vlinders op bladeren van planten

De vlinderstruik, Buddleja davidii, is een prachtige, kleurrijke bloeier. De vlinderstruik bloeit in overvloed. De struik doet zijn naam eer aan. Een vlinderstruik in de tuin staat garant voor veel vlinders, bijen en hommels in de tuin. Het is een echte vlinderlokker. Zo lang de vlinderstruik genoeg zon krijgt, kan hij overal groeien. Zon is dus zijn belangrijkste bron. Ook snoeien is belangrijk bij een vlinderstruik. Hij kan snel uit zijn voegen groeien en als je de vlinderstruik niet goed snoeit, zal hij heel groot worden én bovendien minder lang bloeien. Hoe gaat dat snoeien van de vlinderstruik nu in zijn werk? Hier lees je er alles over het snoeien van de vlinderstruik. Ontdek wanneer je een vlinderstruik moet snoeien zodat je lang en elk jaar opnieuw kunt genieten van de prachtige bloemen van deze beauty.

Voordelen van de vlinderstruik

De vlinderstruik is een prachtige plant die veel bloemen en dus ook kleur toevoegt aan je tuin. Bovendien trekt de struik bijen en vlinders aan door de heerlijke nectar die hij produceert. Veel bijen en vlinders in de tuin zorgt vervolgens weer voor meer biodiversiteit in je tuin.

Tips bij vlinderstruiken

  • Het hele jaar door kan een vlinderstruik geplant worden, als het maar niet vriest.
  • Zet hem gerust in de volle zon.
  • Zet hem niet in te vochtige grond.
  • Kalkrijke grond en een goede waterdoorlatende bodem vindt de vlinderstruik fijn.
  • Vlinderstruiken in potten hebben wekelijks waternodig, maar niet te veel.
  • In de volle grond is bewateren niet nodig.
  • In het voorjaar kun je de vlinderstruik wat voeding geven.
  • De vlinderstruik bloeit in de nazomer. Bloemen zullen gevormd worden aan het eind van de jonge scheuten.
  • Tot slot moet je de vlinderstruik snoeien. Hierover meer verderop in dit artikel.

Soorten vlinderstruiken

Er bestaan diverse soorten vlinderstruiken. Elk soort heeft eigen kleuren bloemen, een eigen groeivorm én zijn eigen eisen als het aankomt op grond. De vlinderstruik – Buddleja – kan grofweg verdeeld worden in 3 soorten. Onder die soorten zijn veel zogenaamde Cultivar te vinden. Gecultiveerde soorten zijn planten de opgekweekt zijn doorkwekers. Zo kan worden voldaan aan de vraag van mensen naar bepaalde kleuren. Een kweker kan dan bijvoorbeeld twee kleuren kruisen waardoor een nieuwe kleur ontstaat.

Gewone vlinderstruik

De gewone vlinderstruik komt in Nederland het meest voor. Je ziet hem in diverse soorten en kleuren. Bijvoorbeeld wit, donkerpaars, rood en roze. Een tak van de gewone vlinderstruik kan in een jaar 1,20 meter groeien.

Wilde vlinderstruik

Wilde vlinderstruiken kunnen op diverse manieren ontstaan. Soms zijn het zogenaamde zaailingen van de bekende vlinderstruik. Dat zijn uit zaad gekweekte planten. Wanneer de zaden zich ontkiemen, kunnen ze uitgroeien tot volwaardige struiken die een stuk wilder zijn dan de gewone vlinderstruik. De bloei van wilde vlinderstruiken is vaak korter en met minder bloei dan bij een gewone. Wilde vlinderstruiken kunnen ook soorten zijn die nog niet veel gecultiveerd zijn. Deze soorten zijn wilder van groei, maar hebben een vergelijkbare bloei met de gewone vlinderstruiken. Ze zijn vaak sterker en beter bestand tegen vorst dan soorten die minder gecultiveerd zijn.

Dwerg vlinderstruik

De dwergvlinderstruik is, zoals de naam al doet vermoeden, een soort die minder groot wordt dan de gewone en wilde variant. De bloempluimen zijn kleiner en hij groeit bovendien langzamer. Verder is de dwergsoort vergelijkbaar met een gewone vlinderstruik.

Vlinderstruik: wanneer snoeien?

De vlinderstruik bloeit lang. Van juli tot in september. Door je vlinderstruik te snoeien verjong je de struik waardoor hij goed blijft bloeien. Snoei je hem niet, dan zal hij sneller verouderen en dus minder bloeien. Snoei de vlinderstruik in februari of maart, aan het eind van de winter als de kans op vorst overdag voorbij is. Gebruik voor het snoeien een scherpe snoeischaar met aanbeeld. Voor de dikke takken kun je een schone, scherpe takkenschaar gebruiken.

Het is wel belangrijk dat er na het snoeien geen strenge vorst meer komt, dan kan de struik bevriezen en zullen er geen nieuwe takken of bloemen meer kunnen groeien. Een vlinderstruik snoeien is niet moeilijk. Dit mag rigoureus gebeuren, de plant kan tegen een stootje en loopt gemakkelijk uit. Snoei altijd boven de kleine uitlopers en niet eronder. De kans is dan groot dat je tak in het voorjaar weer uitloopt. Je mag de vlinderstruik terug knippen tot op dertig centimeter boven de grond.

Vlinderstruik toppen

De vlinderstruik groeit snel en maakt ook lange scheuten. Naast de snoeibeurt na de winter, kun je je vlinderstruik toppen. Begin juni knip je dan de toppen uit de scheuten waardoor de plant stevig wordt en met meer scheuten vertakt. Aan het eind van elke tak zal hij gaan bloeien. Door te toppen blijft je struik wel iets kleiner.

Tip

De eerste bloempluimen zijn te zien vanaf augustus. Onder die bloemen zitten weer nieuwe bloemknoppen. Door van augustus tot oktober dagelijks uitgebloeide bloemen weg te knippen, stimuleer je de struik om steeds nieuwe knoppen te blijven aanmaken. Je vlinderstruik kan dan blijven bloeien tot oktober.

Elke plant, boom, of struik wordt op een andere manier en op een ander moment gesnoeid. Als je je tuin, balkon of terras graag goed onderhoudt, kun je je het beste een beetje verdiepen in de specifieke snoeiwensen van elke soort. Wil je bijvoorbeeld meer weten over het snoeien van bomen zoals de catalpa, leilinde, olijfbomen, platanen, vijgen, of coniferen?

Zoek je meer informatie over het snoeien van buxus, beukenhagen en taxus? In onze artikelen over de verschillende onderwerpen binnen de categorie ‘snoeien’ lees je hier alles over. Onze experts leren je hoe je al deze verschillende planten, struiken en bomen snoeit. Veel succes en plezier met het onderhouden van jouw buitenruimte!

Ben je nog opzoek naar leuke plantenpotten of andere tuinbenodigdheden registreer je dan bij Westwing en mis geen enkele deal.