingeren zichzelf overal om heen. Je kunt een blauwe regen ook als boom laten groeien.

Leiden

Het is belangrijk om je blauwe regen de juiste kant op te leiden. Bind de zijtwijgen vast met binddraad en geleid ze netjes opzij. De takken die je opzij leidt zijn zogenaamde gesteltakken. De hoofdstam zal omhoog groeien. Als je de wisteria goed vastbindt, zullen de bloemtrossen mooi naar beneden kunnen vallen.

Tip! Wil je veel meer weten over deze prachtige klimmer? Eerder schreven we al een artikel over de Wisteria Sinensis. Hier lees je alles over deze beauty: van het planten tot verzorgen.

Blauweregen snoeien

Elke plant, boom, struik of heester heeft zijn eigen wensen als het aankomt op snoeien. Als je een volle groene buitenruimte hebt, is het verstandig om deze goed te onderhouden, waarbij snoeien een van de belangrijkste stappen is. Hoe pak je dat snoeien nu precies aan? Wanneer snoei je jouw plant of boom? En hoe doe je dat?

Omdat de snoeiwijze voor elke soort anders is, is het belangrijk om je te verdiepen in de snoeimethode die geschikt is voor jouw groentjes. Ontdek onze diverse handleidingen voor het snoeien van jouw tuin. In onze handleidingen over het snoeien van bomen lees je alles over het snoeien van een plataan, conifeer, olijfboom, catalpa, hebe leilinde of vijg. In dit artikel lees je alles over het snoeien van de wisteria, of wel blauwe regen.

Wanneer blauwe regen snoeien?

De blauwe regen groeit zo snel en met zo’n kracht, dat je deze regelmatig moet snoeien. Dit zal ook de bloei ten goede komen. Snoei de wisteria twee keer per jaar. Snoei een maal in de winter, in januari of februari, en een keer in de zomer, in juli of augustus.

Controleer bij het snoeien van de blauwe regen altijd of de takken nog goed zijn aangebonden en of het binddraad niet te strak zit of vastgroeit aan de bast. Gebruik liever rubber binddraad in plaats van draad van metaal.

1. Vroege-voorjaarssnoei

In het vroege voorjaar, januari of februari, snoei je de zijtwijgen terug tot zo’n 10-15 centimeter. Je snoeit dan tot er een paar knoppen op de gesteltakken over zijn. De knoppen zijn duidelijk te zien en zijn donker van kleur. Je knipt het takje af vlak boven de knop met een scherpe snoeischaar.  Uit de knoppen zullen tussen april en mei de bloemtrossen zichtbaar worden. Snoei altijd wanneer er geen vorst is.

  • Snoei altijd bij vorstvrij weer.
  • Begin bovenaan.
  • Knip de zijscheuten tot er 2-3 knoppen overblijven vanaf de hoofdtakken tot 10-15 centimeter.
  • Laat de hoofdtak zoveel mogelijk met rust.
  • Zorg dat er een dikke hoofdtak overblijft met een aantal zijtwijgen waar de bloemtrossen aan zullen komen.

2. Nazomersnoei

In de nazomer, in juli of augustus, kunnen de twijgen gekort worden tot er nog vijf of zes bladeren aan zitten. Je snoeit dan de lange, dunne zijtakken zo’n 40-50 centimeter terug. Je houdt dan zo’n 15 centimeter over vanaf de hoofdtakken. Op die manier kan de plant goed de winter door.

Een netjes onderhouden tuin, vraagt om wat aandacht. Zorg ervoor dat je elke soort in je tuin de juiste aandacht geeft. In dit artikel heb je alles kunnen lezen over het snoeien van de blauwe regen. Dan is het nu tijd voor de andere bomen, struiken en planten in je tuin! In onze artikelen vind je verzorgingstips voor diverse soorten.

Geïnspireerd geraakt om ook aan de slag te gaan met de inrichting van je tuin? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook je tuin in de sferen van de Provence in te richten!