Rozen snoeien aan tafel

Wie is er nu niet gek op de heerlijk geurende bloeiende bloemen van de rozenstruik? Heb je tuin, dan is daar ongetwijfeld wel een roos in te vinden. Rozen zijn wel veeleisende planten. Dat betekent dat je ze eigenlijk het hele jaar door goed moet verzorgen en onderhouden. Rozen snoeien is een onmisbaar onderdeel van dit onderhoud. Maar hoe je dat nu het beste? Je roos snoeien? Hierover lees je alles in dit doe het zelf artikel over rozen snoeien!

Soorten rozen

Er bestaan diverse soorten rozen die elk op een andere manier gesnoeid moeten worden. Zo zijn er klimrozen, trosrozen en wilde rozen. Elk met hun eigen eigenschappen en gebruiksaanwijzing. Struikrozen zien we het meest, maar ook stamrozen en klimrozen zien we regelmatig.

 • Klimrozen kunnen muren, schuttingen en pergola’s sieren met hun lange slappe takken. Het is belangrijk om de takken te helpen bij het naar boven kruipen. Hiervoor kun je rakjes, draden of rozenbogen gebruiken. Sommige klimrozen groeien alleen in de zomer en andere soorten klimrozen bloeien door.
 • Grootbloemige rozen bestaan meestal uit een steel met een bloem eraan. Ze bloeien in juni en juli en blijven nieuwe bloemen vormen tot ver in het najaar. Deze soorten staan meestal in een rozenperk of samen met andere bloemen in een border. Grootbloemige rozen zijn ook verkrijgbaar als stamrozen.
 • Heesterrozen
 • Trosrozen zijn herkenbaar aan de kleinere bloemen. Ook groeien ze in een tros. Met meerder bloemen bij elkaar dus. Deze soort is, net als de grootbloemige soort, doorbloeiend en ook als stamroos verkrijgbaar.
 • Engelse rozen worden getypeerd door ouderwetse, dik gevulde bloemen. Prachtig en heerlijk geurend. De Engelse roos heeft veel verzorging nodig.
 • Miniatuurrozen zijn trosrozen die klein blijven. Ze kunnen in een border geplant worden, maar ook in een pot zijn ze prachtig.
 • Wilde rozen of botanische rozen zijn de zogenaamde ‘echte’ soorten. Deze sterke rozen bloeien kort en vormen mooie bottels. Prachtig in grote, wilde tuinen.
 • Ramblers
 • Rozen op stam zijn, zoals de naam al doet vermoeden, rozen die op een stam groeien. Veel rozensoorten (grootbloemige rozen, trosrozen, heesterrozen) kunnen op een stam geënt worden. In hoogte kan de stamroos 120 tot 150 cm worden.
 • Historische rozen zijn soorten die prachtige, dikke, sterke, lekker ruikende bloemen hebben met een korte bloei. Deze soort is lang geleden gevonden of gekruist.

Rozen verzorgen

Rozen verzorgen bestaat uit 5 stappen. Met welke soort je ook te maken hebt; ga in de maand maart aan de slag. Grofweg is dit het stappenplan voor elke roos.

 1. Verwijder aarde tussen de takken en maak de grond glad.
 2. Verwijder door hout en takken die naar binnen wijzen.
 3. Geef mestgrond vol voeding. Dit kun je doen in het voorjaar en in de zomer.
 4. Behoud alleen de stevige takken die goed groeien en mooi verdeeld zijn over de plant. Snoei ze tot op zo’n 3-5 ‘ogen’ van de grond. Ogen zijn de kleine roze knopjes die zichtbaar zijn op een stengel.
 5. Een centimeter boven zo’n ‘oog’ knip je met een scherpe snoeischaar de tak schuin af.

Tip

Als je de rozen in de zomer goed verzorgt, groeien ze rijker en langer. Na de eerste perode van bloei, knip je uitgebloeide takken weg.

Rozen snoeien

Rozen snoeien is een van de belangrijke onderdelen van het onderhoud van je rozen. Het is wel belangrijk dat dit op de juiste wijze gebeurt. Op het juiste moment en met het juiste gereedschap.

Rozen snoeien hoe doe je dat?

Bij het snoeien van rozen is het belangrijk dat je praktische kleding draagt. Denk aan kleding waar niet alle doorns in blijven hangen. Een gladde regenjas of zeiljas is handig. En vergeet zeker je handschoenen niet. Gebruik altijd een scherpe snoeischaar zodat de plant gladde snijwonden krijgt, wat belangrijk is voor het voorkomen van ziektes.

Wanneer snoeien

Wanneer je rozen moet snoeien hangt af van de soort roos. Meestal gebeurt het snoeien van rozen in maart. Dit wordt de voorjaarssnoei genoemd. Als je de roos later snoeit, bloeit deze ook later in het seizoen. Eerder snoeien is af te raden omdat de roos dan gevoelig wordt voor diverse ziektes (denk aan meeldauw en sterroetdauw). Jonge scheuten kunnen stukgaan bij nachtvorst. Snoei je rozen dus als het overdag niet meer vriest.

 1. Klimroos snoeien

  Van de klimroos dien je de zijtakken die aan de dikke takken zitten te snoeien tot 1-2 centimeter. De hoofdtakken laat je zitten. Wanneer een zijtak echt verouderd is, deze wordt dan vaak grijs, is het het beste om de hele hoofdtak af te knippen. Een klimroos die net geplant is, hoef je pas na de eerste twee tot drie jaar te snoeien. Pas na die tijd groeien er stevige hoofdtakken.
 2. Stamroos snoeien

  Takken van stamrozen snoei je tot tien centimeter boven de stam. Het is belangrijk om te knippen boven een zogenaamd buitenoog. Een buitenoog is een bladknop die nog niet uitgelopen is en die naar buiten wijst. Deze laat je dus zitten. Zorg er altijd voor dat het centrum van de stamroos open blijft. Zo kan hier lucht en licht bij komen. Knip takken die dit tegenwerken dus weg.
 3. Treurrozen snoeien

  Treurrozen hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Knip alleen de oude, grijze takken af.
 4. Struikrozen snoeien

  Grootbloemige rozen, trosrozen, miniatuurrozen en lage heersterrozen kunnen heel kort gesnoeid worden. Snoei de takken tot ze een lengte van zo’n vijf tot tien centimeter hebben. Takken die terug groeien richting het centrum knip je tot 1 centimeter terug. Zo blijft het hart van de plant open. Hoge heesterrozen kun je snoeien tot kniehoogte.
 5. Ramblerrozen snoeien

  De ramblerroos hoef je niet te snoeien.

Rozen snoeien in 3 fases

Grofweg gebeurt het snoeien van rozen in 3 fases.

 • Voorjaarssnoei in maart, als het niet meer vriest. Met deze snoei stimuleer je de groei vanuit het hart van de plant en verjong je de struik. Zorg ervoor dat de struik vanuit het midden open blijft en dat de nieuwe scheuten naar buiten groeien.
 • Zomersnoei in juni/juli met als doel het stimuleren van de herbloei. Uitgebloeide bloemen moeten weggehaald worden en de takken worden terug geknipt tot een naar buiten gericht oog.
 • Herfstsnoei na de zomer en voor de winter is belangrijk voor het beschermen van de plant tegen de winter. Snoei de plant simpelweg terug tot kniehoogte.

Heb je een tuin dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Snoeien is daarbij zeer belangrijk. Houd rekening met elk soort boom, plant, heg of struik en ontdek hoe je elk soort het beste kunt snoeien.

In onze artikelen met betrekking tot het onderwerpen snoeien lees je alles over het snoeien van diverse soorten planten, bomen en struiken. Onze tuinexperts leren je hoe je al deze planten, struiken en bomen snoeit.

Ben je nog opzoek naar leuke plantenpotten of andere tuinbenodigdheden registreer je dan bij Westwing en mis geen enkele deal.