close up catalpa 7

De tuin is het verlengstuk van je interieur en juist daarom is het belangrijk dat je je tuin goed onderhoudt. Want niets zo ongezellig als uitkijken over een overwoekerde, onverzorgde tuin. Dus hups, aan de slag met de gieter, snoeischaar, heggenschaar, kettingzaag en meer. Maak van je tuin een paradijs! In de snoeigids van Westwing vertellen we je alles over het snoeien van populaire tuinplanten en -bloemen. In dit artikel richten we ons op het snoeien van de Catalpa. Een indrukwekkende sierboom die de laatste jaren steeds populairder wordt. Niet alleen om dat het een plaatje is om naar te kijken, maar ook omdat hij muggen verjaagt… Lees snel verder!

Over de Catalpa

Catalpa?! Misschien gaat er niet gelijk een lichtje branden maar als je ‘m ziet, herken je ‘m direct! Er bestaan twee soorten Catalpa’s: de bolcatalpa en de ‘normale’ Catalpa die ook wel trompetboom wordt genoemd.

De bolcatalpa groeit – jawel – in de vorm van een bol. Deze variant bestaat uit een stam met daarop een ‘knot’ waar alle takken uit groeien. Zo ontstaat dus de bolvorm. De bolcatalpa wordt zo’n vier meter hoog en krijgt geen bloemen, wél heel veel hartvormige bladeren waardoor de boom dichtbegroeid en frisgroen van kleur is. Een sieraad voor de tuin!

De gewone Catalpa, ofwel de trompetboom, wordt een stuk hoger dan de bolcatalpa, zo’n 8 tot 10 meter! Geen klein boompje dus. Ook deze boom heeft hartvormige bladeren en krijgt bovendien in de bloeitijd prachtige trompetvormige crème-witte bloemen. Een mooier uitzicht kan je je niet wensen vanuit de woonkamer! Je moet wel wat ruimte hebben in je tuin, want de boom wordt niet alleen heel hoog, maar ook heel breed.

Catalpa verzorgen

Een Catalpa is een echte sierboom. Om ‘m zo sierlijk te houden, moet je ‘m wel goed verzorgen. In de lente en zomer, wanneer er weinig neerslag is, dien je de boom van genoeg water te voorzien. Wil je een jonge Catalpa aanplanten in de tuin? Zet ‘m op een zonnige, beschutte plek waar hij alle ruimte heeft om te groeien.

Zeker de trompetboom heeft veel ruimte nodig en is daardoor minder geschikt voor een kleine tuin. De bolcatalpa is een stuk compacter en kan je dus gerust in een voortuin of (kleine) achtertuin zetten.

De Catalpa bloeit uitbundig vanaf mei. De bolcatalpa geeft frisgroene bladeren, de trompetboom krijgt daarnaast ook trompetvormige bloemen die na de bloei veranderen in niet-eetbare peulvormige vruchten. Doordat de boom breed is aan de onderkant ontstaat er in de zomer een natuurlijke parasol in de tuin.

Nog een voordeel: muggen en vliegen houden niet van deze boomsoort, dus onder de Catalpa kan je schaduwrijk én mugvrij genieten van een zomerse dag.

Catalpa snoeien

Een boom snoeien doe je niet alleen om ‘m in de juiste vorm te laten groeien, maar ook om ‘m gezond te houden. Zo geeft een appelboom veel sappigere appels wanneer je deze jaarlijks snoeit. Hetzelfde geldt voor een perenboom. Een Catalpa geeft dan wel geen (eetbare) vruchten, maar wel prachtige frisgroene bladeren.

Wanneer je de bolcatalpa niet elk jaar snoeit, raakt hij uit vorm waardoor hij minder sierlijk oogt. Een trompetboom snoei je voornamelijk om dode takken te verwijderen en om de groei in toom te houden. Dit hoef je niet jaarlijks te doen. Hieronder vertellen we je meer over wanneer en hoe je de twee Catalpa-soorten moet snoeien.

Catalpa: wanneer snoeien?

Ondanks dat de bolcatalpa en de trompetboom uit dezelfde familie komen, vragen ze wel om een andere verzorging. Allereerst de bolcatalpa. Deze is zo geliefd vanwege zijn bolvorm waardoor het echt een accessoire is voor de tuin. Om elk jaar weer een mooi ‘bolletje’ in je tuin te hebben, moet je ‘m wel snoeien. Dit doe je het best in het voorjaar, begin maart ongeveer, wanneer de kans op vorst klein is. De takken van de (bol)catalpa zijn namelijk zacht en gevoelig voor vorst.

De trompetboom hoef je niet jaarlijks te snoeien. Deze boom gaat z’n eigen weg. Het is een laatbloeier, maar eenmaal in bloei groeit hij snel. Wil je voorkomen dat de boom je hele tuin – en die van je buren – bedekt? Knip de takken dan bij in het najaar, bij voorkeur oktober.

Catalpa snoeien: zo doe je dat

Hoe je de Catalpa moet snoeien, hangt dus af van welke soort je in de tuin hebt staan. Omdat je een gewone Catalpa, een trompetboom, nauwelijks hoeft te snoeien, focussen we ons hieronder op het snoeien van een bolcatalpa:

Benodigdheden:

  • Snoeischaar
  • Mest

Stappenplan Catalpa snoeien

  1. Gebruik een schone en scherpe snoeischaar of takkenschaar. Met een botte schaar kan je de boom onnodig ‘verwonden’.
  2. Knip alle takken van de bolcatalpa tot zo’n 10-20 cm van de entplaats, de bovenkant van de stam, af. Dat voelt misschien vrij rigoureus, maar alleen zo krijgt de boom weer z’n mooie bollen vorm terug in de bloeitijd.
  3. Geef de boom nog wat mest zodat hij extra voedingsstoffen heeft om straks weer de show te stelen in je tuin.

Westwing’s snoeigids

De tuin is een levendige boel. Wanneer je er niets aan doet, verandert je mini-paradijs in no time in een jungle. Veel mensen kiezen daarom voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Maar onderhoudsvriendelijk is lang niet even mooi. Want met alleen maar tegels in je tuin, heb je niets om je op te verheugen in het voorjaar.

Een tuin vol planten en bloemen ziet er in de winter misschien wat somber uit, maar verrast elk voorjaar met nieuwe kleuren en vormen. Bovendien is het snoeien van bloemen en planten helemaal niet zo ingewikkeld. Vaak hoef je het maar één keer per jaar te doen.

Omdat wij graag willen dat jij optimaal kunt genieten van jouw buitenruimte, hebben we speciaal voor onze leden een online snoeigids waarin we uitleg geven over hoe je bepaalde bloemen en planten het best kunt verzorgen en snoeien. Van het snoeien van een olijfboom of laurier tot het verzorgen van een vijg of rozenstruik. Word een echte tuin-pro met onze online snoeigids!

Pssst… Wist je dat een groene tuin ook een stuk duurzamer is dan een onderhoudsvriendelijke betegelde tuin? Door bloemen en planten in de tuin aan te leggen, draag je bij aan de biodiversiteit in jouw leefomgeving.

Veel plezier met het snoeien van je catalpa. Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!