Perenfruit in een fruitboomgaard bij het huishouden

Er gaat niets boven een sappig peertje. En al helemaal niet wanneer deze uit eigen tuin komt! Een perenboom in je tuin is niet alleen een fraai gezicht, hij vult ook nog eens je fruitschaal. Peren zijn heerlijk uit het vuistje, maar kan je ook in gerechten verwerken zoals een zomerse salade of een lekker dessert. Je hebt stoofperen en handperen. Stoofperen moet je altijd eerst even koken, handperen kan je zo eten (met of zonder schil). Om je perenboom zo mooi mogelijk te laten bloeien en de vruchten zo lekker mogelijk te laten smaken, is het belangrijk om ‘m elk jaar te snoeien. Dat geldt overigens voor alle fruitbomen. In dit artikel vertellen we je alles over de verzorging van een perenboom en hoe je deze moet snoeien.

Fruitbomen snoeien

Waarom moet je fruitbomen snoeien? Door jouw groene, fruitige aanwinst jaarlijks te snoeien zal de fruitboom gezond blijven. Een oudere fruitboom hoef je maar licht te snoeien, terwijl je een jongere fruitboom goed in vorm moeten houden. Er zijn twee types fruitbomen namelijk de pitvruchtbomen en de steenvruchtbomen, en deze moeten op een ander moment gesnoeid worden. Meer hierover lees je hieronder.

Waar moet je aan denken bij het snoeien van een fruitboom:

 • Voor het snoeien van een fruitboom haal je dode en kruisende takken weg en knip je takken die weinig vrucht geven af. Houd hierbij rekening met de afstand tot de stam (circa 10cm kun je aanhouden als maatstaf). Mocht een tak zijn gespleten in twee, dan moet je ook een van de deze takken verwijderen. Houd er rekening mee dat de kroon (het bovenste gedeelte van de boom) wel open moet blijven.
 • Steenvruchtbomen snoeien: wat is een steenvruchtboom eigenlijk? Een steenvruchtboom draagt steenvruchten, zoals bijvoorbeeld de kers of de pruim. Deze fruitbomen kun je het beste vlak na de bloei snoeien (dit is rond april/mei) of na de oogst (rond augustus of september). Dit type boom kun je beter niet in de winterperiode snoeien.
 • Pitvruchtbomen snoeien: met dit soort fruitboom bedoelen we de appel– en perenboom. Je kunt deze het beste snoeien in de periode van januari tot maart. De beste snoeiomstandigheden zijn wanneer het droog is en de temperatuur overdag net boven het vriespunt is en het ‘s nachts lichtjes vriest. In dit artikel vertellen we je meer over onze favoriete pitvruchtboom: de perenboom!

Ben je nog op zoek naar meer inspiratie voor het stylen van jouw tuin? Of ben je op zoek naar tuinaccessoires – of gereedschap? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale met kortingen tot 70% voor een prachtige tuin.

Over de perenboom

Wist je dat een perenboom voornamelijk op het noordelijk halfrond voorkomt? Zeker in Nederland voelt de peer zich helemaal thuis. Wie in de zomer door de Betuwe rijdt, kan zich verlekkeren aan alle peren- en appelbomen. Een perenboom geeft in het voorjaar prachtige witte bloesem en puntvormige bladeren. Wanneer de bloesem verdwijnt, gaan de vruchten groeien.

Let wel: het kan zo’n zes jaar duren voordat de eerste peer aan jouw perenboom groeit. Je moet dus even geduld hebben voordat je je tanden in een sappig zelfgekweekte peer kunt zetten.

Perenboom verzorgen

Een perenboom houdt, net als elke fruitboom, van zon. Wanneer je een perenboom gaat planten, moet je dus op zoek naar een zonnige, beschutte plek in de tuin. Hoe zonniger de plek, hoe zoeter de peren! Een perenboom kan tientallen jaren meegaan, mits goed verzorgd, dus denk goed na over de plek en zorg dat hij genoeg ruimte heeft om te groeien.

Een perenboom houdt niet van te natte grond, zorg dus voor een doorlatende grond: meng tuinaarde of potgrond met zand, het zand zorgt voor de afvoer van overtollig vocht. Wanneer het grondwaterpeil in jouw tuin hoog is, is een perenboom misschien niet de juiste keuze. De grond is dan te vochtig waardoor de boom ziek wordt.

Waarom moet je een perenboom snoeien?

Een perenboom moet je elk jaar snoeien om de volgende redenen:

 • Sappige peren: door de perenboom op de juiste manier te snoeien zorg je ervoor dat alle energie naar de vruchten gaat waardoor je sappige peren krijgt.
 • Sterker: tijdens het snoeien haal je takken weg die zonlicht tegenhouden en onnodig energie vragen. Hierdoor wordt je perenboom elk jaar sterker waardoor hij steeds mooier bloeit én betere vruchten geeft.
 • In balans: wanneer de takken links en rechts in evenwicht zijn, voorkom je dat de boom scheef gaat groeien.
 • In vorm: je kunt de perenboom snoeien in de vorm zoals jij het wilt, zoals in een piramidevorm, een leivorm of een bolvorm.

Perenboom: wanneer snoeien?

Een perenboom snoeien doe je vroeg in het voorjaar, voordat de boom gaat bloeien. Doordat er dan geen bladeren aan de boom zitten, kan je goed zien welke takken je moet afknippen.

Een perenboom kan je ook in de zomer nog eens snoeien. Je verwijdert dan de takken die recht naar boven groeien – de waterloten. Deze blokkeren het zonlicht en vragen onnodig energie. In deze periode kan je de boom ook ‘shapen’ zodat hij de door jou gewenste vorm krijgt.

De 4 verschillende takken van een perenboom

Wanneer je op internet zoekt naar hoe je een (oude) perenboom moet snoeien, krijg je vaak een ingewikkelde uitleg over de verschillende takken die aan een perenboom groeien.

 1. Stam

  Dit is de kern van de boom. Deze loopt vanaf de grond verticaal naar boven. Het is de dikste tak van de boom.
 2. Gesteltakken

  Deze groeien aan de stam van de boom en vormen als het ware het ‘gestel’. Gesteltakken groeien in een hoek van 30 – 45 graden ten opzichte van de stam.
 3. Vruchttakken

  Dit zijn de zijtakken van de gesteltakken. Hier groeien ‘s zomers de peren aan.
 4. Waterloten

  Deze groeien verticaal omhoog. Waterloten zijn dunne takken die het zonlicht tegenhouden waardoor de kroon van de perenboom (het midden) te weinig zonlicht krijgt. Deze takken moeten worden weggehaald!

Perenboom snoeien: zo doe je dat

In het vroege voorjaar is de perenboom toe aan een flinke snoeibeurt zodat hij frisgeknipt de zomer in kan. Hieronder leggen we je uit hoe je een perenboom moet snoeien:

Benodigdheden:

 • Snoeischaar of takkenschaar
 • Mest

Stappenplan perenboom snoeien

 1. Gebruik een scherpe en schone snoeischaar of takkenschaar om dode takken, waterloten en kruisende takken af te knippen.
 2. Ook naar binnen groeiende takken mag je verwijderen. Het uiteindelijke doel is om het zonlicht en de energie naar de juiste takken te laten gaan: de stam, gesteltakken en vruchttakken. Voornamelijk de horizontaal groeiende takken zorgen voor de mooiste vruchten omdat alle peren dan evenveel zonlicht krijgen.
 3. Wil je voorkomen dat de boom te veel uitdijt? Knip dan ook de gesteltakken en vruchttakken een stukje korter. Zorg er voor dat de boom in balans is zodat hij niet scheef kan gaan groeien.
 4. Geef de boom wat extra mest na het snoeien zodat het genoeg ‘brandstof’ heeft om weer mooi te gaan bloeien in het voorjaar.

Fruitbomen snoeien doe je ook om de gewenste vorm te krijgen. Zo kan je een perenboom in een driehoekige vorm laten groeien, met een brede onderkant en uitgedunde bovenkant of in een bolvorm.

Een andere optie is een leivorm: hiermee creëer je een natuurlijke afdak/schaduwplek in de tuin. Om deze vorm te krijgen, moet je zelf de takken geleiden.

Westwing’s snoeigids

Je tuin is het verlengstuk van je woonkamer, dus als interieurliefhebber wil je natuurlijk wel dat je tuin er op-en-top uitziet! Het is daarom belangrijk dat je de bloemen en planten goed verzorgt zodat je er lang van kunt genieten. En daarom hebben we voor jou een snoeigids samengesteld waarin we je alles vertellen over verschillende bloemen en planten en hoe je deze verzorgt en snoeit.

Ontdek bijvoorbeeld hoe je je taxus kunt snoeien, hoe je je hortensia gezond houdt en hoe je je eigen vijgen kweekt. Veel plezier met je perenboom snoeien!

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met je tuin? Registreer je dan nu snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!