Conifeer

Coniferen zijn veelvoorkomende bomen in Nederland. Het zijn heesters die het hele jaar door groen blijven. Ze komen voor in allerlei soorten, kleuren en maten en behoren tot de naaldbomen. Ze zijn eenvoudig te onderhouden en snoeien is niet persé nodig, maar het kan wel. Omdat elke boom op een andere manier gesnoeid dient te worden, is het verstandig om je vooraf goed in te lezen. Hoe je coniferen het beste kunt snoeien lees je hier!

Snoeien in de tuin

Heb jij bij je huis een fijne buitenruimte in de vorm van een dakterras, balkon of tuin? Lucky you! Als je dan ook nog gezegend bent met een stel groene vingers dan zit je helemaal goed. Wanneer je kiest voor een bloemrijke, groene tuin met veel planten, bomen, struiken, hagen en bloemen, dan is het absoluut noodzakelijk om deze buitenruimte goed te onderhouden.

Snoeien is een van de belangrijkste stappen die je enkele keren per jaar moet nemen in het onderhouden van je tuin. Maar hoe doe je dat snoeien dan precies? Wanneer snoei je wat? En hoe doe je dat dan? Omdat de snoeiwijze voor elke soort plant, boom of struik weer anders is, moet je je goed verdiepen in de snoeimethode die geschikt zijn voor de soort die in je tuin staat.

Soorten coniferen

In de wereld bestaan zo’n 600 verschillende soorten coniferen. De meest herkenbare coniferen in Nederland zijn de levensboom (Thuja), Taxus, Leylandii en Californische cipres. De conifeer hoort bij de naaldbomenfamilie en komt voor in heel veel verschillende soorten.

Grofweg kunnen we twee groene coniferen onderscheiden: schubconiferen die meestal voor hagen gebruikt worden en naaldbomen zoals dennen, ceders, sparren en taxus.

Coniferen snoeien

De conifeer heeft dus niet veel aandacht nodig. Als je je coniferen wilt snoeien, kun je dat het beste doen eind mei of begin juni. Voor de langste dag van het jaar. Als je je coniferenhaag winterklaar wilt maken, kun je deze in augustus nogmaals snoeien. Na september raden we af om hem nog te snoeien, omdat er dan kans is op schade door de vorst. Een losse conifeer kun je twee keer per jaar snoeien. In mei en in september.

Ook bij jonge bomen knip je rondom een paar centimeter weg. Dat wordt ook wel ‘sporen’ genoemd. Hierdoor zal de conifeer mooi dichtgroeien en niet te breed worden. Bij sneller groeiende soorten zoals de Leylandii conifeer, kun je ook regelmatig enkele dikkere takken dieper in de plant wegsnoeien. Snoei deze dan net boven een naar binnen wijzende tak af. Dan zal de nieuwe groei naar binnen gaan en niet naar buiten groeien en voorkom je dat de conifeer uitzakt.

Tip: controleer altijd even of er geen vogelnestjes in de conifeer zitten voordat je begint met snoeien.

Schubconiferen snoeien

Bij schubconiferen is het belangrijk om er bij het snoeien rekening mee te houden dat er groene takken aan de boom blijven zitten. Van de jonge groene scheuten snoei je alleen de buitenste. Snoei bovendien van de jonge scheuten maar zo’n 10 centimeter per snoeibeurt.

Naaldconiferen snoeien

Naaldconiferen hebben weer net een andere snoeimethode. Snoeien draait hier voornamelijk om het corrigeren van de vorm en het remmen van de groei. Zorg er ook hier voor dat er groene naalden blijven zitten, want dennen en sparren lopen op het kale hout niet meer uit.

Pinussoorten, dat zijn dennen, kun je het beste in september snoeien. Knip dan de takken met een snoeischaar net boven een frisgroene krans van takken. De den zal dan in het voorjaar weer uitlopen.

Kaarsen breken

Kaarsen breken is een verfijnde snoeimethode bij het snoeien van sommige coniferen. De jonge uitlopers zullen in mei als een soort kaarsjes op de takken staan. Bij sneller groeiende dennen zoals de Pinus sylvestris, breek je de bovenste of breed uitgroeiende kaarsen af. Het gevolg is dat de boom zijn lentegroei onderbreekt en veel korte zijscheuten gaat maken. Hierdoor zal de boom zijn natuurlijke vorm beter behouden en niet kaal worden vanbinnen.

Hoe coniferen snoeien?

Gebruik altijd een scherpe heggenschaar bij het snoeien van een conifeer. Ook een elektrische heggenschaar kan gebruikt worden. De coniferenhaag wordt altijd in een puntvorm geknipt. Van onderen houd je hem breder dan bovenaan, zodat er ook onderaan zonlicht terecht kan komen. Zo kan hij regelmatiger groeien. Om de coniferenhaag mooi strak te houden kun je deze ‘scheren’. Je knipt dan met een heggenschaar de lange uitlopers weg.

Tip: de taxus is een van de weinige wintergroene conifeerhagen die wél tot op het kale hout gesnoeid kan worden. Hij loopt gewoon weer uit en zal een jaar of 3 later weer volledig en mooi dichtgegroeid zijn.

Als je houdt van tuinieren, dan is het onderhouden van je tuin geen enkel probleem voor jou. Wellicht kun je nog wel wat hulp gebruiken? Na het lezen van dit artikel staat de conifeer of coniferenhaag er ongetwijfeld weer netjes bij. Het is tijd om de andere struiken, planten en bomen in je tuin onder handen te nemen!

Wil jij meer weten of het snoeien van allerlei andere soorten groen? Dan zit je goed bij Westwing. Als je bijvoorbeeld zoekt naar informatie over het snoeien van jouw beukenhaag of buxus, of over het snoeien van kamperfoelie, pampasgras, pluimhortensia’s, passiebloemen, rododendrons, verbena, of laurier dan zal je vinden wat je zoekt door te scrollen op onze website.

Wil je weten hoe je een fruitboom zoals een perenboom, appelboom, een druif of een frambozenstruik snoeit? Ook dan kun je bij Westwing diverse tips en tricks vinden waarmee je direct aan de slag kunt. Ontdek al onze artikelen binnen het onderwerp snoeien.

Veel plezier met je coniferen snoeien en veel succes en op naar een perfect onderhouden, bloeiende buitenruimte!

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een prachtige binnen- en buitenruimte!