Plataan snoeien

De plataan is een van de bekendste boomsoorten in Nederland. Langs de snelweg, in parken, op pleinen en in straten kom je ze tegen. Deze boom komt zo vaak voor omdat hij onderhoudsarm is en flink kan groeien. Je herkent ‘m aan de gevlekte bast en de handvormige bladeren. Steeds vaker wordt de boom ook in de voor- of achtertuin toegepast en dan voornamelijk als leiboom of dakplataan. Met een leiplataan creëer je namelijk een natuurlijke afscheiding tussen jouw huis en dat van je (over)buren en een dakplataan zorgt voor een fijne schaduwplek in de tuin. In dit artikel vertellen we je alles over het verzorgen en snoeien van de plataan.

Tip! Ook de fruitboom wordt steeds populairder in de tuin. Lees hier alles over het snoeien van een perenboom en frambozenstruik.

Over de plataan

Misschien zegt de naam plataan je niet direct iets, maar bij het zien van de vlekkerige bast en grote groene bladeren gaat er waarschijnlijk wel een lichtje branden. Je hebt verschillende soorten plataanbomen met elk een iets ander blad.

De bekendste soort is de Platanus x Acerifolia die iets weg heeft van de esdoorn. De bast van een plataan laat elk jaar langzaam los – vandaar de plekken – doordat hij uit z’n jasje groeit. Geen zorgen, er komt gewoon een nieuwe bast voor terug.

De plataan is populair vanwege zijn frisgroene bladeren en snelle groei. In korte tijd groeit een jonge plataan uit tot een sierlijke volwassen boom. Bovendien heb je zelf in de hand op welke manier de boom groeit. Door van jongs af aan de takken te geleiden, kan je van een plataan een prachtige lei- of dakplataan maken.

De verschillende vormen van een plataan

Een leiboom heeft een verticale platte vorm waarbij de zijtakken horizontaal worden geleid zodat er een natuurlijke afscheiding ontstaat. Bijvoorbeeld om een meer beschutte tuin te creëren. Zo’n leiboom houdt ook het zonlicht tegen waardoor je huis minder warm wordt in de zomer. Een leiboom zet je bij voorkeur achterin de tuin, je kunt ook meerdere leibomen naast elkaar zetten om zo een hoge ‘muur’ aan frisgroene bladeren te creëren.

Een dakplataan groeit horizontaal zodat er langzaamaan een ‘groen dak’ ontstaat. Een dakplataan wordt daarom vaak gebruikt als natuurlijke zonwering boven een terras. Door meerdere dakplatanen rondom het terras te planten, creëer je een grote ‘parasol’ waar je tijdens een hittegolf heerlijk beschut onder kunt dineren.

Een ‘gewone’ plataan groeit zowel in de breedte als in de hoogte en kan wel zo’n dertig meter hoog worden. Wanneer je een plataan niet geleid of snoeit, gaat hij dus volledig zijn eigen gang. Een plataan snoeien is dus een belangrijke klus om te voorkomen dat je straks een reusachtige boom in je tuin hebt staan.

Tip! Niet alleen de plataan is geschikt om in lei- of dakvorm te laten groeien. Ook de leilinde, sering en blauwe regen kan je zo geleiden dat het een natuurlijke afscheiding en/of zonwering vormt.

Plataan planten en verzorgen

De reden dat je de plataan vaak in de stad en tuinen tegenkomt, is omdat het een makkelijke boom is. Als jonge boom heeft ‘ie wel wat aandacht nodig in de vorm van veel water, maar eenmaal volwassen en sterk kan hij heel wat hebben!

Wanneer je een ‘gewone’ plataan plant als jonge boom, moet je erop letten dat hij in de toekomst genoeg ruimte heeft om in de hoogte en breedte te groeien. Geef de boom ook genoeg water en wat extra meststof in de eerste periode om de groei te bevorderen.

Een leiboom of dakplataan heeft net als de gewone plataan in zijn jonge jaren genoeg water en meststof nodig. Bovendien moet je de takken van deze bomen goed geleiden zodat hij in de juiste vorm groeit. Ook voor de leiboom en dakplataan geldt: eenmaal sterk genoeg heb je er weinig omkijken meer naar.

Wel is het voor alle platanen belangrijk dat je ze jaarlijks minimaal één keer snoeit. Daarover vertellen we je alles in de volgende alinea’s.

Plataan: wanneer snoeien?

Bomen snoeien doe je over het algemeen in de winter/begin voorjaar. Dat geldt ook voor de plataan. Deze kan je het beste snoeien tussen december en maart. Belangrijk is wel dat het niet vriest tijdens het snoeien. Door de vorst kunnen de ‘wonden’ niet goed helen waardoor er blijvende schade kan ontstaan.

Naast de wintersnoei, hebben platanen ook een zomersnoei. Dat geldt voornamelijk voor de lei- en dakplataan. Deze moet je namelijk snoeien om de vorm te behouden. Op internet vind je genoeg filmpjes over hoe je een leiplataan of dakplataan moet snoeien, maar ook in ons stappenplan ontdek je hoe makkelijk het is om een plataan te snoeien.

Een plataan snoeien: zo doe je dat

Een plataan snoeien is niet gevaarlijk, mits je de juiste tools gebruikt. Een hele hoge plataan snoeien, kan je het beste overlaten aan een professional. Let er bij het snoeien van een plataan op dat er stof vrij kan komen. Werk dus met een mondmasker en beschermende kleding. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je een plataan moet snoeien:

Benodigdheden:

 • Snoeischaar
 • Takkenschaar
 • Beschermende kleding
 • Meststof
 1. Veiligheid eerst

  Trek beschermende kleding aan, zet een mondmasker en een beschermbril op wanneer je de plataan gaat snoeien. Zeker wanneer je een dakplataan gaat snoeien. Het stof dat vrijkomt tijdens het snoeien kan je ogen, huid en longen irriteren.
 2. Wintersnoei

  Tijdens de wintersnoei, snoei je alle takken tot 1 of 2 knoppen terug. Een flinke snoeibeurt dus! Wees gerust, de takken groeien snel weer aan.
 3. Zomersnoei

  Tijdens de zomersnoei hebben voornamelijk de lei- en dakplataan een snoeibeurtje nodig om de vorm in stand te houden. Snoei in juni de takken af die de ‘verkeerde kant’ op groeien. Voor een dakplataan zijn dat de takken die omhoog groeien. Voor de leiplataan zijn dat de takken die niet in de platte vorm van de boom passen. Snoei deze takken in de zomer tot drie knoppen terug.
 4. Bolplataaan snoeien

  In de zomer kan je de bolplataan eventueel bijpunten zodat hij mooi in bolvorm groeit en dus minder piekerig is en minder hoog wordt.
 5. Bemesten

  Voeg aan het begin van het voorjaar meststof toe aan de grond zodat de plataan extra voedingsstoffen heeft.
 6. Intensieve snoei

  Ben je van plan een plataan drastisch te snoeien? Als de boom sterk genoeg is, dan kan dat zeker! Let er wel op dat je een tak niet tot de stam afknipt of -zaagt, anders kost het de boom te veel kracht om nieuwe takken te vormen. Hou ook de gesteltakken zoveel mogelijk in tact, deze vormen het ‘skelet’ van de boom.

Wil je meer weten over het snoeien van alles wat groeit en bloeit in je tuin? Ontdek onze snoeigids. Veel plezier met het snoeien van je plataan.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!