laurier close up titel

Laurier (Prunus laurocerasus) wordt vaak geplant als haag. De laurierhaag wordt dan gevormd door laurierkers. Niet te verwarren met echte laurier. De groene struik is het hele jaar vol met blad, een mooie sfeermaker voor je tuin. Maar hoe onderhoud je jouw laurierstruik nu goed? Omdat elke boom op een andere manier onderhouden én gesnoeid dient te worden, is het verstandig om je vooraf goed in te lezen. Hoe je laurier het beste kunt snoeien lees je hier!

Snoeien

Een fijne buitenruimte in de vorm van een dakterras, balkon of tuin is erg leuk, maar vraagt ook om onderhoud! Als je dan ook nog gezegend bent met een stel groene vingers, dan zit je helemaal goed. Wanneer je kiest voor een bloemrijke tuin met veel planten, struiken, bomen, hagen en bloemen, dan is het absolute noodzaak om deze buitenruimte goed te onderhouden.

Snoeien is een van de belangrijkste stappen die je enkele keren per jaar moet nemen in het onderhouden van je tuin. Zeker als je een haag wilt bijhouden. Maar hoe doe je dat snoeien dan precies? Wanneer snoei je wat? Omdat de snoeiwijze voor elke soort plant, haag, boom of struik weer anders is, moet je je goed verdiepen in de snoeimethode die geschikt is voor de soorten de jouw tuin sieren.

Over laurier

Laurierkers is een wintergroene struik, afkomstig uit het Middellandse zee gebied. De glanzende bladeren zijn prachtig en de plant, een heester, is zeer geliefd als haag. De struik kan wel 4 meter hoog worden en laurierkers groeit snel én is bijzonder sterk. Met de juiste verzorging en snoeiwijze, zal je al snel een dichte, groene haag creëren. De laurierkers is familie van de Japanse sierkers, maar heeft minder opvallende (maar wel zeer decoratieve) witte bloemen die heerlijk geuren.

Deze plant, ook wel Hollandse laurier genoemd, is weldegelijk iets anders dan echte laurier, met de Latijnse naam Laurus nobilis en de wetenschappelijke naam Prunus laurocerasus. Laurierkers heeft witte bloemen in trosjes. Na de bloei rijpen er besjes aan de plant. Snoei je de plant veel, zoals waarschijnlijk het geval is wanneer je een laurierkers in de vorm van een haag hebt, dan komen er meestal geen bloemen aan de plant.

Soorten laurierkers

Er bestaat diverse soorten laurierkers.

 1. Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’

  De Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ komt het meest voor en is zeer geschikt voor het maken van een haag.
 2. Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

  De Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ heeft spitsere bladeren en groeit meer omhoog. Hierdoor is deze variant beter geschikt als smalle haag.
 3. Prunus laurocerasus ‘Herbergii’

  De Prunus laurocerasus ‘Herbergii’ heeft ook smallere, frisgroene bladeren en groeit ook meer omhoog.
 4. Prunus laurocerasus ‘Reynvaanni’

  De Prunus laurocerasus ‘Reynvaanni’ heeft langwerpige, glanzende bladeren en witte bloemen in trossen. Deze vormt een dichte struik die zeer geschikt is als haag.
 5. Portugese laurier (Prunus lusitanica)

  Portugese laurier (Prunus lusitanica) heeft kleinere bladeren dan de Prunus laurocerasus en de bladeren zijn donkerder.

Laurier snoeien

De laurier kun je het beste snoeien in het voorjaar. Dat wil zeggen tussen maart en april. Vervolgens geef je hem ergens tussen augustus en september een tweede snoeibeurt. Wil je graag een strakke haag, dan is twee keer snoeien noodzakelijk. Als je liever een lossere, speelse haag wenst, is een keer per jaar snoeien voldoende.

 • Voorjaarssnoei net voor de takken uit gaan lopen. Je mag de laurier nu flink inkorten. Hij groeit altijd weer uit, ook op het kale hout. Je knipt bovendien dode takken weg en verwijderd takken met bruine bladeren. Dikkere takken kun je weghalen met een zaagje. Hierna zullen de nieuwe bladeren al snel de snoeiwonden van de voorjaarssnoei bedekken. Zorg ervoor dat je de laurierhaag aan de onderzijde 10 centimeter breder houdt dan aan de bovenkant. Op die manier kunnen ook de onderste delen en bladeren zonlicht vangen.
 • Nazomersnoei in de nazomer wanneer er nieuwe scheuten aan de takken zijn gegroeid. Knip in september de haag bij. Zo zal hij goed voorbereid de winter in gaan.

Hoe je laurier snoeien

De laurierkers snoeien doe je het beste met een snoeischaar. De laurierhaag heeft vrij grote bladeren en het is dus van belang om ervoor te zorgen dat de bladeren niet beschadigen. Met een scherpe snoeischaar voorkom je dit. Knip altijd vlak boven een blad of jonge scheut. Indien je een grote haag bijwerkt, kun je ook goed een manuele of elektrische heggenschaar gebruiken. Het snoeien met een snoeischaar kost dan wellicht wat veel tijd.

Houd aan de bovenzijde en aan de zijkanten een rechte lijn aan om een strakke haag te creëren. Je knipt vervolgens alle uitstekende takken weg. Ook bij een haag die net geplant is knip je direct de bovenste topjes af. Dat stimuleert de groei en vertakking. Hierdoor wordt de haag mooi vol en dicht.

Tip: Als je graag bloemen wilt in de laurierstruik kun je het beste maar een keer per jaar snoeien. Snoei alleen in juni, na de bloei. Dan zal hij genoeg tijd hebben om te herstellen en zal hij het volgende jaar opnieuw bloeien.

Ben je gek op tuinieren? Dan is het onderhouden van je tuin geen probleem voor jou. Wellicht kun je nog wel wat hulp gebruiken? Na het lezen van dit artikel staat de laurier in jouw tuin er ongetwijfeld weer netjes bij. Nu is het tijd om de andere struiken, planten en bomen in je tuin onder handen te nemen!

Wil je meer weten of het snoeien van allerlei andere soorten groen? Dan zit je goed bij Westwing. Als je bijvoorbeeld informatie zoekt over het snoeien van jouw beukenhaag, taxus, of buxus, of hulp nodig hebt bij het snoeien van kamperfoelie, rododendrons, pampasgras, passiebloemen, pluimhortensia’s of verbena, dan zal je vinden wat je zoekt door te scrollen op onze website. Wil je weten hoe je een fruitboom – een perenboom, appelboom, een druif of een frambozenstruik snoeit? Ook dan kun je bij Westwing heel veel tips en tricks vinden waarmee je direct aan de slag kunt.

Ontdek al onze artikelen met betrekking tot het onderwerp snoeien. Veel plezier met je laurier snoeien en veel succes en op naar jouw perfect onderhouden, bloeiende buitenruimte!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!