Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Struiken en bomen in de tuin

Olijfbomen (Olea Europea) zijn afkomstig uit Azië. Het is een van de oudste bomen ter wereld. Olijfbomen zien we vooral veel in het Middellandse zee gebied. Olijven zijn zogenaamde productiebomen. Met voldoende warmte en licht zal een olijfboom heerlijke olijven produceren. Heb jij een olijfboom in de tuin? Dan kan het handig zijn om wat informatie in te winnen over het snoeien van de olijfboom. Moet je een olijfboom snoeien? En hoe doe je dat dan? Hierover lees je alles in dit artikel!

Snoeien

Wie een buitenruimte heeft, een dakterras, balkon of tuin, wordt omringd door een mooie combinatie van hagen, bomen, bloemen, planten en struiken. Dat is natuurlijk geweldig, maar het is heel belangrijk om zo’n weelderige buitenruimte goed te onderhouden. Snoeien is een van de belangrijkste dingen als het om onderhoud gaat. Elke boom, struik en plant heeft een eigen snoeimethode. Dus is het belangrijk om je vooraf goed te verdiepen in de snoeiwijze van jouw plant of boom.

In onze handleidingen over het snoeien van bomen lees je alles over het snoeien van een catalpa, leilinde, conifeer, plataan, hebe of vijg. Ook over het snoeien van seringen, clematis, rozen, hortensia’s, lavendel, blauwe regens en vlinderstruiken vind je veel informatie. In dit artikel lees je alles over het snoeien van de olijfboom.

Meer over olijfbomen

Olijfbomen zijn productiebomen die olijven produceren. Om dat voor elkaar te krijgen hebben ze licht en warmte nodig én moeten ze regelmatig gesnoeid worden. Olijfbomen kunnen niet goed tegen veel vocht en kou. In Nederland zullen olijfbomen dus niet veel olijven maken. Wel zijn de bomen, knotwilgen, mooie bomen om te zien. Ze hebben mooie bloemen met kleine ronde pluimen. Olijfbomen bloeien op 2-jarig hout.

In de winter moet de olijfboom beschermd worden tegen de kou door hem bijvoorbeeld in een warme kas te zetten. Een olijfboom kan heel oud worden als je deze op de juiste wijze snoeit. Het zijn echte overlevers. Ze kunnen dus best tegen een koele temperatuur.

Onderhoud van de olijfboom

Olijfbomen worden verkocht als struiken, bolletjes, kleine planten maar ook grotere, halfstammen of als echte bomen. Ze kunnen in een pot staan, op het terras, dakterras of balkon, maar olijfbomen kunnen ook in de tuin staan. Zorg ervoor dat je een goede standplaats kiest. Gericht op het zuiden, in de volle zon, beschut door muren, planten of hagen. Scherm de boom het liefst af van wind en tocht. Staat hij in een pot, dan dien je de olijfboom elke 3 tot 4 jaar te verpotten naar een grotere pot. Een olijfboom in pot is gevoeliger voor vorst. De wortels kunnen namelijk gemakkelijk bevriezen.

Een olijfboom kan niet tegen te veel vocht, maar heeft best wat vocht nodig. Tijdens de eerste groeispurt in het voorjaar en bij de tweede in september is het verstandig de boom flink water te geven wanneer het niet regent. Planten in pot hebben nog wat meer water nodig dan planten in de volle grond. In de winter gaat een olijfboom in rust en legt reservevoorraden aan.

Olijfboom snoeien

Hoe moet je een olijfboom dan eigenlijk snoeien? Dat is niet moeilijk. Je snoeit de boom in elk geval na de winter. Tussen maart en april. Op die manier zal de olijfboom massaal uitlopen op de blijvende takken. Hij krijgt dan frisse, jonge bladeren met een blauwgrijze kleur. Voor een olijfboom geldt; snoeien doet groeien. Dus snoei gerust veel. Zelfs als je te veel snoeit, zal de boom een paar maanden later opnieuw terug groeien. Een olijfboom die goed gesnoeid is, heeft alleen horizontale takken met dichtbij de stam geen zijtakken. Ze zijn vaak plat aan de bovenzijde.

Olijfboom snoeien in 8 stappen

  1. Na de winter kijk je de boom na op dode takken. Al dit dode hout snoei je weg.
  2. Als je boom in een kas heeft gestaan tijdens de koude wintermaanden, kan een olijfboom meer kans hebben op schildluis. Het is belangrijk om na te gaan of jouw olijfboom schildluis heeft. Bestrijd de luis.
  3. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hart van de olijfboom licht krijgt. Takken die naar binnen groeien kun je het beste verwijderen. Als een olijfboom wordt verkocht als knotwilg, heeft deze vaak een ronde vorm met veel scheuten. Hierdoor krijgen de binnenste takken weinig licht. Laat je de takken eerst uitgroeien, dan kun je ze later snoeien.
  4. Verticale takken snoei je ook weg. De boom moet immers plat worden aan de bovenkant.
  5. Horizontale takken kun je behouden, deze geven de boom het herkenbare uiterlijk van een typische olijfboom.
  6. Lange takken die doorbuigen kun je inkorten vanaf de buitenkant. Kijk altijd goed naar de vorm van je boom.
  7. Je snoeit op bovenstaande manier ongeveer 1/3 van de kroon weg.
  8. In de zomer groeien er meestal scheuten onderaan de stam. Ook deze kun je weghalen.

Tip

Geef je olijfboom na het snoeien mest. Er bestaat speciale mest voor kuipplanten.

Nu weet je alles over hoe je jouw olijfboom moet snoeien. Snoei je je olijfboom niet, dan zullen de twijgen lang en dun uitgroeien. Zonde, want de olijfboom kan zo mooi zijn! Bovendien zal hij beter, mooier en sneller groeien wanneer je de olijfboom goed snoeit.

Ben je op zoek naar informatie over het snoeien van een ander soort haag, plant of boom? Ook dan zit je bij Westwing goed. Als je zoekt naar informatie over het snoeien van fruitbomen, appelbomen, perenbomen, een druif of een frambozenstruik, dan kun je bij Westwing veel tips vinden. Wil je jouw beukenhaag, taxus of buxus een snoeibeurt geven? Of je nu informatie zoekt over het snoeien van kamperfoelie, passiebloemen, pluimhortensia’s, pampasgras, verbena, rododendrons of laurier; je leest er alles over in onze artikelen over het onderwerp snoeien.

Ben je nog opzoek naar leuke plantenpotten of andere tuinbenodigdheden registreer je dan bij Westwing en mis geen enkele deal.