Druiven snoeien in je tuin

Heerlijk, druiven uit eigen tuin… Maar voor het zo ver is, zijn er een aantal belangrijke stappen te nemen. Een druif, Vitis, moet bijvoorbeeld twee keer per jaar gesnoeid worden. Als jij een ruime oogst van je druif wil, dan is het belangrijk om je druif op de juiste manier te snoeien. Ga jij je druiven snoeien? Lees dan gauw verder en ontdek hoe je dat het beste kunt doen.

Snoeien, hoe doe je dat?

Snoeien is geen moeilijke klus, maar je moet wél even weten hoe je dat aanpakt bij jouw plant of boom. Het is een van de belangrijkste activiteiten als het om onderhoud van je tuin gaat. Elke boom, haag, struik, plant of bloem heeft een eigen snoeimethode. Verdiep je vooraf dus goed in de snoeiwijze van jouw plant of boom. In dit artikel lees je alles over het snoeien van de druif.

Druiven snoeien

Alle heesters en bomen moeten gesnoeid worden. Een druif dus ook. En druiven snoeien gebeurt altijd vroeg in de winter, wanneer het niet vriest en droog is. Dat is belangrijk omdat er dan geen sap uit de snijwonden van de druivenplant komt. Snoei je hem te laat dan kan hij gaan ‘bloeden’, en komt er dus sap uit de snijwonden. Pas als de plant nieuwe bladeren krijgt, stopt dit bloeden weer. De takken of twijgen van een druif kun je tot 5 a 7 centimeter snoeien.

In principe bestaat het snoeien van een druif jaarlijks uit een wintersnoei (vroeg in de winter) en een zomersnoei. Het snoeien van een druif gebeurt in etappes van jaren. Wij maakten een stappenplan voor de verschillende snoeijaren van de druif.

Druiven snoeien: wintersnoei

De wintersnoei of najaarssnoei draait om de vorm van de druivenplant én deze snoei stimuleert de vruchtbaarheid. Snoei de druif voor de kortste dag van het jaar. Voor 21 december. Dan is de plant en de sapstroom van de plant volledig tot rust. Je snoeit de takken die trossen hebben gehad tot twee gezonde knoppen.

Druiven snoeien: zomersnoei

In de zomer doe je een rijpingssnoei. Je snoeit blad en nieuwe scheuten weg zodat er meer energie gaat naar de trossen. Vruchten komen op de zijscheuten van de takken die het jaar daarvoor gevormd zijn. Kort eenjarige scheuten in. Kort zijscheuten in en maak leggers boven of naast elkaar met een tussenafstand van 40 centimeter.

Stappenplan druiven snoeien

Omdat de druif groeit in etappes en het snoeien daarmee dus ook, hebben wij een helder stappenplan opgesteld voor het snoeien van de druif in de eerste drie jaren.

  • Jaar 1 – Het beste kun je de druif planten in de winter of het voorjaar. De eerste snoei gebeurt vervolgens direct. Snoei de druif dan op 3 knoppen boven de grond. De plant zal dan rond mei gaan uitlopen. Snoei de druif dan opnieuw. Laat de bovenste scheut zitten, dan kan deze doorgroeien en wordt de hoofdstam. De hoofdstap kun je het beste een beetje begeleiden of vastbinden, zodat hij niet beschadigd. De overige scheuten kun je weghalen.
  • Jaar 2 – Uit de jonge hoofdstap zullen verschillende knoppen/ogen komen in het tweede jaar. De sterke scheuten die vanuit de top komen, dien je ook aan te binden om ze te ondersteunen. Zijscheuten kun je weghalen, tot op het eerste blad. Zijscheuten, ook wel dieven genoemd, zijn de takken die in de oksels van de bladeren opzij groeien. Ook scheuten die onderuit de stam groeien moeten direct verwijderd worden. In de winter snoei je opnieuw. De nieuwe takken kun je tot één meter terugsnoeien. Je kunt één tak daarvan als horizontale legger bevestigen als verlenging van de stam aan de draden.
  • Jaar 3 – In het derde jaar ga je de eerste trossen met bloemen zien. Het is jammer, maar wel belangrijk om die trossen, de meeste, direct te verwijderen. Hierdoor zullen de druiventrossen nóg beter gaan groeien. Wil je graag een plant creëren met meerdere levels, dan kun je in dit jaar ook zogenaamde ‘leggers’ gaan vormen. Dat doe je door van de uitgelopen knoppen/ogen er drie te behouden. Deze leidt je vervolgens opzij.

Hoe druiven snoeien?

Het snoeien van een druif doe je met een schone, scherpe snoeischaar. Het is heel belangrijk om een schone schaar te gebruiken om te voorkomen dat er schimmels en bacteriën overgedragen worden op de plant.

Overig onderhoud van de druif

Naast snoeien, zijn er nog enkele stappen die je kunt nemen in het onderhouden van je druivenplant. Hieronder vallen het krenten, dieven en toppen van de plant.

Krenten

Om sappige, knapperige, grote druiven te kunnen plukken zal je je druivenplant in augustus moeten uitdunnen, ook wel krenten genoemd. Knip hiervoor eerst met een snoeischaar de kleine, naar binnen groeiende bessen weg. Dat doe je wanneer ze zo groot zijn als een erwt. Zorg er hierbij voor dat je het gehele steeltje van de bes weghaalt. Anders kan er rot optreden. De overgebleven bessen moeten goed loshangen en elkaar niet raken. Zorg ervoor dat de bessen niet in contact komen met zweetvingers of haren. Hierdoor kan de schil van de vrucht verkurken.

Dieven

Snoei elk jaar de dieven in mei. Dat is belangrijk en hier wordt je plant sterker van. Knip de scheuten die onderaan de twijgen zitten weg tot je twee bladeren overhoudt. Ook verwijder je scheuten in de oksels van de scheuten wanneer ze een lengte van zo’n 10 centimeter bereikt hebben. Het beste kun je niet alles in een keer weghalen, maar ze om en om verwijderen. Op die manier voorkom je dat de groei stilvalt.

Toppen

Het toppen van de scheuten doen we in augustus. In het eerste jaar top je de hoofdscheut bovenaan tot drie bladeren. De zijscheuten top je ook op maximaal drie bladeren. In het tweede jaar top je de hoofdscheut tot 250 centimeter. De zijscheuten top je opnieuw op maximaal drie bladeren. In het derde jaar kun je half augustus de hoofdscheut opnieuw toppen tot 250 centimeter. De scheuten die trossen dragen, kun je inkorten tot vijf bladeren voorbij de laatste druiventros. Zo houd je dus één tros over.

Blad wegknippen

Het is belangrijk om regelmatig bladeren te verwijderen. Druiven hebben namelijk behoorlijk wat zon nodig om goed te kunnen groeien en rijpen. In augustus doen we dat. In die maand worden de bladeren namelijk groot en ze kunnen dan over de trossen heen gaan hangen.

Tip

Voor lekkere druiven, moet je niet te veel druiventrossen laten ontwikkelen. Dan gaat er meer energie naar minder trossen.

Ga je jouw tuin snoeien? Je druif zal er na het toepassen van de tips in dit artikel wel weer netjes bij staan. Lees vervolgens ook onze artikelen over het snoeien van andere struiken, hagen, bloemen en bomen. Als je informatie zoekt over het snoeien van een fruitboom, bijvoorbeeld een appelboom, perenboom of een frambozenstruik, dan kun je bij Westwing ook veel tips vinden.

Ben je nog opzoek naar leuke plantenpotten of andere tuinbenodigdheden registreer je dan bij Westwing en mis geen enkele deal.