sering snoeien

Seringen, ook wel Syringa vulgaris genoemd, zijn prachtige, bloemrijke planten die bovendien een heerlijke geur verspreiden. Seringen hebben een nostalgische uitstraling. Een mooie verrijking voor je buitenruimte. Ze komen voor in allerlei kleuren als wit, roze, paars en diverse soorten. Hoe kun je de sering nu het beste onderhouden? In elk geval is de sering snoeien een belangrijke stap. Hoe je dat doet en wanneer het snoeien plaats moet vinden ontdek je hier!

Snoeien maar!

Wie een fijne buitenruimte heeft, zal het liefst een combinatie van mooie bomen, hagen, planten, struiken en bloemen hebben. Prachtig natuurlijk, maar het is wel belangrijk om deze weelderige tuin, balkon of dakterras goed te onderhouden.

Snoeien is een van de belangrijkste zaken als het om onderhoud gaat. Maar omdat elke boom, struik en plant zo zijn eigen snoeimethode nodig heeft, is het belangrijk om je goed te verdiepen of laten informeren voordat je begint.

Soorten seringen

Er bestaan diverse soorten seringen. Elke sering is bladverliezend, winterhard en heeft heerlijk geurende bloempluimen in kleuren als wit, geel, roze en donkerpaars. Ze bloeien in mei of juni. De sering hoeft niet persé gesnoeid te worden, maar dit kan wel én heeft enkele voordelen. Door de sering te snoeien geef je hem de kans om uitbundig te bloeien. Hierover later meer.

  • De Seringa Vulgaris is de meest bekende sering. Deze soort wordt zo’n 500 centimeter hoog.
  • Sering ‘Andenken an Ludwig Späth’ is een donkerpaarse sering.
  • De sering ‘Michel Buchner’ is een sering in de kleur lichtviolet.
  • Sering ‘Mme Lemoine’ is een witte sering.
  • De Seringa patula ‘Miss-Kim’ is een dwergsering. Deze wordt zo’n 125 centimeter hoog en heeft een compactere groei.

Sering onderhouden

De sering is familie van de olijf. Seringen groeien oorspronkelijk in Zuidoost Europa. De sering een heester die het liefst in de zon of halfschaduw staat. Geef hem voedzame tuingrond, maar in principe bloeit hij in elke tuingrond. Geef hem in een warme zomer water en in de winter een gemengde organische mest, zeker wanneer hij in arme grond staat.

Hij bloeit in mei of juni en hoeft niet gesnoeid te worden. Je kunt hem wel snoeien. De sering bloeit niet elk jaar, sommige seringen zitten het ene jaar vol met bloemen en het volgende zien we heel weinig bloemen in de struik. Dat hoort bij de sering. Seringen hebben pluimen met kleine bloemen die dicht op elkaar zitten.

Sering snoeien

De sering bloeit op tweejarig hout. Dat betekent dat je de oude dikke takken van de sering, waar deze gebloeid heeft, kunt snoeien tot zo’n 30 centimeter boven de grond. Sering snoeien kun je het beste doen direct na de bloei. Dat is belangrijk, omdat de plant dan niet al zijn energie gebruik om zaden aan te maken in plaats van het aanmaken van nieuwe knoppen voor bloemen.

De sering kan tot een enorme struik uitgroeien als je deze niet snoeit. Deze struiken kunnen aan de onderzijde kaal zijn. Dat is niet echt wat je wenst bij een mooie volle sering. Door deze te snoeien houd je je sering compacter.

Wanneer snoeien?

Snoei de sering direct na de bloei. Verwijder uitgebloeide bloemen direct. Indien je enkele takken in een vaas wilt zetten, kun je ook heel goed snoeien als de sering nog bloeit. Zet enkele mooie snijbloemen van de sering in een vaas. Zo fleur je direct je woonkamer op!

Hoe snoeien?

Knip de uitgebloeide takken in de zomer of in het najaar weg. Let hierbij op dat je de jonge scheuten laat zitten. Dat zijn de scheuten die vorig jaar gevormd zijn en waarop de sering volgend jaar opnieuw zal gaan bloeien. Wilde scheuten die uit de onderstam komen zullen volledig verwijderd moeten worden. Je kunt ze ook afscheuren. Laat je deze zitten, dan kunnen ze veel voedingstoffen afnemen die de struik nodig heeft.

Een sering verjongen doe je als de sering te hoog wordt. Dit doe je door af en toe een oude tak volledig te verwijderen. Het beste kun je dat doen tussen november en eind maart, de rustperiode.

Indien je een grote sering hebt die kaal is aan de onderkant, kun je het beste alle stammen 30 tot 50 centimeter boven de grond afknippen of afzagen. Je houdt dan alleen een aantal mooie, goed verdeelde scheuten over. Het is dan wel even wachten tot de plant opnieuw gaat uitlopen en bloemen krijgt.

Gereedschap voor sering snoeien

Voor het snoeien dien je altijd scherp snoeigereedschap te gebruiken. Voor het fijnere snoeiwerk, het wegknippen van uitgebloeide bloemen of het toppen van een jonge struik, kun je een snoeischaar gebruiken. Ga je een grotere klus aan, bijvoorbeeld een oude sering met dikke takken, kies dan voor een snoeizaak of takkenschaar die lekker stevig is.

Amerikaanse en kleinbloemige sering snoeien

De Amerikaanse sering is een veelvoorkomende soort. Deze knip je het beste in het voorjaar terug tot de heft. Op die manier krijg je grote bloemen. Kleinbloemige seringen kun je direct na de eerste bloei snoeien. Je knipt in mei uitgebloeide bloemen weg zodat de plant zichzelf kan gaan klaarmaken voor een tweede bloei in augustus!

Nu weet je hoe je jouw sering het beste kunt snoeien. Zoek je nog informatie over het snoeien van fruitbomen, appelbomen, perenbomen, druif of een frambozenstruik? Of wil je jouw beukenhaag, taxus of buxus een goede snoeibeurt geven?

Of je nu informatie zoekt over het snoeien van kamperfoelie, passiebloemen, pluimhortensia’s, pampasgras, verbena, rododendrons of laurier; je leest er alles over in onze artikelen.

Veel plezier met je sering snoeien! Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!