Verse bloemen in transparante vaas

Hortensia’s, we kennen ze allemaal wel. Deze mooie plant met prachtige bloemen komt veel voor in Nederland. Tuinen, maar ook balkons en dakterrassen staan er vol mee. De hortensia is er in allerlei soorten en is heel eenvoudig te onderhouden. Wat het belangrijkst is? De hortensia snoeien. Omdat elk soort struik, plant en boom zijn eigen snoeimethoden heeft, raden wij je aan je eerst te verdiepen in het snoeien van je hortensia. Ontdek alles over wanneer je de hortensia het beste kunt snoeien, met welk gereedschap én hoe precies.

Meer over de hortensia

De hortensia is een struik. De winterharde struik is niet alleen mooi. Hij is ook lekker sterk, kan tegen een stootje, is niet gevoelig voor ziektes en bloeit lang. De hortensia staat meestal wel een half jaar aaneengesloten in bloei! Daar komt nog bij dat de hortensia heel weinig onderhoud nodig heeft, wel blijft de hortensia lang mooi wanneer je hem goed verzorgt. Het enige dat belangrijk is, is dat de plant genoeg water krijgt én dat je deze op de juiste manier snoeit. Hortensia’s komen voor in diverse kleuren; donkerrood, wit, blauw, paars, roze, roodpaars, violet.

Soorten hortensia’s

 1. Boerenhortensia

  De boerenhortensia, ook wel Hydrangea macrophylla genoemd, is de meest bekende. Deze soort is te herkennen aan de grote bolvormige bloemen. Dit is een meerjarige hortensia die bloeit op de knoppen die de plant het jaar daarvoor aangemaakt heeft.
 2. Pluimhortensia

  De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) is een hortensia die bestaan in diverse soorten. Deze plant heeft puntiger bloemen, waardoor hij ook wel ‘schapenkophortensia’ genoemd wordt. Pluimhortensia’s bloeien op nieuwe knoppen.
 3. Klimhortensia’s

  Klimhortensia’s zijn klimplanten met grote bloemen. De Hydrangea anomale ssp. Petiolaris is prachtig tegen een muur of schutting. Deze soort is een bloeier op overjarig hout.
 4. Eikenbladhortensia

  De eikenbladhortensia, Hydrangea quercifolia, heeft bladeren die op eikenblad lijken. In de herfst worden de bladeren prachtig rood. Deze hortensia bloeit op oude knoppen.
 5. Amerikaanse hortensia

  Amerikaanse hortensia (Hydrangea arborescens), waaronder hortensia Annabelle kun je herkennen aan de grote witte bloemen. Soms zijn de bloemen wel 75 centimeter in doorsnee. Hortensia Annabelle bloeit op nieuwe knoppen.
 6. Boomhortensia’s

  Boomhortensia’s, Hydrangea aspera) worden lekker hoog, soms wel vier meter en hebben schermbloemen. Deze hortensia bloeit op oude knoppen, knoppen die het jaar daarvoor zijn aangelegd.

Snoeien hortensia

Naast voldoende water geven, is het verstandig om de hortensia op de juiste manier te snoeien. Gebruik voor het snoeien een snoeischaar. Maar in welke maand kun je de hortensia snoeien? Ga eerst na welke soort jij hebt. Grofweg zijn hortensia’s in twee groepen te verdelen. Bloeiers die bloeien op oude knoppen, ze krijgen bloemen op ‘overjarig hout’ en bloeiers die bloeien op nieuwe knoppen, deze bloeien op eenjarig hout. Wanneer snoeien? Dat lees je hieronder.

Bloeiers op oude knoppen

Bij bloeiers die bloeien op oude knoppen – boerenhortensia’s, eikenbladhortensia’s, klimhortensia’s – kun je aanhouden dat na de winter de uitgebloeide bloemen weggeknipt kunnen worden. Je knipt ze dan af vlak boven de bovenste gezonde knoppen. Je kunt ze eventueel ook voor de winter en dus na de bloei, afknippen. Knip ze niet in het voorjaar af, dan zullen ze niet goed gaan bloeien. In het voorjaar kun je wel wat oude hoge of hangende takken afknippen tot de grond. Op die manier kan de struik verjongen.

Als je de plant wilt verkleinen, zou je ervoor kunnen kiezen om het ene jaar de ene helft van de takken af te knippen en het volgende jaar de andere helft. Je zal dan uiteraard geen bloemen krijgen aan de gesnoeide delen. Indien er sprake is van late nachtvorst, kan het verstandig zijn deze soorten te beschermen tegen de kou. Zo voorkom je dat bloemknoppen bevriezen. Klimhortensia’s kun je het beste na de bloei snoeien, laat daarbij wel een deel van de jonge twijgen zitten.

Bloeiers op nieuwe knoppen

Bij de categorie hortensia’s die bloeien op nieuwe knoppen, horen o.a. de Hortensia Annabelle en pluimhortensia’s. Deze hortensia’s bloeien op eenjarig hout, op takken die vanaf het voorjaar gevormd worden en bloeien dus door na het snoeien. Deze planten kun je jaarlijks in het vroege voorjaar tot wel vijftien centimeter boven de grond klein maken. Hij zal dan in hetzelfde jaar weer (en extra vol) bloeien.

Dan zal je een compacte plant krijgen. Als je de plant groter wilt laten worden kun je het beste alleen de bloemen eraf knippen. Annabelle kan wat grover gesnoeid worden. Dat zorgt voor mooie, volle, grote bloemen. In het najaar hoef je deze soorten niet te snoeien. Oude bloemen kunnen de plant namelijk beschermen tegen vorst.

Nieuwe hortensia’s

Tegenwoordig zijn er nog een aantal nieuwe soorten die weer hun eigen snoeiregels hebben. Dit zijn o.a. de Forever & Ever hortensia’s en de Endless summer hortensia’s. Ze bloeien zowel op eenjarig hout als op overjarig hout. Wanneer kun je deze hortensia snoeien? Deze soorten kun je in het voorjaar snoeien. Je kunt er ook voor kiezen ze niet te snoeien, maar alleen de oude bloemen te verwijderen. Dan snoeien ze hetzelfde jaar weer.

De hortensia verjongen door snoeien

Je kunt je hortensia ook verjongen door deze te snoeien. Bijvoorbeeld dichtgegroeide struiken van boerenhortensia’s kun je verjongen door ze te snoeien. Dat doe je door enkele oude takken volledig te verwijderen. Dat betekent dus; snoeien tot op de grond. Jonge takken laat je zitten, een paar gezonde takken kun je iets hoger afknippen. Dat dit vlak boven een knop die naar buiten wijst. Zo houd je een aantal jongere takken over. Zorg ervoor dat je de overblijvende jonge takken mooi zijn verdeeld over de struik. Houd er rekening mee dat de gesnoeide takken dat jaar niet bloeien. Het jaar daarna wel weer.

Wil jij je groene vingers laten wapperen en aan de slag met het snoeien van je tuin? Lees ook alles over bomen snoeien, rozen snoeien, lavendel snoeien, vlinderstruiken snoeien en olijfboom snoeien. Zoek je naar informatie over het snoeien van je appelboom, perenboom of frambozenstruik? Ook de beukenhaag, taxus, buxus, rhodondendron, vijg, plataan en kamperfoelie kunnen een goede snoeibeurt gebruiken. Nog niet gevonden wat je zoekt? Ook over het snoeien van de hebe, sering, laurier, druif, blauwe regen, catalpa, conifeer, leilinde, verbena, pampasgras, passiebloem en clematis hebben wij artikelen geschreven. Door al jouw struiken, bomen en planten op de juiste manier te snoeien ziet jouw buitenruimte er tiptop verzorgd uit!

Ben je nog opzoek naar leuke plantenpotten of andere tuinbenodigdheden registreer je dan bij Westwing en mis geen enkele deal.