rhododendron close up titel

De rhododendron is een heester die we veel tegenkomen in Nederland. Rhododendrons komen voor in allerlei kleuren, soorten en maten en ze bloeien in het voorjaar. De rhododendron heeft nauwelijks verzorging nodig. Nog een fijn voordeel; de rhododendron blijft groen! Wil je je rhododendron graag snoeien omdat deze te groot wordt? Lees je dan vooraf goed in. Elke boom of struik heeft zijn eigen snoeiwijze. Hier alles over de rhododendron snoeien.

Soorten rhododendrons

Er bestaan veel soorten rhododendrons. Ze variëren in vorm en hoogte. Alle rhododendrons zijn eenvoudig te onderhouden en kunnen eigenlijk het best met rust gelaten worden. Snoeien hoeft alleen wanneer ze echt te groot worden. Hoe je je dat het beste kunt doen, lees je in het hoofdstuk ‘rhododendron snoeien’.

Hoge rhododendrons zijn zeer geschikt als haag. De meeste rhododendrons bloeien in het voorjaar, in april en mei, en zijn wintergroen. Er zijn niet veel planten die dezelfde combinatie van eigenschappen hebben. Rhododendrons komen voor met bloemen in wit, geel, oranje, paars, rood, roze en blauw.

 1. Japanse azalea

  De Japanse azalea hoort bij de rhododendron-familie. Deze soort groeit traag en compact. Ze hoeft niet gesnoeid te worden en heeft heel weinig onderhoud nodig.
 2. Dwergrhododendron

  Er bestaat dwergrhododendrons die niet hoger worden dan 100 centimeter. Ze groeien compact en hebben vrij grote bladeren. Dwergrhododendrons zijn ideaal in kleinere tuinen waar je weinig onderhoud aan wilt hebben. Je kunt ze het beste met rust laten en niet snoeien.
 3. Hoge rhododendrons

  Hoge rhododendrons zijn langzame groeiers. Ze bloeien vroeg in het voorjaar en blijven het hele jaar door groen. Ook deze rhododendrons hebben grote bladeren. Hoge rhododendrons hoeven niet persé gesnoeid te worden. Wel kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen waardoor de groei gestimuleerd wordt. Wil je je rhododendron terugsnoeien omdat hij te groot wordt? Dat kun je doen, tot op het oude hout. Het jaar daarop zullen er geen bloemen verschijnen.
 4. Rhododendron mollis

  De rhododendron mollis is een bladverliezende azalea. Deze soort staat graag in de schaduw.

Snoeien

Snoeien is een kunst op zich. Elke plant, boom, struik of heester heeft zo zijn eigen eisen als het aankomt op snoeien. Als je een volle groene buitenruimte hebt, is het verstandig om deze goed te onderhouden, waarbij snoeien een van de belangrijkste stappen is. Hoe pak je dat snoeien nu precies aan? Wanneer snoei je jouw plant of boom? En hoe doe je dat?

Omdat de snoeiwijze voor elke soort anders is, is het belangrijk om je te verdiepen in de snoeimethode die geschikt is voor jouw groentjes. In dit artikel lees je alles over het snoeien van de rhodondendron.

Rhododendron snoeien

De rhododendron hoeft niet persé gesnoeid te worden. Je kunt het wel doen wanneer deze te hoog wordt of als hij kaal wordt aan de onderzijde. Op die manier kun je de plant verjongen.

Als je je rhododendron wilt snoeien, kun je dit het beste doen direct na de bloei.

Hoe een rhododendron snoeien?

Je kunt rhododendrons terugsnoeien tot op het oude hout. De rhododendron zal altijd weer terug groeien. Snoei je hem tot op het oude hout, dan zal hij het eerste jaar niet bloeien. Snoei de rhododendron direct na de bloei. Je kunt je rhododendron in model knippen, uitdunnen en verkleinen. Hierdoor zal de struik nieuwe knoppen aanmaken en het jaar daarna weer bloeien.

Snoei je de rhododendron vóór de bloei, dan zal deze het volgende jaar geen bloemen geven. Door een rhododendron die te klein wordt te snoeien, blijft hij compacter. Ook wanneer deze kaal wordt aan de onderzijde, of niet mooi meer bloeit, kan snoeien nodig zijn.

 • Knip net boven een jonge scheut, dan zal de struik hier weer gaan bloeien.
 • Knip boven een naar buiten wijzende scheut zodat het hart van de plant open blijft.
 • Verwijder dode of zieke delen hout of takken die lelijk groeien.
 • Gebruik altijd een scherpe snoeischaar en voor dikke takken een zaagje of takkenschaar.
 • Snoei op een bewolkte dag om te voorkomen dat de struik verbrand.

Overig onderhoud

Het kan slim zijn om in het voorjaar de uitgebloeide bloemen van de rhododendron te plukken. Hierdoor wordt te groei gestimuleerd. De afgevallen bladeren kun je in het najaar onder de rhododendron gooien waardoor een goede humuslaag ontstaat. De humuslaag biedt bescherming in de winter.

Rhododendrons houden niet van kleigrond. Ze groeien hier niet goed op. Ze zijn gek op humusrijke grond. Schoffelen tussen de planten is niet aan te raden omdat rhododendrons oppervlakkig wortelen. De wortels zouden door schoffelen kunnen beschadigen.

Ziekten bestrijden bij de rhododendron

De rhododendron kan te maken krijgen met ziektes. Bloemknoprot is een schimmelziekte die de hele winter in de knop kan overleven. In de lente neemt de schimmel toe. De schimmel kan vanuit het midden van de knop bloemen en scheuten wegrotten. Met een bladschimmelmiddel kan deze schimmel bestreden worden.

Ook de taxuskever kan je rhododendron bedreigen. Hij maakt ronde gaten aan de rand van de bladeren. De larven kunnen onder de grond meer schade aanrichten doordat ze de nieuwe wortels aantasten. Geef de rhododendron water met aaltjes om deze larven te bestrijden.

Als je je tuin netjes wilt onderhouden, is het belangrijk om de diverse soorten in je tuin netjes te snoeien. In dit artikel heb je alles kunnen lezen over het snoeien van de rhododendron. Dan is het nu tijd om de andere bomen, struiken en planten in je tuin onder handen te nemen.

Zoek jij nog naar informatie over het snoeien van een fruitboom – een perenboom, appelboom, een druif of een frambozenstruik – dan kun je bij Westwing diverse tips en tricks vinden waarmee je direct aan de slag kunt. Of hik jij er al tijden tegenaan om je beukenhaag, buxus of taxus onder handen te nemen? Ook over het snoeien van pampasgras, kamperfoelie, pluimhortensia’s, passiebloemen, verbena, of laurier lees je meer in onze artikelen met betrekking tot het onderwerp snoeien!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!