Feng shui tuin met water en fontijn op kiezelpad met stenen boog

Heb jij een fijne groene tuin? Dan kan het fijn zijn om een mooie afscherming te maken met behulp van een haag. De taxus – Taxus Baccata – is een boom, die vaak als haag gebruikt wordt. Deze langzame groeier is prachtig en heeft platte naaldjes. Hij kan wel tien meter hoog worden en heeft weinig verzorging nodig. Wel is het verstandig de boom regelmatig op de juiste manier te snoeien. Omdat elke boom op een andere manier gesnoeid dient te worden, dien je je vooraf goed in te lezen. Hoe je de taxus kunt snoeien lees je hier!

Religieuze en militaire rol van de taxus

De boom is giftig en komt al eeuwen voor in Nederland. Als symbool voor de dood en het eeuwige leven, speelt de taxus een rol in diverse religies. De naalden, takken en het zaad van de taxus zijn giftig, terwijl de boom zelf een zeer lange levensduur heeft. Hij kan wel honderden tot duizenden jaren mee. Alleen de omhulsels van de zaden van de taxus zijn niet giftig. Naast de religieuze rol van de taxus, heeft deze ook een militaire rol. Het hout van deze boom is sterk en taai en zeer geschikt voor het maken van handbogen. Denk maar eens aan Robin Hood! Van oorsprong werden de pijlen vervolgens gedoopt in het dodelijke gif van de taxus.

Tip: plant de taxus niet in een omgeving waar veel dieren grazen. De taxus kan dodelijk zijn voor dieren.

Meer over de taxus

De Taxus Baccata, ook wel venijnboom genoemd, is een boom uit de coniferen familie. Het is een prachtige, sierlijke boom met donkergroene takken. De taxus kan mannelijk of vrouwelijk zijn. De vrouwelijke variant krijgt rode bessen op de plek waar eerst groene bloemen zitten. De taxus blijft groen, ook in de winter. Hij kan eenvoudig gesnoeid worden in elke vorm en is perfect in te zetten als haag. De taxus groeit eenvoudig uit tot een brede en hoge, wel 10 meter, boom als deze niet gesnoeid wordt. Snoeien is de belangrijkste vorm van onderhoud die de taxus nodig heeft.

Snoeien

Een buitenruimte bij je huis is heerlijk. Als je een een dakterras, balkon of tuin hebt, kun je deze zo inrichten als jij dat wilt. Kies je voor veel groene planten, bomen, struiken, hagen en bloemen, dan is het heel belangrijk om zo’n weelderige buitenruimte goed te onderhouden.

Snoeien is een van de belangrijkste onderdelen van het onderhoud. Omdat de snoeiwijze voor elke soort anders is, moet je je goed verdiepen in de snoeimethode voor jouw groentjes. In onze handleidingen over het snoeien van bomen lees je alles over het snoeien van een olijfboom, catalpa, leilinde, plataan, conifeer, hebe of vijg. Ook over het snoeien van clematis, rozen, seringen, lavendel, hortensia’s, blauwe regens en vlinderstruiken vind je veel informatie bij Westwing. In dit artikel lees je alles over het snoeien van de taxus.

Onderhoud van de taxus

De taxus wordt geplant in volle grond, in de zon of halfschaduw. Houd tussen de rijen een afstand van vijftig centimeter aan. Naast snoeien, is het belangrijk om luizen op de taxus te bestrijden. De dopluis en de taxuskever zijn veel voorkomende bedreigers voor de taxus. De dopluis heeft een schild en is daardoor minder makkelijk te bestrijden dan gewone bladluis.

Gebruik een middel op basis van paraffineolie. Paraffineolie is een milieuvriendelijke variant. Imidacloprid kan als synthetisch middel gebruikt worden. De taxuskever en zijn larven eten van de taxus. Als ze grof te werk gaan, kan de struik hierdoor sterven. De taxuskever kan bestreden worden met een middel op basis van deltamethrin.

Taxus snoeien

Indien je een taxus haag hebt, kun je deze het beste twee keer per jaar snoeien. Het beste snoei je de boom niet bij te veel zon. Dan kunnen de naalden van de taxus verbranden. Een taxus zal beter, sterker en mooie worden na een goede snoeibeurt. En taxus kan eenvoudig teruggesnoeid worden, want hij loopt altijd weer uit.

Wanneer taxus snoeien?

De taxus haag snoei je een of twee keer per jaar. Een keer gebeurt dat in juni, na de eerste groei van de boom. Daarna volgt in september de tweede snoeibeurt. Deze tweede snoei is echt voor het uiterlijk, om de haag netjes te maken. In maart kun je ook nog de toppen en zijtakken van een oude taxus terug knippen. Knip ze dan dicht op de hoofdstam.

Kies je ervoor om je taxus eens per jaar te snoeien? Snoei hem dan bijvoorbeeld in augustus. In het voorjaar zal hij dan weer mooi uitlopen. Een rigoureuze snoeibeurt kan het beste in de wintermaanden, maar wel als het niet (meer) vriest, worden uitgevoerd. De takken zullen dan voldoende tijd krijgen om te herstellen. Het zal dan wel zo’n twee jaar duren totdat de haag weer mooi terug gegroeid is.

Hoe taxus snoeien?

Het kan slim zijn om de taxus aan de bovenzijde wat smaller te maken, zodat het zonlicht ook aan de onderkant van de haag kan komen. Het is best lastig om een haag netjes, recht te snoeien. Als je het voor het eerst doet, kun je een lange lat en een waterpas gebruiken of een strak gespannen draad tussen twee palen. Een scherpe handschaar is een handig hulpmiddel. Vooral voor de vormsnoei. Het is slim om voor een handschaar te kiezen die niet te zwaar is en goed in de hand ligt. Een grote taxushaag kun je het beste te lijf gaan met een mechanische heggenschaar.

Vormsnoei

De taxus kan ik elke gewenste vorm gesnoeid worden. Paleistuinen en parken worden soms gesierd door deze bijzonder gevormde taxushagen. Denk maar eens aan bollen, kubussen, piramides of kegels. Wanneer je simpelweg een mooie afscheiding wilt maken, dan zorg je ervoor dat de taxus een mooie hegvorm krijgt.

Ga je aan de slag met het snoeien van jouw tuin? En staat jouw taxus er na het lezen van dit artikel weer netjes bij? Lees dan ook onze artikelen over het snoeien van andere hagen, bloemen, bomen en struiken. Als je zoekt naar informatie over het snoeien van een fruitboom als een appelboom, perenboom, een druif of een frambozenstruik, dan kun je bij Westwing veel tips vinden. Wil je jouw beukenhaag of buxus onder handen nemen? Of zoek je informatie over het snoeien van pluimhortensia’s, kamperfoelie, pampasgras, passiebloemen, rododendrons, verbena, of laurier; je leest er alles over in onze artikelen over het onderwerp snoeien.

Ben je nog opzoek naar leuke plantenpotten of andere tuinbenodigdheden registreer je dan bij Westwing en mis geen enkele deal.