close up pluim hortensia in bloei roze

De hortensia is misschien wel de bekendste plantsoort voor in de tuin. Je hebt deze in allerlei zomerse kleuren zoals zacht wit, roze, paars en blauw. De gevels van traditionele Franse huizen worden vaak gesierd door enorme struiken bloeiende hortensia’s waardoor deze plant, net als lavendel, zorgt voor een ultieme vakantiesfeer. Om dit vakantiegevoel ook thuis te ervaren, is een hortensia een prachtige toevoeging aan je tuin. In dit artikel vertellen we je alles over het snoeien van de pluimhortensia

Er zijn verschillende soorten hortensia’s zoals de witte Annabelle, klimhortensia, boerenhortensia én de pluimhortensia. De pluimhortensia wijkt in zijn vorm iets af van de welbekende hortensia. Zoals de naam al verraadt zijn het pluimvormige bloemen, in plaats van de bolvormige bloemen zoals we die kennen van het traditionele soort.

Leestip! Ontdek hier hoe je een hortensia moet snoeien.

Over de pluimhortensia

De officiële naam van de pluimhortensia is hydrangea paniculata. Deze prachtige plant bloeit volop van juli tot september en is daarna bladverliezend. Een pluimhortensia is winterhard en kan dus gewoon buiten blijven staan tijdens de winter. Het liefst staat hij op een zonnige plek, maar zo nu en dan wat schaduw doet ‘m ook goed. De pluimen van deze hortensia-variant kunnen tot wel 30 cm lang worden!

Er zijn verschillende soorten pluimhortensia’s zoals de welbekende Limelight, maar ook de Dart’s Little Dot, Phantom, Diamant Rouge en Pinky Winky zijn bekende en geliefde soorten. De kleuren van de pluimen verschillen per soort, zo geeft de Limelight witte pluimen, maar de Diamant Rouge is dieprood van kleur. Ook de hoogte verschilt per soort, sommige soorten kunnen wel drie meter hoog worden!

Net als de hortensia, verkleuren de bloemen van de pluimhortensia gedurende het bloeiseizoen. Hierdoor is hij het hele jaar door mooi om naar te kijken. Zelfs als de pluimen uitgebloeid zijn!

Ook mooi: knip een paar pluimen af aan het einde van het bloeiseizoen en laat deze drogen. Zo’n gedroogd bosje is bijzonder decoratief op een mooie schaal of aan de muur van het gastentoilet.

Pssst…Wist je dat ook vlinders en bijen gek zijn op de pluimhortensia? Dus wil jij de biodiversiteit in de tuin een boost geven? Zet je tuin dan vol met pluimhortensia’s.

Pluimhortensia verzorgen

Ben je van plan om een pluimhortensia te planten in de tuin? Let dan op een aantal dingen. Aangezien een pluimhortensia behoorlijk groot kan worden, raden we aan om een plek te kiezen waar de plant de ruimte heeft om te groeien. Het is ook mooi om hem tegen een schuur of schutting aan te laten groeien. Een zonnige plek heeft zijn voorkeur, maar halfschaduw mag ook.

Het is een sterke plant die makkelijk bloeit en zelfs tegen nachtvorst kan. In de zomer, zeker wanneer het droog is, moet je ‘m regelmatig water geven om te voorkomen dat de pluimen gaan hangen. Voor het bloeiseizoen begint, raden we aan om de plant wat hortensiamest te geven zodat hij extra veel kracht heeft om mooi te bloeien.

Pluimhortensia: wanneer snoeien?

Het snoeien van alle bomen, planten en bloemen in de tuin doe je niet alleen om te voorkomen dat je tuin verandert in een oerwoud, maar ook om alle flora gezond te houden en zo mooi mogelijk te laten bloeien. De snoeiperiode is meestal voorafgaande aan de bloeiperiode. Dit is het moment waarop alle bomen, planten en bloemen in rust zijn.

Toch verschilt het per soort wat de beste snoeiperiode is. In onze snoeigids lees je alles over het snoeien van bekende plant- en boomsoorten zoals de catalpa, conifeer, taxus, pampasgras, plataan en appelboom.

Het snoeien van de pluimhortensia, doe je het best in het vroege voorjaar. Van januari t/m maart heb je dus de tijd om de pluimhortensia’s in je tuin van een snoeibeurt te voorzien. Je hoeft niet bang te zijn dat je te veel wegknipt, een pluimhortensia mag namelijk tot 10 cm boven de grond worden weggehaald. Dat voelt misschien wat rigoureus, maar in de zomer gaat hij gewoon weer prachtig groeien en bloeien!

Een pluimhortensia snoeien in het najaar kan ook, maar de uitgebloeide pluimen zijn bijzonder sierlijk en daardoor zonde om al zo vroeg af te knippen.

Pluimhortensia snoeien: zo doe je dat

Het snoeien van de pluimhortensia is gelukkig niet moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is een scherpe snoeischaar waarmee je de takken tot zo’n 10 cm boven de grond kunt afknippen. Wees gerust: hij groeit in de bloeiperiode weer volop waardoor hij ook weer hoogte krijgt. Bovendien worden de pluimen dan prachtig vol.

Wil je minder rigoureus te werk gaan? Knip de stengels dan zo’n 50 cm boven de grond af. De plant behoudt dan zijn hoogte, maar de pluimen worden wel iets minder vol en bovendien zal de plant minder dichtbegroeid en compact zijn dan wanneer je ‘m korter knipt.

Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je de pluimhortensia in je tuin het best kunt snoeien.

Benodigdheden:

  • Scherpe snoeischaar
  • Hortensiamest

Stappenplan pluimhortensia snoeien:

  1. Knip alle takken tot 10 cm boven de grond af. Wil je een hoge plant creëren, bijvoorbeeld om de muur van de schuur te bedekken? Knip dan alleen de uitgebloeide bloemen inclusief een stukje van de tak weg.
  2. Voeg wat hortensiamest toe aan de grond zodat je pluimhortensia extra voedingsstoffen krijgt om straks weer prachtig te bloeien!

Tip! Een oude pluimhortensia snoeien doe je op dezelfde manier. Zelfs als de plant verloren lijkt te zijn, zal je versteld staan van de bloei tijdens de zomer wanneer je de takken in het vroege voorjaar tot 10 cm boven de grond afknipt.

Westwing: alles voor je tuin

Heb jij groene vingers en besteed je graag veel tijd aan het onderhouden van de tuin? Word dan member van Westwing! Net als jij zijn wij namelijk gek op de tuin en daarom inspireren en informeren we je graag over alles wat met je buitenruimte te maken heeft.

Zo staat onze snoeigids vol met handige snoeitips en zijn onze sales regelmatig gevuld met tuinmeubels en meer waarmee jij jouw buitenruimte sfeervol aankleedt.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte! Veel plezier met je pluimhortensia snoeien.