Verzorging van planten in de herfst voor de winter

De clematis is de meest voorkomende klimplant die heel gemakkelijk groeit, lang bloeit en heel goed te combineren is met andere planten. Heb jij zo’n mooie klimmer in de tuin en wil je weten hoe en wanneer je deze clematis het beste kunt snoeien? Bekijk dan eerst goed welke soort er bij jou in de grond staat.

Een clematis voor het eerst snoeien

Er zijn ongelooflijk veel soorten clematissen. Ze worden onderscheiden door hun bloemsoort, het moment en de manier waarop ze groeien. Zo zijn er zogenaamde grootbloemige en kleinbloemige clematissen, wintergroene en zomerbloeiende clematissen. Zoek je naar de beste manier om jouw clematis te snoeien, dan kom je al die termen tegen. Bekijk dus ten eerste goed welk soort je in de tuin hebt staan.

De ene knip je kort af, de andere heel voorzichtig. Wanneer je moet snoeien verschilt ook per soort. Maar welke clematis er ook bij jou in de tuin staat, je knipt deze sowieso het eerste jaar tot ongeveer 30 centimeter boven de grond af. Zo komt de plant weer in volle glorie tevoorschijn in het nieuwe bloeiseizoen. 

En wat absoluut geldt bij het snoeien van alles wat in de tuin staat: snoei altijd met een scherpe, kwalitatieve snoeischaar.

Twee manieren van snoeien

De manier waarop je snoeit, heeft te maken met het feit of de clematis verder groeit op oude twijgen of nieuwe twijgen.

 • Oude twijgen zijn de al eerder gevormde takken van de clematis (ook wel oud hout genoemd). Groeit de clematis hierop verder, dan knip je de takken tot niet al te ver terug.
 • Nieuwe twijgen (nieuw hout) groeien als de clematis helemaal gesnoeid is tot net boven de grond.

De clematis die verder groeit op oude twijgen, knip je dus per tak terug en de clematis die groeit op nieuw hout kan drastisch worden gesnoeid. We zetten de soorten clematis voor je op een rij en leggen uit hoe en wanneer je deze het beste kunt snoeien.

1. De grootbloemige, hele jaar door groeiende clematis

Grote kans dat er bij jou in de tuin een grootbloemige clematis staat die de hele zomer door (soms tot in het najaar) bloemen geeft. Het is de meest voorkomende soort. De bekendste is de Jackmanii, een klimplant met paarse, flodderige blaadjes. Andere van deze soort, zoals de Perle D’Azur en de Durandii, hebben ook een paarsblauw gekleurde, vrij grote bloem. Hoe en wanneer kun je deze zomerbloeiende clematis snoeien?

 • Deze clematis kan worden gesnoeid vanaf de tweede week van maart tot en met april.
 • Knip tot ongeveer 25 centimeter boven de grond. Dit is namelijk een clematis die verder groeit op nieuwe twijgen.

Wees niet bang, de plant groeit enorm hard en komt weer even groot tevoorschijn in de zomer!

2. De grootbloemige clematis die bloeit in mei-juni

De clematis die bloeit vanaf mei, zoals de Red Star en Nelly Moser (met prachtige roze bloemen), groeien op twijgen van het jaar ervoor.

 • Snoei deze clematis zodra ze zijn uitgebloeid.
 • Snoei niet te drastisch, maar alleen de zwakke en uitgelopen twijgen.

Knip deze soort voorzichtig, dan maakt de clematis scheuten voor het komend seizoen en staat hij vanaf mei weer prachtig te bloeien.

3. Kleinbloemige clematis die bloeit in april-mei

Deze zogenaamde vroegbloeiende clematis heeft kleinere bloemen en groeit op de takken van het jaar ervoor.

 • Snoei deze klimplant voorzichtig terug, direct na de bloei.
 • Verwijder dode en zwakke takken.
 • Kort te lange takken in.

De bekendere soorten die onder deze categorie vallen, zijn de clematis Alpina (heeft kleine, paarse klokjes) en de Montana Rubens (met een romantische, lichtroze bloem).

4. Wintergroene clematissen

Ook deze soort clematis is vrij populair. De plant blijft groen, begint vroeg met de bloei en heeft meestal heerlijk geurende bloemen. De ideale decoratie voor in de tuin! De Armandii clematis is een bekende van deze soort en heeft een kleinere, witte bloem met een smal blad. Deze staat er echt het hele jaar door mooi bij.

 • De wintergroene clematis hoeft nauwelijks gesnoeid.
 • Snoei alleen de langere takken na de bloei licht terug.

Deze clematis groeit het best op oud hout! 

Niet snoeien? Dat is ook een idee

Hou je van een weelderige, bohemien tuin? Dan is de clematis de ideale plant om lekker zijn gang te laten gaan. Sommige clematissen klimmen niet alleen, maar zijn ook goede kruipers. De nieuwe takjes wringen zich met gemak langs lage planten.

Mix & match met de clematis

Wist je dat een klimplant zoals de clematis het beste tot uiting komt in combinatie met andere klimplanten of struiken? De stengels groeien door en over de andere takken heen waardoor de plant op de meest natuurlijke manier tot bloei komt. Rozen en clematis zijn de perfecte mix and match voor in de tuin. Je kunt ze op dezelfde plek planten. Plan de bloei van beide planten goed en je kunt extra lang van de twee bloemsoorten genieten.

Andere opties zijn de passiebloem en de blauwe regen.

Hoe plant je de clematis?

Moet je jouw clematis nog een plek geven in de tuin? Zorg dan dat de plant in ieder geval aan de onderkant in de schaduw staat. De clematis groeit optimaal in een ietwat koele en vochtige grond.

 • Zorg bijvoorbeeld voor wat lage planten of een struik (de hortensia is ook een supercombi) aan de voet van de clematis.
 • Houd de grond goed vochtig.
 • Bemest de grond jaarlijks met wat compost.
 • Zet de clematis in het zonnetje of halfschaduw. Vol op het zuiden is iets teveel van het goede.

Omdat deze bosrank (zo wordt de clematis vaak genoemd) gemakkelijk groeit, heeft hij wat steun nodig. Begeleid de groei daarom goed en bindt de plant vast waar nodig.

Een aantal tips

 1. Ben jij een echte romanticus? Laat de clematis dan langs en over een pergola groeien. Na een jaar vind je hier de schaduw onder een prachtige bloemenzee!
 2. Of zet deze plant tegen de saaie muur waar je vanaf huis tegenaan kijkt. Sommige clematissen kruipen ook goed. Zo creëer je een vrolijk uitzicht.
 3. Heb je een kleine tuin? De kleinbloemige clematis Justa kan ook prima in een grote pot tegen de muur.

Heb je genoeg informatie over de clematis? Bekijk ook onze andere snoeitips en adviezen over het hoe en wanneer snoeien voor een perfecte bloei van al het moois in jouw tuin.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte! Veel succes met het snoeien van je clematis.