boom aan het water met gras ervoor

Het onderhoud van alle planten en struiken bij jou in de tuin is één ding, maar staan er ook bomen bij jou buiten, dan is het snoeien en verzorgen een spannender verhaal. Want hoe en vooral wanneer kan je een boom snoeien? Daar lijken de meningen weleens over verdeeld. Daarom een uitgebreid overzicht voor de juiste aanpak bij het snoeien van je boom

Een boom snoeien: wanneer is dat nodig?

Bomen zou je in principe helemaal niet hoeven te snoeien. Snoeien is alleen nodig om een boom niet te groot te laten worden. Stelregel nummer één is dan ook: ga een boom nooit in het wilde weg snoeien en hou het model van een boom in stand voor een gezonde groei. Snoei de takken ook nooit op een willekeurige plek of halverwege af, zo sterven bepaalde delen van de boom.

Hoe moet ik een boom snoeien?

Verdiep je dus voordat je aan de slag gaat eerst goed in hoe je bomen moeten snoeien. Daar zijn, naast het afknippen van de hele tak in plaats van een halve, nog een aantal andere basisregels voor.

 1. Vermijd de stam

  Snoei nooit op de stam. Snoei de tak altijd helemaal, maar zo dicht mogelijk bij de stam af.
 2. Hoofd- en zijtakken

  Maak onderscheid tussen hoofdtakken en zijtakken en bekijk waar ze tegen elkaar aan komen. De grootste takken blijven bewaard, de zwakste takken kun je snoeien.
 3. Verwijder dode takken

  Ga na waar de dode takken zitten. Hierop groeit geen blad meer. Deze kunnen dus worden gesnoeid.
 4. Dikke en zware takken snoeien

  Zaag de dikste takken in twee keer. Als je een zware tak dicht op de stam wilt verwijderen, bestaat de kans dat hij halverwege al gaat buigen door het zware gewicht en dat hij een stuk van de schors meeneemt. Een boom is dan letterlijk verwond. Zaag daarom eerst een stukje van de stam vandaan en pas daarna het overgebleven kapstokje.
 5. Gebruik goed gereedschap

  Voor al het snoeiwerk in de tuin geldt: gebruik de juiste tools, maar voor de boom snoeien we echt alleen met goed gereedschap (zie tips voor gereedschap).
 6. Welke boom, welk seizoen

  Ga na, voordat je de schaar erin zet, of het een goed moment is om de boom te gaan snoeien. Welke soort boom heb je voor je staan en wanneer kun je deze snoeien?

Wanneer kan ik mijn boom snoeien?

Het lijkt altijd het meest voor de hand liggend om te zeggen dat bomen het beste kunnen worden gesnoeid in de winter. Dan houden bomen een zogenaamde winterslaap en laten ze de groei even rusten.

Omdat de takken van de meeste bomen dan natuurlijk kaal zijn, is het snoeiwerk overzichtelijker dan wanneer er veel bladeren aanzitten. Ten slotte is de vorm van de boom zonder blaadjes ook gemakkelijker te bepalen. Bomen zoals knot- en fruitbomen kunnen in de winter worden gesnoeid, tussen november en januari. Fruitbomen ook vaak tot maart. Voor een groot aantal andere bomen is het beter deze juist in de zomer te snoeien.

ABC bomen snoeien

Ja het is echt waar: er bestaan bomen die kunnen bloeden door het verkeerde moment van snoeien. Die kans bestaat als er nog geen blad aan zit. Dit is bij de zogenaamde ‘abc bomen’ het geval. De bomen die onder deze soorten vallen, mag je absoluut niet in de winter snoeien.

Pas vanaf het voorjaar, wanneer de blaadjes tevoorschijn komen, kun je met snoeien aan de slag.

Wat zijn dan die abc bomen?

 1. De A staat voor Acer, de esdoorn-achtigen.
 2. De B is de Betulus, ofwel de berk.
 3. En C staat voor Carpinus, die omvat alle beukenhagen.

Zou je deze soorten gaan snoeien na december, dan is de kans groot dat de boom gaat bloeden. Dat betekent dat de sapstroom van de boom wordt verstoord. De sapstroom voorziet alle delen van de boom van water en voeding, dus het is echt schadelijk als je abc bomen in de winter gaat snoeien.

Heb geduld en wacht tot het voorjaar en de zomermaanden.

Tips voor het juiste gereedschap

Bomen mag je echt niet beschadigen. Bij scheuren of barsten in de stam of schors kunnen schimmels ontstaan en wordt het algemene welzijn van de boom verstoord. Je wilt dat een boom optimaal kan groeien en bloeien. Zorg dus als je gaat snoeien voor scherp en kwalitatief gereedschap. Dat is niet alleen voor jou gemakkelijker, maar ook gezonder voor de boom.

Moet jij een hoge boom snoeien? Maak dan gebruik van een uitschuifbare, telescopische boomzaag. Zo hoef je niet gevaarlijk te wiebelen op een ladder.

Wil je gebruik maken van een boomschaar, kijk dan of je er eentje kunt vinden waarmee je ook vanuit moeilijke hoeken kunt snoeien. Sommige boomscharen kun je 180 graden draaien. Ideaal voor kromme, dichtbegroeide takken.

Kleinere, of dunne twijgen kun je prima verwijderen met een scherpe snoeischaar.

Liever niet zelf de boom in?

Bomen snoeien is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het is best een zware klus, zeker wanneer je een volwassen boom hebt staan, of een aantal bomen bij elkaar. Is deze klus voor jou te groot, geef het snoeien dan vooral uit handen aan een professional. Daar hebben jij en de boom namelijk beide profijt van. Check wel even goed wat een boom snoeien kan kosten en vraag verschillende offertes aan.

Fruitbomen snoeien

Fruitbomen kunnen over het algemeen vanaf februari, maart worden gesnoeid. Maar let op: ook hier wordt weer onderscheid gemaakt in soorten en de manier van snoeien. Bereid je dus goed voor voordat je de schaar in de appelboom, de vijg of pruimenboom zet.

Er is namelijk een verschil tussen zogenaamde steenvruchtbomen (zoals de abrikoos, kers en pruim) en pitvruchtbomen (de appel- en perenboom). Lees even van tevoren hoe je deze bomen snoeien moet, daar pluk je echt betere vruchten van.

Nog veel meer om te snoeien

Ben je een doe-het-zelver in de dop wat betreft de aanpak van jouw buitenverblijf? Bekijk dan ook alle andere tips en adviezen die we voor je hebben rond het snoeien van planten en bomen. Wanneer snoei je wat en op welke manier? Van een simpele lavendel tot een grote plataan boom; binnenkort weet jij alles over het knipwerk in de tuin of op het balkon. 

Veel plezier met het snoeien van je boom. Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!