Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
passiebloem close up paarse open blad in bloei

Een huis mét tuin is voor veel mensen een droom. Want zo’n eigen plekje onder de zon geeft je de ruimte om in alle rust van de zomer te genieten én om je eigen paradijs aan te leggen. Wat voor je interieur geldt, geldt ook voor je tuin: door het goed te verzorgen en onderhouden, geniet je er maximaal van. Het is daarom belangrijk dat je de planten en bloemen in je tuin genoeg water geeft en dat je ze op het juiste moment snoeit. Bij Westwing geven we je tips over het verzorgen van je tuin. In dit artikel vertellen we je alles over het snoeien van de passiebloem.

Over de passiebloem

Wil jij je tuin een tropisch tintje geven? Dan is de passiebloem een echte musthave. Deze tropische klimplant geeft prachtige bloemen waarmee jouw tuin een unieke uitstraling krijgt. De passiflora, ofwel passiebloem, is verkrijgbaar in ruim vijfhonderd verschillende soorten.

Een geliefde soort is de passiflora caerulea, de blauwe passiebloem, een blauw-witte bloem met Zuid-Amerikaanse roots. Deze kan je als kamerplant, maar ook als tuinplant gebruiken. In de tuin staat hij het liefst op een zonnige plek waar hij tegen een muur, schutting of hek naar boven kan klimmen.

Een passiebloem bloeit lang – van circa juni tot november – en heel uitbundig. Wanneer je de bloem niet snoeit, gaat hij zijn eigen weg. Om dit te voorkomen én om de passiebloem gezond te houden, leggen we je hieronder uit wanneer en hoe je de passiebloem moet snoeien.

Pssst… de vlinderstruik is ook zo’n mooie toevoeging aan je tropische tuin.

Passiebloem verzorgen

De passiebloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Daar waar de zon altijd schijnt. Dankzij de milde winters en warme zomers van het afgelopen jaar, voelt de passiebloem zich inmiddels ook thuis in Nederland. Toch blijft het wel een gevoelige bloem als het gaat om kou en regen. Te lage temperaturen of te veel water/regen, vindt de passiebloem niet prettig. Je moet deze bloem dus met liefde behandelen om er zo lang mogelijk van te genieten.

In de zomer geniet de passiebloem graag volop van de zon, maar die zon zorgt er wel voor dat hij veel water nodig heeft. In de winter heeft hij liever geen natte voeten, geef ‘m daarom zo min mogelijk water maar voorkom ook dat hij droog komt te staan. Het is belangrijk dat de grond het water makkelijk kan afvoeren, een goed doorlatende grond noem je dat.

Door zand toe te voegen aan de tuinaarde, vloeit water makkelijker weg. Wanneer je de passiebloem in een pot zet, kan je het best kiezen voor een pot met gaten aan de onderkant zodat overtollig vocht weg kan lopen.

Passiebloem snoeien: wanneer en hoe

De passiebloem kan je zowel in de vaste grond planten als in een pot. In de vaste grond blijven de wortels beter beschermd tegen vorst. Wanneer je de passiebloem in een pot hebt staan, raden we aan om ‘m voor het begin van de winter binnen te zetten óf dik in te pakken met bubbeltjesplastic of vliesdoek.

In de vaste grond kan je de passiebloem uiteraard laten staan, zorg er wel voor dat de bloem beschut staat en pak ‘m eventueel in met vliesdoek. Een passiebloem snoeien doe je het best in april-mei, wanneer de nachtvorst voorbij is.

Benodigdheden:

 • Snoeischaar
 • Mest

Of jouw passiebloem nu in de volle grond staat of in een pot, het beste is het om ‘m in april-mei te snoeien. Een passiebloem snoeien doe je als volgt:

 1. Dode takken verwijderen

  Gebruik een scherpe snoeischaar om de oude, dode takken af te knippen.

 2. Overtollige takken verwijderen

  Knip eventueel de overtollige takken een stukje korter om te voorkomen dat de passiebloem te ver uitdijt.

 3. Bemesten

  Geef de passiebloem voor het bloeiseizoen extra voeding door ‘m van nieuwe mest te voorzien.

Wanneer je de passiebloem in de vaste grond hebt staan, is het belangrijk om de gezonde takken te begeleiden lang de schutting, muur of het hek. Hiervoor kan je binddraad gebruiken. Hiermee zorg je ervoor dat deze klimplant gelijkmatig de hele schutting of muur bedekt.

Overige verzorgingstips

Nog een paar tips om langer van je passiebloem te genieten:

 • Gebruik in de winter geen mest en geef de passiebloem minimaal water om te voorkomen dat de wortels verrotten.
 • Snoei de passiebloem niet te rigoureus, je kunt ‘m beter elk jaar een beetje snoeien.
 • In de tuin staat de passiebloem het liefst op een beschutte, zonnige plek.
 • Binnen staat de passiebloem het liefst op een zonnige plek achter glas.
 • Zijscheuten nemen de energie uit een plant. Heb je nog een jonge passiebloem? Zorg er dan eerst voor dat de verticale scheuten stevig en lang genoeg zijn voordat je de zijscheuten laat groeien. Knip de zijscheuten dus eventueel af wanneer de verticale scheuten alle voedingsstoffen zelf nog nodig hebben.
 • De zaden van een passiebloem kan je het best in maart planten en dan het liefst op een warme, beschutte plek, bijvoorbeeld in een kas.
 • Een gekweekte passiebloem kan je het best planten wanneer de kans op nachtvorst nihil is. Meng tuinaarde met zand en mest om de ideale voedingsbodem voor de passiebloem te creëren. Maak een grote kuil – of zet de plant in een grote pot (met gaten in de bodem) – zodat het water makkelijk kan weglopen.
 • Wist je dat je de vruchten van de meeste passiebloemen kunt eten? Het vraagt wel om een lange, warme zomer en het duurt even voordat ze rijp zijn. En eerlijk is eerlijk, een passievrucht die is grootgebracht onder de Zuid-Amerikaanse zon smaakt wel lekkerder.

Westwing’s snoeigids

Net als jij zijn wij gek op tuinieren en daarom hebben we speciaal voor jou een online snoeigids waarin we je alles vertellen over het verzorgen van verschillende tuinplanten en -bloemen.

Maar ook over talloze andere planten en bloemen vind je handige DIY-onderhoudstips. Veel plezier met het snoeien van je passiebloem.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!