Gezellige hoek met stadstuinieren en een lavendelpot

Wie een tuin of buitenruimte heeft, heeft bewust of onbewust een keuze gemaakt voor bepaalde planten, bloemen en kruiden. Lavendel is zo’n prachtige plant die van veel tuinen onderdeel uitmaakt. En wij snappen wel waarom! Lavendel zorgt voor een mediterrane sfeer, heeft een heerlijke geur, decoratieve paarse bloemen en grijsgroene bladeren én is bovendien niet moeilijk te onderhouden. Het enige dat belangrijk is bij lavendel snoeien, is dat je het goed snoeit. Wanneer je moet snoeien en hoe je dat doet lees je hier!

Soorten lavendel

Er zijn verschillende soorten lavendel. Wel 25 pure soorten en 150 soorten met kruisingen erbij geteld. De voor Nederlandse tuinen bekendste en beste soort is de Lavandula angustifolia en op de tweede plaats staat de Lavendula Stoechas (ook wel kuiflavendel genoemd). In tuincentra vind je vaak de Lavandula x intermedia, maar die worden sneller groot en kaal vanbinnen. Lavendula angustifolia is dus een betere optie.

Tips voor Lavendel

Zorg er altijd voor dat je lavendel op de juiste plek in de tuin zet. Lavendel staat het liefst op een zonnige plek in droge kalkrijke grond. Lavendelplanten kunnen het hele jaar door geplant worden, met als voorkeur het voor- of najaar. Wanneer er geen vorst in de grond zit. Lavendel is een vaste plant die eenvoudig gecombineerd kan worden met andere tuinplanten en heesters zoals rozen, vlinderstruiken en hortensia’s.

Tip

Lavendel lokt bijen, hommels en vlinders naar jouw tuin!

Waarom lavendel snoeien?

Elke boom, plant of struik wordt op een andere manier en op een ander moment gesnoeid. Lavendel snoei je om verschillende redenen. Door de lavendelstruik regelmatig – 2 keer per jaar – te snoeien blijft de struik compact.

Lavendel snoeien: hoe doe je dat?

  1. Gebruik voor het snoeien altijd een vlijmscherpe snoeischaar. Als je lavendelstruik groot is, kun je het beste een heggenschaar gebruiken.
  2. Snoei lavendel nooit te ver. Snoei bijvoorbeeld nooit lager dan waar nog nieuwe scheuten aan de tak zitten. Snoei je te ver dan heb je kans dat de plant daarna niet meer uitloopt. Je kunt aanhouden dat je altijd zorgt dat er een klein groen toefje aan de struik moet achterblijven. Dan kun je er zeker van zijn dat de plant opnieuw zal gaan groeien.
  3. Je snoeit je lavendelplant het beste twee keer per jaar.
  4. Na de ergste kou, voor de bloei – laten we zeggen begin april – is het verstandig je lavendelplant flink te snoeien. Snoei de plant met een heggenschaar of snoeischaar ongeveer een derde terug. Dan houd je zo’n tien tot vijftien centimeter boven de grond over. Zorg er wel voor dat je altijd boven de nieuwe, groene scheuten blijft en snoei dus niet tot in het kale gedeelte. Dit wordt de hoofdsnoei genoemd.
  5. In het najaar, uiterlijk in september, na de bloei, snoei je je lavendelplant opnieuw. Geef hem dan een kleine snoeibeurt om de plant netjes te maken. Deze snoeibeurt noem je ook wel een vormsnoei. Uitgebloeide bloemen worden weggeknipt en door een klein gedeelte van het groen aan de bovenzijde mee te nemen krijgt je plant weer vorm.

Jonge lavendel snoeien

Ook jonge lavendelplanten die je net geplant hebt, kun je snoeien. Dit wordt dan ook wel ‘toppen’ genoemd. Top je jonge lavendelplanten twee of drie keer per jaar. Dat doe je door de vers gevormde topjes af te knippen. Dit zorgt er weliswaar voor dat de plant wat later zal bloeien, maar hierdoor kun je wel langer plezier hebben van je lavendelplant. Ook wordt een plant hierdoor sterker en minder snel kaal aan de onderzijde. Even geduld hebben dus totdat de mooie kleuren en geuren zich zullen laten zien!

Oudere lavendel snoeien

Oudere lavendelplanten hebben het ook nodig om regelmatig gesnoeid te worden. Je topt ze in het voorjaar en wanneer er nieuwe scheuten te zien zijn, meestal is dat zo eind april, kun je de topjes van de nieuwe scheuten afknippen.

Tip

De afgeknipte stukjes van de lavendelplant hoef je niet weg te gooien! Laat het drogen, stop ze in een zakje en leg ze bijvoorbeeld in de linnenkast voor een heerlijke geur. Je kunt ook een krans, kussen of ander decoratief voorwerp maken van de restjes lavendel.

Lavendel redden?

Ben je bang dat jouw lavendelplant zijn beste tijd gehad heeft? Als je vergeet lavendel te snoeien, kan het struikje kaal worden en ‘verhouten’. Voordat je deze zomaar verwijdert, is het verstandig om even te kijken in het hart van de plant of daar nog nieuwe scheuten te ontdekken zijn. Is dat het geval, dan knip je de verhouten gedeeltes weg zodat de nieuwe scheuten zonlicht kunnen vangen. Soms kun je op die manier jouw lavendelplant nog een tweede leven geven!

Als je je buitenruimte graag goed onderhoudt, kun je deze het beste netjes snoeien. Maar je kunt niet zomaar alles in een keer kort maken. Elke plant of boom en elke struik of haag heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing. Ook als het op snoeien aankomt. Wil je meer lezen over het snoeien van bomen zoals vijgen, catalpa, leilinde, olijfbomen, platanen, of coniferen? Of zoek je naar informatie over het snoeien van beukenhagen, buxus en taxus? In onze artikelen met betrekking tot het onderwerpen ‘snoeien’ lees je hier alles over.

Ben je geïnteresseerd in het snoeien van blauwe regens, hebe, clematis, seringen en kamperfoelie? Of wil je graag alles weten over het snoeien van pluimhortensia’s, passiebloemen, rhodondendron’s, pampasgras, verbena of laurier? Ook hierover lees je alles in onze artikelen. Wil je je appelboom, perenboom, druif of frambozenplant onder handen nemen? Onze experts leren je hoe je al deze planten en bomen snoeit. Ben je nog opzoek naar leuke plantenpotten of andere tuinbenodigdheden registreer je dan bij Westwing en mis geen enkele deal.