mooie buxus haag in plantenpot

De buxus is een plant die perfect als haag kan dienen. In je tuin kun je een buxushaag als afscheiding langs een pad of schutting laten lopen. Zo’n buxushaag heeft weinig onderhoud nodig en kan tegen een stootje. Het is wel aan te raden de buxus regelmatig op de juiste manier te snoeien. Elke boom dient op een andere manier gesnoeid te worden, dus lees je vooraf goed in. Hoe je de buxus het beste kunt snoeien, lees je hier!

De buxus

De buxus die het meest voorkomt in Nederland is de buxus sempervirens, ook de buxus microphylla ‘Faulkner’ zien we regelmatig. Een buxus is een dichte struik. Hij is winterhard en kan op bijna elke plek in de tuin geplaatst worden. Het is een langzame groeier, heb dus wel even geduld wanneer je kiest voor een buxushaag in je tuin.

Hij kan tegen diverse weersomstandigheden, tegen veel schaduw, diverse soorten grond, veel regen, veel wind én een van de leukste bijkomstigheden; de buxus is een groenblijvende plant. Het hele jaar door heeft de buxus dus groene bladeren. De buxus is gevoelig voor de zogenaamde buxusziekte, een schimmelziekte die schade kan brengen aan buxusplanten. Ook is buxusmot een bedreiging voor je plant.

Snoeien

Als je bij je huis een fijne buitenruimte hebt in de vorm van een dakterras, balkon of tuin kun je deze natuurlijk zo inrichten als jij dat wilt. Wanneer je kiest voor een bloemrijke, groene omgeving met veel planten, bomen, struiken, hagen en bloemen, dan is het verstandig en noodzakelijk om deze buitenruimte goed te onderhouden.

Snoeien is een van de belangrijkste stappen die je moet nemen in het onderhouden van je tuin. Maar hoe doe je dat snoeien nu precies? Wanneer snoei je wat? En hoe?

Omdat de snoeiwijze voor elke soort plant, boom of struik weer anders is, moet je je goed verdiepen in de snoeimethode die geschikt is voor jouw groentjes. Wij bij Westwing maakten diverse handleidingen voor het snoeien. In onze handleidingen over het snoeien van bomen lees je alles over het snoeien van een catalpa, leilinde, olijfboom, plataan, conifeer, hebe of vijg. Over het snoeien van de clematis, een roos, hortensia’s, seringen, lavendel, blauwe regens en vlinderstruiken vind je ook veel informatie.

De buxus onderhouden

Het onderhouden van een buxus is niet ingewikkeld. Het belangrijkste is hem snoeien op de juiste wijze én zorgen dat buxusmot en de buxusziekte geen kant krijgen. Na het snoeien kun je koemestkorrels strooien. Hierdoor zal de buxus mooi gaan groeien.

Buxus snoeien: wanneer en hoe?

De buxus snoeien gebeurt minimaal twee keer per jaar. Op die manier kun je hem strak houden en een vol uiterlijk geven. Maar wanneer moet je de buxus snoeien? Snoei je de buxus twee keer per jaar? Snoei hem dan in elk geval eind mei en begin september flink terug. Als je de buxus vaker snoeit tussendoor, bijvoorbeeld nóg twee keer naast mei en september, zal hij voller worden en dichter vertakken. Onthoud: snoeien doet groeien!

Begin altijd met het snoeien van de zijkanten en ga daarna verder met de bovenkant. Zorg dat je de snoeischaar altijd op dezelfde hoogte houdt. Je kunt ook een touw spannen zodat je de haag netjes regt snoeit. Snoei de bovenzijde iets smaller dan de onderzijde zodat er ook onderaan de plant voldoende zonlicht komt.

Het is belangrijk om de buxus altijd te snoeien op een bewolkte dag. Op die manier voorkom je dat de blaadjes kunnen verbranden door de zon. Snoei de buxus niet wanneer het vriest.

Buxus snoeien met het juiste snoeigereedschap

Gebruik bij het snoeien van een buxus altijd een goede en scherpe snoeischaar. Dat is belangrijk, omdat er dan minder grove wondjes ontstaan en de plant minder snel zal uitdrogen. Zet ook een emmer water neer voor tijdens het snoeien.

De sappen die vrij komen tijdens het snoeien, kunnen aan je heggenschaar blijven plakken en dus is het belangrijk om hem regelmatig goed schoon te maken. Je kunt ook een mechanische heggenschaar gebruiken.

Vormsnoei van de buxus

Je kunt de buxus in een haag snoeien, zoals de meeste mensen doen. Maar je kunt ook kiezen voor een andere bijzondere vorm. In mei, juli en september kun je het beste je buxus snoeien indien je bijvoorbeeld een bijzondere kegel of bolvorm wenst. Wil je een bolvorm creëren? Ga dan als volgt te werk.

  1. Begin aan de bovenkant
  2. Ga boven de bol staan en draai de schaar onderste boven. Door de schaar op z’n kop te houden kun je mooiere rondingen knippen.
  3. Loop zelf mee tijdens het knippen, dan zie je beter hoe de vorm wordt.
  4. Neem af en toe ook juist even afstand, zodat je goed kunt zien of de plant nog de juiste vorm krijgt en in verhouding is.

Ben jij lekker begonnen met het onderhouden van je tuin of balkon en ga je ook aan de slag met het snoeien van jouw groene beauties? Na het lezen van dit artikel staat de buxushaag er vermoedelijk weer netjes bij. Het is tijd voor de andere struiken, planten en bomen in je tuin. Lees ook onze artikelen over het snoeien van allerlei andere soorten.

Als je bijvoorbeeld zoekt naar informatie over het snoeien van een fruitboom zoals een perenboom, appelboom, een druif of een frambozenstruik, dan kun je bij Westwing diverse tips en tricks vinden waarmee je direct aan de slag kunt.

Wil je nu eindelijk eens jouw beukenhaag of taxus onder handen nemen? Of zoek je informatie over het snoeien van kamperfoelie, pampasgras, pluimhortensia’s, passiebloemen, rododendrons, verbena, of laurier? Over al deze soorten kun je lezen in onze artikelen over het onderwerp snoeien.

Veel succes met het buxus snoeien en op naar een perfect onderhouden buitenruimte!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!